wassen

Wat is hygiënischer, wassen met een washand of met de handen?

De één zweert bij het wassen met de hand en de ander bij het gebruiken van washandjes daarvoor. Dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar zijn er nog verschillen op het gebied van hygiëne?

Voedingsbron voor bacteriën en schimmels

Het lijkt misschien of het wassen met een washand grondiger is. Toch wordt iemand die zich met de handen inzeept even schoon. Wat dat betreft is er dus geen enkel verschil. Als het washandje meer dan eens gebruikt wordt, ontstaat er wel verschil. Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is. De meeste bacteriën die op deze manier ontstaan kunnen over het algemeen niet zoveel kwaad, maar echt fris zijn ze niet.

Handen schoner

Van zichzelf zijn handen meestal niet brandschoon. Eventueel aanwezig vuil of bacteriën raakt u echter tijdelijk kwijt als u zich met water en zeep wast. Daarom is het hygiënischer om u met de handen te wassen dan met een washand die al een paar keer gebruikt is. Zeker als er meerdere mensen van hetzelfde washandje gebruik maken. Washandjes zijn overigens vooral in Nederland en België in gebruik. De rest van de wereld wast zich liever met sponzen of wasdoeken.

Tips bij het gebruiken van een washand

  • Gebruik een washand slechts voor 1 wasbeurt en was die vervolgens voor het volgende gebruik.
  • Gebruiken meerdere personen in huis washandjes? Gebruik dan allemaal een eigen exemplaar.
  • Zowel voor het wassen met de handen als met een washand geldt: gebruikt u hierbij een blokje zeep, spoel dan ook de zeep na het wassen nog even goed af.

Handdoeken

Ook voor handdoeken geldt dat er dode huidcellen op achter blijven. Voor het oog zien ze er misschien nog schoon uit, maar microbiologen raden aan ze zeker elke 3 dagen te wassen. Dat dit minder vaak is dan in het geval van een washand komt doordat handdoeken over het algemeen beter drogen. Waardoor bacteriën minder tijd hebben om zich te vermenigvuldigen. Hiervoor is het wel nodig dat ze voor elke nieuwe was- of douchebeurt weer goed opgedroogd zijn.

Lees ook: theedoek vaak bron van ziekmakende bacteriën.
Hoe vaak moet u uw handen wassen en wat doet het voor uw weerstand?

Bron: Quest, 50net.be)

Geef een reactie