Wat is minder pijnlijk, een pleister snel of langzaam loshalen?
Publicatiedatum: 12 juli 2023
Een pleister helpt om een wondje af te dekken. De lijmlaag zorgt ervoor dat de pleister op zijn plek blijft zitten. Maar hij moet er ook weer af. Wat is dan minder pijnlijk, snel of langzaam loshalen?
Wel of geen pleister opplakken?
Waar eerder wordt gezegd dat het beter is om wondjes aan de lucht te drogen, is dat advies inmiddels achterhaald. Een licht vochtige wond onder een pleister geneest juist sneller en doet minder pijn. Vervang hem uiterlijk na 1 dag, anders krijgen bacteriën een kans.
Wat doet het minste pijn?
Het loshalen van een pleister kan snel of langzaam. Maar wat is nou de fijnste manier? Daar is in 2009 onderzoek naar gedaan in Australië. Artsen van het Townsville Hospital hebben als uitgangspunt genomen welke manier het minst pijnlijk is. Geneeskundestudenten zijn hierbij de graadmeter.
Hieruit blijkt dat een pleister snel lostrekken de minst pijnlijke manier is, al is het verschil wel miniem. Bij het snel lostrekken is de pijn misschien wat erger, maar wel van kortere duur, dan wanneer een hij langzaam losgetrokken wordt. Doordat we langer pijn hebben, ervaren we de pijn als erger.
Lichaamshaar speelt ook een rol
Een factor die hierbij meespeelt is hoeveel lichaamshaar iemand op de plek van de pleister heeft zitten. Hoe meer haren, hoe gevoeliger het is om hem los te trekken. Ook de sterkte van de lijmlaag speelt een rol. Hoe sterker de lijm, hoe lastiger het kan zijn om de pleister los te krijgen. Trek op plekken waar veel lichaamshaar zit snel het verbandje los, in de richting van de haargroei. Dat beschadigt de huid het minst.
Pleister omhoog trekken in plaats van de ene naar de andere kant
Begin 2023 gaat er op social media een filmpje rond van een andere manier om een pleister zonder pijn loskrijgen. Door hem omhoog te trekken, moet het minder pijn doen. De man in het onderstaande filmpje test het.
@christianmhull @sidneyraz is my hero! He just taught me how to remove a bandaid painlessly!
Op de redactie hebben we de 3 verschillende methodes ook geprobeerd. Langzaam eraf trekken voelen we het meest, in 1 snelle ruk eraf halen komt op de 2e plek. En de manier om de pleister omhoog te trekken wordt als minst pijnlijk ervaren.
(Bron: Quest, Volkskrant, TikTok. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
een pleister moet je altijd snel er aftrekken en bij kinderen moet je afleiden om te te zeggen kijk daar eens en meteen die pleister er aftrekken en dan zeggen kijk eens wat ik in me hand heb en dan zien ze die pleister en begingen ze pas te huilen.
Bij mij komen de pleisters bij het handen wassen of gewoon bij een douchebeurt al pijnloos los. Dus gewoon water en zeep laten werken. Daarbij gebruik ik meestal de witte Sensitive pleisters. Die rekken fijner met de huid mee bij het bewegen door de dag heen en kleven n.m.m. beter en langer. Gewone pleisters vind ik trekken en geven een naar plastic gevoel.
Als ik in Bad ga weken komt de lijm ook vaak los, afhankelijk welk merk je geplakt hebt.