Wat is het verschil tussen aspirine, paracetamol en ibuprofen?
Publicatiedatum: 14 december 2020
Er bestaan allerlei soorten pijnstillers, denk bijvoorbeeld aan paracetamol, aspirine en ibuprofen. Maar waarin verschillen deze verschillende soorten pijnstillers nou eigenlijk van elkaar? En welke pijnstiller kunt u het best gebruiken voor welke soort pijn?
Zware en lichte pijnstillers
Elke pijnstiller heeft hetzelfde doel: de pijn – wat voor soort dan ook – verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Dat doen deze middelen via het perifere zenuwstelsel. Het verschil tussen pijnstillers zit hem voornamelijk in de sterkte, maar sommige pijnstillers hebben ook verschillende werkingen. De zwaardere pijnstillers zijn alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift, maar lichtere pijnstillers zijn gewoon te koop in de winkel.
Aspirine en paracetamol
Aspirine is een bekende lichte pijnstiller die u zonder doktersrecept kunt kopen. De aspirine is uitgevonden in het jaar 1897 en bestaat uit de stof acetylsalicylzuur, die koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Een andere bekende lichte pijnstiller is paracetamol. Net iets eerder dan de aspirine wordt paracetamol in 1893 als geneesmiddel op de markt gebracht. Maar de pijnstiller is niet direct zo populair als het vandaag de dag is, mensen krijgen namelijk last van een blauw gekleurde huid als bijwerking van paracetamol. In het midden van de 20e eeuw verdwijnt deze bijwerking en wordt paracetamol een stuk populairder, omdat het binnen korte tijd (de pijnstiller begint na 15 tot 30 minuten al te werken) koortsremmend en pijnstillend werkt. Het voornaamste verschil tussen de 2 pijnstillers is dat aspirine wel ontstekingsremmend werkt en paracetamol niet.
Daarnaast hebben aspirine en paracetamol verschillende bijwerkingen wanneer u er (te)veel van slikt. Zo kan een overschot aan aspirine zorgen voor blauwe plekken en zelfs maagbloedingen en kan langdurig en veelvuldig gebruik van paracetamol zorgen voor leverproblemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om nooit de aangegeven dosering (deze vindt u in de bijsluiter) te overschrijden.
Ibuprofen
Een sterkere pijnstiller die verkrijgbaar is zonder doktersvoorschrift is ibuprofen. De naam van de bekende roze pijnstiller komt van iso-butyl-propanoic-phenylic acid. Net als aspirine en paracetamol heeft ibuprofen een koortswerende en ontstekingsremmende werking. Daarnaast heeft ibuprofen ook nog een spierontspannende werking, iets wat lichtere pijnstillers niet hebben. Deze pijnstiller werkt door het pijnsignaal dat aan de hersenen wordt doorgegeven te verhinderen. Ibuprofen heeft een sterker effect dan aspirine en paracetamol, het voordeel hiervan is dat u heftigere pijnen kunt remmen, maar het gebruik van ibuprofen kent ook enkele nadelen. Zo mag u het geneesmiddel niet langer dan 5 dagen achter elkaar innemen (tenzij anders voorgeschreven door een arts) en duurt het iets langer voor de pijnstiller begint te werken. Ook ibuprofen kan vervelende bijwerkingen hebben wanneer u er teveel van slikt. Denk hierbij aan darm- en maagzweren. Daarnaast gaat ibuprofen niet goed samen met sommige andere medicatie, controleer dit dus altijd even bij uw huisarts.
(Bron: Viata.nl, GidsInGezondheid.nl, Kro-Ncrv.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas vergeet u bij aspirine te vermelden dat het bloedverdunnend werkt.
Een kinderaspirientje (50 mg) wordt vaak gebruikt om bij lange vluchtrn en het lange stilzitten in te nemen ter voorkoming van bloedstolsels/embolieën.
Just to let you know.
