hitte

Wat te doen bij hitte?

Het is warm en zonnig in Nederland. De terrassen stromen vol en in vele tuinen wordt de barbecue ontstoken. Maar niet iedereen staat te juichen bij deze warmte. Voor sommigen is de hitte ronduit vervelend of zelfs bedreigend.

Zonkracht

Als de temperatuur langere tijd boven de 27 graden blijft stijgt de temperatuur in huis ook. Als u niet goed tegen de hitte kunt, is het verstandig om maatregelen te nemen, om uitdroging of oververhitting te voorkomen. Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. We hebben de laatste tijd ook steeds vaker te maken met minstens zonkracht 7. Dit komt in Nederland normaal hooguit op 10 dagen per jaar voor. Zonkracht 8 treedt normaal zelfs maar eens in de 2 jaar op en alleen in de maanden juni en juli. In zuidelijker landen, zoals Frankrijk is zonkracht 9 of 10 in de zomer heel normaal.

Wat kunt u doen?

  • Veel drinken

Ook als u geen dorst heeft is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Op z’n minst 2 liter, maar als u veel transpireert meer. Bijvoorbeeld water, thee of vruchtensappen die niet teveel suikers bevatten. Wees voorzichtig met alcohol, want dat onttrekt juist vocht aan het lichaam. Vindt u gewoon water te saai, voeg er dan schijfjes sinaasappel, citroen of komkommer aan toe of wat takjes munt. Neem als u op pad gaat ook altijd een flesje drinken mee.

  • Neem rust

Blijf in de schaduw en vermijd lichamelijke inspanning. Moet u toch de deur uit, doe dit dan ’s ochtends vroeg als het nog koel is en liever niet tussen 11.00 en 16.00 uur.

  • Houd de warmte buiten

Als de zon niet naar binnen kan, warmt uw woning minder snel op. Sluit gordijnen dus aan de kant waar de zon staat en gebruik uw zonnescherm als u die heeft. Lucht ’s ochtends vroeg en in de avond, als het wat is afgekoeld, maar houd de ramen overdag zoveel mogelijk dicht als het buiten warmer is dan binnen.

  • Blijf eten

Bij warmte neemt de eetlust vaak af, maar blijf voldoende eten om energie op te doen. Het kan goed werken om regelmatig kleinere hoeveelheden licht voedsel te eten. Transpireert u veel, dan doet u er goed aan op uw zoutopname te letten. Soep, bouillon of een kleine hoeveelheid zoutjes vult het verloren zout eenvoudig aan.

  • Let op of u genoeg plast

Merkt u dat u veel minder plast dan normaal of wordt uw urine donker, dan drinkt u waarschijnlijk niet genoeg. Voelt u zich daarnaast suf of duizelig en heeft u hoofdpijn, neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

  • Kleding

Draag luchtige, liefst katoenen of linnen kleding en zet als u naar buiten gaat een hoed op.

  • Afkoelen

Een voetenbad biedt direct verkoeling en werkt goed op het heetste moment van de dag of vlak voor u gaat slapen. Een natte handdoek in uw nek geeft ook veel verkoeling en een koele douche doet wonderen.

  • Slapen

Zorg voor ventilatie en gebruik lakens of dekbedhoezen in plaats van dekens of dekbedden. Een ventilator is een goed alternatief voor airconditioning.

Huisdieren

Ook huisdieren hebben flink te lijden van het warme weer. Merkt u dat uw huisdier warm aanvoelt, snel ademt en lusteloos is, help hem dan af te koelen door hem wat nat te maken met lauw water. Geen ijskoud water gebruiken, want dan trekken de bloedvaten samen en kan het dier de warmte juist nog moeilijker kwijt. Houd uw huisdier in de schaduw en maak geen lange wandelingen of fietstochten met honden. Honden kunnen hun warmte alleen via de tong en de voetzolen kwijt en hebben het snel warm. Zorg verder dat er altijd vers en koel drinkwater beschikbaar is.

Konijnen

Voor konijnen is hitte ook zeker geen pretje. Van nature leven zij in koele holen onder de grond en een temperatuur boven de 24 graden is al zwaar voor ze. U kunt ze helpen door ze op de koelste plek van het huis te zetten, zoals bijvoorbeeld de badkamer. In elk geval nooit in de volle zon. Een koelelement omwikkeld met een handdoek in het hok kan ook voor de nodige verkoeling zorgen. Let bij konijnen ook op de dodelijke huidmadenziekte, veroorzaakt door vliegjes, die eitjes leggen in de keutels of de vacht. Bij warm weer is daar een extra risico op.

Auto

Elke zomer is er weer vreselijk nieuws over honden of kinderen die in bloedhete auto’s zijn achtergelaten. Neem geen risico. Ook als een raam op een kier wordt gelaten is het in een auto na een half uur al 43 graden als het buiten 24 graden is! Ook als de auto in de schaduw wordt geparkeerd kunnen honden en kinderen al snel ernstig in de problemen komen.

Lees ook: tips om uw tuin slim water te geven bij aanhoudende hitte. 

(Bron: ANP)

Geef een reactie