onderzoek

Wat is de relatie tussen darmen en hersenen? Doe mee aan het onderzoek

In ons lichaam is veel met elkaar verbonden. En we komen er door verschillende onderzoeken steeds meer achter wat allemaal verbonden is en welke effecten dat heeft. Zoals de relatie tussen de darmen en de hersenen. Voor een lopend onderzoek worden nog deelnemers gezocht.

Studie No guts no glory

Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer richt zich op de relatie tussen onze darmen en onze hersenen. In haar studie No guts no glory onderzoekt ze, met andere onderzoekers van het UMCG, of het verbeteren van de darmgezondheid door gezonde voeding een gunstig effect heeft op 4 veelvoorkomende hersenaandoeningen. Deze zijn schizofrenie-spectrum stoornissen, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Darmen en hersenen verbonden

In de darm zitten veel zenuwcellen, die dezelfde afwijkingen kunnen vertonen als zenuwcellen in de hersenen. Een eenzijdige darmflora ontregelt het afweersysteem en de communicatie tussen hersencellen, waardoor de hersenen niet optimaal functioneren.

Er zijn aanwijzingen dat processen in de darmen effect hebben op veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals schizofrenie-spectrum stoornis, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Een gezond voedingspatroon draagt bij aan gezonde darmen, wat er mogelijk voor zorgt dat de klachten die verband houden met de hersenen afnemen.

Ontstekingsremmend voedingspatroon

De studie No guts nog glory onderzoekt of een ontstekingsremmend voedingspatroon bijdraagt aan uw darmgezondheid, algemeen functioneren, denkvermogen, welbevinden en ziekte-specifieke symptomen. Als het onderzoek slaagt hebben bijna een half miljoen Nederlanders met een hersenaandoening hier direct profijt van.

Meedoen aan het onderzoek

Het onderzoek loopt nog 2 tot 3 jaar en hoogleraar Iris Sommer zoekt mensen die mee willen doen hieraan. Deelnemers krijgen gedurende 12 weken elke week een gratis voedingsbox en voedingscoaching aan huis. De box bevat voor 7 dagen alle voedingsproducten voor ontbijt, lunch, avondeten en gezonde tussendoortjes. De avondmaaltijden worden ondersteund met heerlijke gemakkelijke recepten en kookvideo’s.

De studie zoekt nog deelnemers gediagnosticeerd met schizofrenie, bipolaire stoornis of de ziekte van Parkinson; tussen de 18 en 80 jaar oud en woonachtig in Noord-Nederland (Friesland, Drenthe of Groningen). Past u binnen deze inclusiecriteria en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het aanpassen van uw voedingspatroon, dan kunt u zich nu opgeven door te mailen naar nogutsnoglory@umcg.nl. Ook voor vragen kunt u hier terecht. Past u niet binnen de gestelde criteria, maar bent u wel geïnteresseerd in het onderwerp? Iris Sommer heeft ook een boek geschreven over dit onderwerp: Voed je brein.

(Bron: UMCG, Hersenstichting. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie