bacterie

Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Bacteriën en virussen kunnen tal van kwalen en ziektes veroorzaken. Maar wat veroorzaakt nou welke ziekteverschijnselen en wat is eigenlijk het verschil tussen een virus en een bacterie? 

Wat is een bacterie?

Een bacterie is een eencellig micro-organisme. Bacteriën verspreiden zichzelf in een mum van tijd, omdat de cel zichzelf kan delen. Op die manier verspreiden bacteriën zich ook gemakkelijk van mens naar mens. Bacteriën zijn overal en ook in ons lichaam dragen wij miljoenen bacteriën mee. Een misvatting is dat alle bacteriën slecht zijn. In onze darmen zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat ons voedsel goed wordt verteerd en de bacteriën op onze huid bieden bescherming en zorgen dat de huid in goede conditie blijft.

Hoe wordt u ziek van een bacterie

Toch kunt u wel ziek worden van een bacterie. Dat gebeurt wanneer een bacterie zich vestigt op een plek waar zij niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. Dit kan in het lichaam zijn, bijvoorbeeld in een wond of in de bloedbaan, maar ook daarbuiten. Een bekend voorbeeld daarvan is de ‘poepbacterie’ E. coli. Deze bacterie komt voor in de darmen van alle mensen en is daar niet schadelijk. De ‘poepbacterie’ wordt echter wel schadelijk als deze in voedsel of drinkwater terecht komt. Een besmetting zorgt voor misselijkheid, braken en diarree.

Een bacterie die recentelijk in aangetroffen in voorverpakte vleeswaren en waar meerdere mensen ziek van zijn geworden is de listeriabacterie. Deze bacterie veroorzaakt voedselinfecties en kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere gezondheid en zwangere vrouwen. Voor gezonde mensen is een listeriabesmetting vaak niet ernstig.

De witte bloedcellen in uw lichaam kunnen de bacteriën meestal zelf verdrijven. Als u ziek blijft, kunt u langs de huisarts gaan voor een antibioticakuur. Antibiotica heeft echter geen zin bij een verkoudheid en griep, omdat deze ziektes veroorzaakt worden door virussen en daar werken antibiotica niet tegen. Later in dit artikel meer over verkoudheids- en griepvirussen

Wat is een virus?

Virussen zijn ook ziekmakers. Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel. Wanneer dat is gebeurd heeft het virus de volledige controle over die cel en kan het virus zich, net zoals een bacterie, vermenigvuldigen.

Hoe wordt u ziek van een virus?

Omdat virussen zich nestelen in cellen, maken zij gebruik van de stofwisseling van het lichaam. Het is daardoor lastig om dit soort ziektes te genezen met medicatie, maar er bestaan wel middelen die de uitbreiding van de ziekte kunnen tegengaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn hiv-remmers. Hiv is een van de bekendste virusziektes. Andere voorbeelden zijn geelzucht, de ziekte van Pfeiffer, griep en verkoudheid.

Er bestaan veel verschillende verkoudheids- en griepvirussen. Griep krijgt u meestal maar 1 keer, maar verkouden kunt u meerdere malen per jaar worden. U wordt dan elke keer getroffen door een ander virus. Omdat er zoveel verschillende verkoudheidsvirussen bestaan is het nagenoeg onmogelijk om medicijnen tegen verkoudheid te vinden.

Sterke weerstand helpt

Omdat bacteriën en virussen overal voorkomen, is de kans groot dat u er ook ziek van wordt.Wie eenmaal een verkoudheid of griep te pakken heeft, doet er goed aan om rust te houden. Toch blijkt uit onderzoek van VSM geneesmiddelen dat maar liefst 71 procent van de werkende Nederlanders zich behoorlijk ziek voelt bij een verkoudheid, maar de helft van de ondervraagden gaat toch gewoon aan het werk. Het is volgens bedrijfsarts Gertjan Been niet per se onverantwoord om verkouden op het werk te verschijnen. “Er zijn honderden verkoudheidsvirussen die rondwaren in iedere populatie. In de koude maanden wordt dat erger. Je kan overal aangestoken worden. Blijf jij thuis, dan komen je collega’s elders wel in aanraking met die virussen,” vertelt Been aan het Algemeen Dagblad.

Bij een griepvirus is dit echter anders: “Een besmetting met de griep is ernstiger, ieder jaar overlijden er mensen aan. Kom je voor je werk in contact met kwetsbare mensen die een verlaagde weerstand hebben – ouderen of zieken – dan raden we aan om thuis te blijven.” Maar voor zowel bacteriën als virussen geldt: hoe sterker uw weerstand, hoe kleiner de kans dat bacteriën en virussen u daadwerkelijk ziek kunnen maken. Benieuwd hoe u uw weerstand kunt verbeteren? Wij vertellen het u in dit artikel.

(Born: Margriet.nl, Telegraaf.nl, Zelfzorg.nl, AD, Thuisarts)

Geef een reactie