Wat is een zomerdepressie en wat kunt u ertegen doen?

Zon, zee, strand en overvolle terrassen: veel mensen leven op van de zomer. Alleen niet iedereen wordt er blij van. 1 op de 1.000 Nederlanders kampt namelijk met een zomerdepressie. En de verwachting is zelfs dat zomerdepressies door de klimaatverandering alleen maar zullen toenemen. Wat is het precies en wat kunt u ertegen doen?

Een zomerdepressie is seizoensgebonden

Een zomerdepressie is grofweg hetzelfde als een gewone depressie, alleen komt en gaat het met de zomer. Mensen met een zomerdepressie hebben er last van dat het langer licht blijft, de zon (feller) schijnt en het warmer is. Klachten die zich kunnen voordoen zijn dan bijvoorbeeld somberheid, gebrek aan eetlust en niet meer kunnen genieten. Daarnaast zijn er elementen die een zomerdepressie verder in de hand kunnen werken:

  • Slechter slapen
    Door het warme weer kan het zijn dat u slecht(er) of minder slaapt. Daarnaast maakt uw lichaam minder melatonine aan door de grote hoeveelheid licht in de zomer en dit kan invloed hebben op uw slaapritme en stemming.
  • Te weinig serotonine
    Ook gevoeligheid voor licht kan een rol spelen bij de ontwikkeling van een zomerdepressie. Teveel zonlicht kan namelijk voor schommelingen zorgen van het gelukshormoon serotonine. Bij depressie is er dan sprake van een lage concentratie serotonine in de hersenen.
  • Sociale druk
    In de zomer lijkt iedereen plezier te hebben en sociaal bezig te zijn. De verwachting dat u het leuk moet hebben, kan druk geven. Veel mensen gaan naar buiten, de terrassen zitten vol. Als u al eenzaam of somber bent, wordt het contrast tussen u en wat u op straat ziet alleen maar groter. Er is een grote kans dat u zichzelf dan juist extra terugtrekt en steeds minder dingen doet die u leuk vindt.
  • Verlaagd zelfbeeld
    De zomer is ook een periode van bikini’s, zwembroeken, T-shirts en korte broeken. Als u al een laag zelfbeeld heeft kan het zien van mensen die er, volgens u, wel goed uitzien confronterend zijn. Dit kan uw stemming beïnvloeden of zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie.

Dit kunt u doen tegen een zomerdepressie

Een dag met veel regen en wind lost een zomerdepressie helaas niet gelijk op. Het belangrijkste is om vaste patronen te hebben. Sta op dezelfde tijden op en ga rond dezelfde tijd naar bed. Maar er zijn nog een paar tips:

  • Beweeg en sport
    Hoe moe u ook bent, probeer te blijven bewegen. Vooral matige lichaamsbeweging kan zorgen voor een verhoging van het gelukshormoon serotonine. Zoek een moment dat het rustig en is op straat en koel.
  • Eet zoveel mogelijk gezond voedsel
    Ook voedzaam eten draagt bij aan een betere stemming. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit, maar ook aan gezonde vette vis en eiwitten, bijvoorbeeld uit eieren en peulvruchten.
  • Probeer mensen te blijven zien
    Trek u niet terug, maar probeer mensen te blijven zien. Door minder sociaal contact voelt u zich sneller eenzaam. Hierdoor kunnen depressieve gevoelens verergeren
  • Zorg voor ritme en structuur
    Probeer structuur te bouwen in uw dag: zoek een dagritme waar u zich goed bij voelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn elke ochtend een wandeling maken of elke dag een stuk uit een boek lezen. Plan ontspannende activiteiten in.
  • Vergelijk uzelf niet met anderen
    Trek u niks aan van mensen die alleen maar leuke dingen lijken te doen. Ook zij hebben soms moeilijke momenten. En bedenk dat het leven zich niet laat regisseren
  • Praten lucht op
    Neem iemand in vertrouwen en vertel over wat u voelt. Misschien kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing. Helpt praten met een naaste niet? Een psycholoog kan ook een luisterend oor bieden en samen met u op zoek gaan naar wat u nodig hebt om uw beter te voelen.

(Bron: Nu.nl, GGZNieuws, MIND Blue, Psycholoog, Flow Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Espelsje says:

    Een psycholoog kan een luisterend oor bieden???? Misschien zijn we dan wel 5 zomers verder 😊. Dan ben je aan de beurt……