Wel of niet een pleister op een wondje doen, wat is beter?
Publicatiedatum: 8 mei 2023
Heeft u weleens het advies gekregen een wondje aan de lucht te laten drogen? In veel gevallen is het beter om er een pleister op te doen.
Achterhaald advies
Het kan kloppen dat u misschien regelmatig gehoord heeft dat wondjes het beste aan de lucht kunnen drogen. Voorheen is dat namelijk inderdaad gebruikelijk. Het advies is inmiddels echter achterhaald. Het is gebleken dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest en minder pijn doet. Terwijl een opgedroogde wond minder snel geneest en meer pijn kan doen. Door een wondje af te dekken is het beter beschermd tegen vuil van buitenaf. Ook kan kleding er dan niet tegenaan schuren. Voor een klein wondje is een pleister afdoende, maar bij de apotheek zijn er eventueel ook steriele gazen en verbanden verkrijgbaar die niet aan de wond vastkleven.
Wond schoonmaken
Voor het afdekken is het belangrijk dat het wondje schoon is. Reinig de plek daarom 1 tot 2 minuten onder de kraan met lauw water. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel, zoals jodium, soda of biotex. Thuisarts.nl meldt dat deze middelen namelijk niet beter werken dan spoelen met water om ontsteking te voorkomen. Overleg in het geval van aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel wel met uw huisarts of u een tetanus-prik of antibiotica nodig heeft. Is het wondje na een week niet dicht, raakt het ontstoken, of bedekt het een groter oppervlak, raadpleeg dan ook uw huisarts.
Hoe lang mag een pleister blijven zitten?
Een pleister plakken op een wondje heeft dus verschillende voordelen. Maar hoe lang mag die dan blijven zitten? Aangezien een pleister slecht ventileert en in contact komt met lichaamswarmte, is het zaak om hem niet te lang te laten zitten. Anders kan het een broedplaats voor bacteriën worden. Vervang een pleister daarom altijd na uiterlijk een dag. (Tenzij uw arts anders adviseert.) Het kan zijn dat het wondje bij het vervangen van de pleister opnieuw open gaat. Toch is dit beter, dan de pleister te lang te laten zitten. Het kan tot een aantal dagen duren voor er een stevig korstje ontstaat en het wondje helemaal dicht blijft.
(Bron: AD, Thuisarts, Libelle, Hansaplast, Arbocentrum. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een dun gekneusd witte koolblad op de wond doen, haalt de ontsteking weg, plakt niet aan de wond.
Met een aloevera plantje in de vensterbank zijn mijn wondjes snel genezen. Blaadje afbreken en het sap enkele malen over het wondje smeren. Ook bij een snijwondje werkt het snel.
het allerbeste is Calendula zalf van VSM, voor wondjes, helpt ook littekens voorkomen of verminderen.
Ik gebruik altijd Sensitive pleisters die sluiten de wondjes niet volledig af en zijn zeer geschikt voor een gevoelige huid