Streptokokkenbacteriën

Wat zijn streptokokkenbacteriën en hoe gevaarlijk zijn ze?

Bent u bekend met streptokokkenbacteriën? Deze bacteriën kunnen aan de basis van verschillende aandoeningen staan, waar u flink ziek van kunt worden. In dit artikel leggen we uit welke ziektes de streptokokkenbacteriën veroorzaken, hoe besmettelijk ze zijn en hoe u kunt herstellen na een infectie.

Wat zijn streptokokkenbacteriën?

Streptokokken zijn onder te verdelen in meerdere groepen, waarvan Groep-A, Groep-B en pneumokokken de bekendste zijn. Deze streptokokkenbacteriën kunnen veel verschillende ziektes veroorzaken. Zo zijn roodvonk, krentenbaard, amandelontstekingen, kraamvrouwenkoorts en necrotiserende fasciitis (de vleesetende bacterie) terug te voeren op Groep-A-streptokokken. GBS-ziekte, die het meest bij pasgeboren baby’s voorkomt, is de meest voorkomende ziekte die voortkomt uit Groep-B-streptokokken. En pneumokokken veroorzaken logischerwijs pneumokokkenziektes, zoals longontstekingen, hersenvliesontstekingen en bloedvergiftigingen. In het najaar van 2022 is hier een gratis vaccinatieronde voor geweest, voor mensen van 66 tot 69, soms inclusief griepprik.

Hoe kunt u ze binnenkrijgen?

Hoesten, hard praten en niezen zijn de belangrijkste oorzaken voor de overdracht van streptokokkenbacteriën. Hierdoor blijven de druppels in de lucht hangen en kunnen andere mensen ze via neus en keel binnenkrijgen. Onderlinge aanrakingen versterken dit effect, dus een goede hygiëne blijft belangrijk. In het geval van Groep-B-streptokokken draagt de moeder ze meestal tijdens de bevalling over aan haar kind. Overigens worden lang niet alle dragers van streptokokkenbacteriën meteen ziek. Bij pasgeboren baby’s leidt bijvoorbeeld 1 op de 1.000 infecties met Groep-B-streptokokken tot een ziekte.

Wat zijn symptomen van infecties met streptokokkenbacteriën?

De incubatietijd verschilt nogal per ziekte. Bij de GBS-ziekte bijvoorbeeld zit er meestal 24 uur tussen de infectie en het ziek worden. Maar bij roodvonk kan dit 1 week duren en bij krentenbaard zelfs 2 weken. Elke ziekte heeft zo zijn eigen symptomen, maar een infectie van streptokokkenbacteriën gaat vrijwel altijd gepaard met koorts. Bij de Groep-B-streptokokken en pneumokokken kan dit tot ademhalingsproblemen leiden.

longontsteking
Lees ook: Opvallend vaak longontsteking na griep, artsen roepen op tot alertheid

Wanneer zijn streptokokkenbacteriën gevaarlijk?

Stel dat u eerst de griep krijgt en daarna één van de streptokokkenbacteriën oppikt? In dit soort gevallen, als u een infectie bovenop een andere ziekte krijgt, spreken we van een superinfectie. Zo’n superinfectie leidt vaak tot een ziekenhuisopname, vooral bij 85-plussers. Daarnaast kunnen pneumokokken van zichzelf al gevaarlijk zijn. Pneumokokkeninfecties zijn zeker niet altijd dodelijk, maar een besmetting is wel risicovoller dan bij de Groep-B-streptokokken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van 6.000 opnames en 900 overlijdens per jaar, bij mensen van boven de 60.

Hoe kunt u genezen na een infectie?

In het geval van een infectie door streptokokkenbacteriën is het vaak een kwestie van uitzieken, als u er al ziek van wordt. Maar soms is de besmetting veel serieuzer en zijn antibiotica en/of een ziekenhuisopname noodzakelijk. Zodra iemand met de antibiotica is gestart, is diegene meestal na 24 uur niet meer besmettelijk. Zwangere vrouwen krijgen soms uit voorzorg antibiotica, om besmetting met Groep-B-streptokokken van hun baby te voorkomen.

(Bron: Archief, RIVM, Thuisarts, brandwonenzorg.nl, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie