Wat te doen bij letsel door vuurwerk?

De meeste Nederlanders weten niet wat ze moeten doen bij oogletsel door vuurwerk, blijkt uit een enquête van het Rode Kruis. Ruim de helft van de ondervraagden weet ook niet hoe te handelen bij een grote huidwond of verlies van een vinger.

Onwetendheid

Belinda van der Gaag van het Rode Kruis: “Omstanders weten vaak niet wat ze moeten doen en durven daarom niet in te grijpen. Mensen met een EHBO-diploma hebben hier minder last van. Zij handelen sneller en weten wat ze moeten doen.” 75 procent van de ondervraagden is niet bang om zelf gewond te raken door vuurwerk. Toch is bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers omstander. “Ze beseffen vaak niet dat ook zij risico lopen om geraakt te worden door vuurwerk”, aldus Van der Gaag.

Vuurwerkongelukken

Bij de vorige jaarwisseling waren er 482 geregistreerde vuurwerkongelukken. De meeste slachtoffers hadden letsel aan een hand (38 procent) en/of vingers (19 procent). Bijna 1 op de 4 slachtoffers (23 procent) had oogletsel, zo blijkt uit de cijfers.

EHBO

In het hele land is op donderdag 29 december 2016 de verkoop van vuurwerk begonnen. Het Rode Kruis geeft daarom samen met het Oogziekenhuis Rotterdam tips voor eerste hulp bij vuurwerkongevallen. Zo moet u bij een huidwond met een bloeding druk worden uitgeoefend op de wond, terwijl dit bij brandwonden en schade aan de ogen juist niet mag. De belangrijkste tip bij oogletsel door vuurwerk is: spoelen. Wel alleen als het oog nog in tact is en de pupil in vorm. “Door vuurwerk is er eigenlijk sprake van een chemisch letsel”, legt oogarts Tjeerd de Faber uit. “Buskruit is net als gootsteenontstopper: het vreet zich door het oog heen. Daarom zeggen wij: ‘kruit moet eruit’. Door snel en juist te handelen kan ergere schade aan het oog worden voorkomen.​”​

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meer tips EHBO-tips voor letsel dat kan ontstaan door vuurwerk vindt u op de website van het Rode Kruis.

(Bron: ANP, Rode Kruis)

Geef een reactie