mondkapjes

Wat is het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes?

 Er wordt gespeculeerd dat de mondkapjesplicht in Nederlnd aangepast wordt. Een ‘gewoon’ mondkapje volstaat dan niet meer; iedereen moet een zogenoemd type 2-masker op. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de diverse soorten mondkapjes en hoe herkent u ze?

Wat is het verschil?

De meeste mensen in ons land dragen stoffen- of wegwerpmondkapjes. Deze vallen onder de noemer niet-medisch en worden dan ook niet gedragen door medisch personeel. Niet-medische mondkapjes bieden vooral bescherming aan mensen in de nabije omgeving van de drager, want een niet-medisch mondkapje zorgt ervoor dat druppels uit de mond omstanders minder goed kunnen bereiken.

Een ander belangrijk verschil tussen medische en niet-medische mondmaskers, is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen en Nederlandse normen. Ze worden dus gecontroleerd voordat ze verkocht mogen worden. Ook hebben medische mondmaskers allemaal een code waaraan u herkent wat voor soort medisch mondkapje het precies is. Het Europese keurmerk wordt op verpakkingen van dit soort mondkapjes aangeduid als. EN 14683.

Chirurgische mondkapjes

Het chirurgische mondmasker is een voorbeeld van een medisch mondmasker. Ze zijn er in 3 types: Type I, type II en type IIR. Ze lijken op blauwe wegwerpmondkapjes, maar er is een wezenlijk verschil. Deze mondkapjes hebben immers altijd een extra laagje dat fungeert al filter, zodat het betere bescherming biedt. Dit extra laagje wordt het BFE- filter genoemd. BFE staat voor bacterie filter efficiency. Type I maskers hebben een BFE van van minimaal 95 procent; een Type II van 98 procent. Type I en Type II mondmaskers worden doorgaans niet gebruikt in zorg, omdat ze niet voldoende beschermen bij het uitvoeren van een medische handeling. Het RIVM adviseert om dan altijd minstens een IIR-masker te dragen.

IIR masker

Zo ziet een medisch IIR masker eruit, maar ook niet-medische maskers kunnen dit uiterlijk hebben.

FFP mondmaskers

Dan zijn er ook nog verschillende soorten van de FFP mondmaskers, namelijk FFP1, FFP2, en FFP3. Deze maskers zijn eigenlijk ontwikkeld voor mensen die werken met gevaarlijke stoffen, maar ze worden ook in de zorg gebruikt. FFP2 is in Nederland het meest voorkomende soort. Andere medische mondkapjes zijn KN95- en N95-maskers.

Dit is een KN95 masker, maar ook FFP maskers hebben dit uiterlijk. Deze medische mondmaskers zijn te herkennen aan de code die erop gedrukt staat.

Medisch mondkapje aanschaffen

Nu er gesproken wordt over een wijziging in de mondkapjesplicht, vliegen de medische mondmaskers over de toonbank. Vooral naar het vaak genoemde chirurgische type 2-masker is veel vraag. Wilt u medische mondmaskers kopen? Vraag ernaar bij de drogist, apotheek of supermarkt. Ook bij webwinkels kunt u een kijkje nemen, maar zorg er wel voor dat u ze bestelt bij een gerenommeerde webwinkel.

(Bron: Tubantia, KNMP.nl, Mondmaskerspecialist.nl, Parool, Cemextrescon.nl)

Geef een reactie

Reactie

    ferdybossy says:

    Wordt Maxvandaag gesponsord door regering?
    Wijsheid komt met de jaren,je zou toch verwachten, dat dit artikel getuigt van empathie.
    De website voor 50+ maar waarom?!! staat er geen maximum leeftijd bij vermeld.
    Ach, de leden van het kabinet zijn ook naar school geweest, maar vraag mij af wat ze geleerd hebben!
    Een stoffen mondkapje biedt voldoende bescherming, hoe kan iemand met AOW, bijstandsuitkering etc. deze verplichte mondkapjes betalen.
    Het had verstandiger geweest indien er op gewezen werd hoe schadelijk de wegwerp mondkapjes zijn voor het milieu.