Dorine.
u vergeeto ok te vermelden dat als je al bloedverdunners gebruikt, bijvoorbeeld als je een CVA of TIA hebt gehad, geen aspirine mag gebruiken. Artsen zeggen dan altijd dat je paracetamol als pijn bestrijding moet gebruiken.
Nogal slordig dat u dat niet vermeld
In de vrije verkoop (zonder recept) wordt de combinatie van een bloedverdunner en een ontstekingsremmende pijnstiller vaak afgeraden. Een arts schrijft deze combinatie wel op recept voor, wanneer de patiënt het echt nodig heeft.
Als eerste: leg artikelen over medicijnen voor publicatie voor aan een apotheker, dan weet u zeker dar er (bijna) geen fouten in staan.
Als tweede: acetylsalicylzuur (de werkzame stof in Aspirine) en ibuprofen werken op precies dezelfde manier in het lichaam. Het is niet zo dat ibuprofen per definitie ‘sterker’ of ‘beter’ werkt dan andere, vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers , zoals diclofenac, naproxen of acetylsalicylzuur. Ook de bijwerkingen van deze middelen zijn voor het grootste deel gelijk.
Als laatste: mensen die acetylsalicylzuur (Aspirine) of carbasalaatcalcium (Ascal) als bloedverdunner gebruiken, mogen GEEN ibuprofen als pijnstiller nemen! Ibuprofen zorgt ervoor dat de bloedverdunnend werking praktisch stopt.
De werkzame stof van aspirine is acetylsalicilzuur en niet omgekeerd.
Ibuprofen zorgt ervoor dat de bloedverdunnend werking erger wordt en mag daarom niet samen met bloedverdunners gebruikt. Het stopt de bloedverdunnende niet. Net als aspirine.
De ontstekingwerkende werking van ibuprofène of diclofenac of andere niet steroïdale ontstekingsremmers is wel krachtiger dan de gewone aspirine. Ze brengen ook meer schade aan het darmkanaal teweeg bij langer gebruik.
Ik heb jaren op dokters voorschrift Ibuprofen gebruikt vanwege rugklachten. Het werkte prima, maar ik kreeg ook veel maagklachten. Ik moest ermee stoppen. Kon niets met wat kruiden meer eten, zo veel speelde mijn maag op. Nu na jaren is het iets beter maar niet helemaal. Ik zeg het is een paarde middel maar het werkt wel.
Ineke.
Uiteraard aspirine en Ibuprofen kan je niet nuchter en doorlopend gebruiken en moet met mate gebeuren. De oorzaak van de pijn, de ontsteking moet behandeld worden voordat de schade erger wordt met bvb zenuwschade tot gevolg.
Paracetamol werkt nauwelijks of niet ontstekingremmend en is daarom dikwijls een slechte keuze. De leverschade bij misbruik komt ongemerkt en is onomkeerbaar. Paracetamol is daarom gevaarlijker dan aspirine. De bloedverdunnende eigenschap van aspirine wordt sneller opgemerkt en hersteld zich.
Ik gebruik ze hooguit samen met aspirine om de werking te versterken. Pijn komt meestal door ontsteking. Aspirine werkt ontstekingremmend en verminderd daarom ook de oorzaak van de pijn. Daarom heb je er dan ook minder van nodig. Aspirine werkt ook bloedvatvernauwend en neemt daardoor de oorzaak van veel hoofdpijn weg. Dikwijls is één aspirine 500 voldoende om pijnvrij te zijn. Niet met paracetamol. Vooral bij hoofdpijn neem je ze daarom beter tijdig in. Uiteraard zijn pijnstillers geen snoepjes en moet je weten waarom je pijn hebt en eerst een diagnose stellen en de echte oorzaak behandelen. Wees er dus zuinig mee. Maar ik krijg buikpijn als ik steeds moet horen om paracetamol te gebruiken. Het is niet erg effectief en daardoor gebruik je makkelijk teveel. Zonder aspirine is dat voor mij meer een placebo. Bestrijdt de ontsteking met aspirine en de oorzaak van de pijn verdwijnt vanzelf en je bent langer pijnvrij.