Wat is beter voor de gezondheid: de zomer- of wintertijd?
Publicatiedatum: 7 oktober 2018
De einde is in zicht voor de zomer-of wintertijd. De Europese Unie is van plan om per 2019 een einde te maken aan de halfjaarlijkse tijdsverzetting. Ook Nederland mag kiezen of zij voortaan de zomer- of wintertijd voert. Voor allebei de tijden is wel iets te zeggen, maar welke van de 2 is eigenlijk het best voor de gezondheid?
Voordelen van de wintertijd
Over een kleine 2 weken gaat de wintertijd weer in, wat betekent dat het minder lang licht zal zijn overdag. Die gedachte alleen al maakt sommige mensen automatisch somber. Sombere gevoelens zijn natuurlijk niet per se goed voor de gezondheid, maar andere aspecten van de wintertijd zijn dit wel. Volgens chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen is het verzetten van de klok naar de wintertijd goed voor de biologische klok. “Als we de zomertijd in de winter zouden aanhouden dan is het in de winter pas rond kwart voor tien licht”, zegt zij tegen de website Gezondheidsnet. “De biologische klok schuift dan naar een later tijdstip. Veel mensen zullen hierdoor later in slaap vallen en op willen staan, maar op werkdagen kan dit vaak niet. Daardoor zullen mensen een slaaptekort krijgen. Een slaaptekort heeft negatieve effecten op de gezondheid, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatklachten of diabetes type 2”, legt zij uit.
Haar standpunt wordt gedeeld door Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan Erasmus MC, “We hebben met z’n allen last van een sociale jetlag (na het verzetten naar zomertijd, red.). De maatschappij vraagt van ons dat we eerder wakker moeten worden dan ons lichaam wil. Dat bevordert hart- en vaatziekten en zelfs kanker”, zegt hij tegen tv-programma Eenvandaag.
Voordelen van de zomertijd
De wintertijd heeft dus een aantal voordelen voor de gezondheid, maar die heeft de zomertijd natuurlijk ook. De Britse milieudeskundige Mayer Hillman rond in 2010 een onderzoek af naar dit onderwerp en hierin concludeert hij dat de zomertijd echt veel beter voor de gezondheid is dan de wintertijd. Volgens hem is het zelfs een goed idee om de klok in het voorjaar nóg een extra uur vooruit te zetten, zodat het ook in het najaar langer licht blijft. Dit is goed voor het welzijn en de gezondheid, meent hij. Als de wintertijd de enige officiële tijd wordt, blijft er volgens Hillman te weinig daglicht over, omdat veel mensen natuurlijk een groot gedeelte van de dag binnen doorbrengen. Uit het onderzoek blijkt dat het gehele jaar zomertijd volgens de regels van Hillman ervoor zorgt dat een volwassene 300 meer zonuren per jaar meekrijgt. Voor kinderen gaat het om 200 uur extra.
Maar wat is nu echt beter?
Meer daglicht met de zomertijd en meer slaap met de wintertijd: voor beide valt natuurlijk iets te zeggen, maar wat is er nu echt beter voor de gezondheid? Dat blijkt een lastige vraag. Wetenschappers zeggen niet allemaal hetzelfde en elk mens is natuurlijk ook verschillend, waardoor er eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven is op de vraag welke tijd er nu echt beter is voor de gezondheid. Wie toch graag een antwoord wil, zou zich aan kunnen sluiten bij de chronobiologen. Zoals al gezegd vinden zij de wintertijd de beste optie, omdat de biologische klok daar beter op afgesteld kan worden en er zodoende minder kans is op een slaaptekort. Erg belangrijk, want een verstoord slaapritme kan allerlei ziektes in de hand werken.
(Bron: Scientias, Gezondhedisnet, Volkskrant, EOS Wetenschap, EenVandaag)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De “”Wintertijd ‘ lijkt mij het beste om in de toekomst aan te houden.
Dit is altijd zo geweest, al dat veranderen is niet goed voor een mens.
Hoe moeilijk kan het zijn? Alle door de mens ingevoerde economische flauwekul als veranderende zomer en wintertijden, wat dacht u van het werken in dag en nachtdienst? Ik vind het tegen de rechten van mens en dier. De natuur hoort hier te dicteren. Niet de onderzoekers die het ene moment al het klokgedoe duiden als superongezond en het andere als aanbevelingswaardig. Zo min we zijn gebouwd om tabaksrook te inhaleren, even zo min horen wij door de economie te slapen worden gelegd of te worden gewekt. Dat mijn betoog hier niet opgaat voor diensten als politie, brandweer of hulpdiensten is logisch. Dat er s’nachts orders moeten worden verwerkt en worden verdiend is tegen de rechten van de mens, alle gezwets over economische noodzaak en bestendiging van werkgelegenheid blablabla ten spijt.
Gewoon met poten van de klok en de kalender afblijven, dat is het beste.
de meest schijnheilige zeikerds die lopen te klagen over zomer- en wintertijd en hoe ongezond dat wel niet is zijn rokers en degenen die zich elk weekend klem zuipen
gewoon onzin, Niet zeuren en gewoon accepteren. Nooit last van maar als het moet, dan gewoon de zomertijd. Scheelt ook een hoop energie..
Ik kan er niet moeilijk over doen. Ook al gaat het veranderen ik heb er geen moeite mee. Vond het wel prettig de zomertijd. Lang licht,veel buiten zijn. Maar ik heb er nooit last van gehad, en de rest van de familie ook niet. We kunnen er niet veel aan doen.
Gewoon de wintertijd zoals voor de invoering van zomer en wintertijd in de jaren 70. De economen kijken alleen maar naar de economie en niet nar de gezondheid van de mens. In de landen waar de tijd niet verzet word klagen ze ook niet dat het ’s avonds vroeg donker is.
Het is grote onzin om de tijden te veranderen zodat heel Europa een zelfde tijd heeft.
Hoe Laat het licht wordt wordt bepaald door de locatie waar je verblijft.
Wij wonen in Nederland. Vandaag komt de zon op om 08.03 en gaat onder 18.50
Wij hebben een huis in Roemenie, daar agaat vandaag de zon op om 07.45 en onder 18.45
Wij zijn nu met vakantie in Spanje en gaat vandaag de zon op om 08.24 en onder 19.40
Altijd wintertijd of altijd zomertijd? Het is een economisch verhaal, milieululkoek enz. Het Heeft niets met menselijk welbevinden te maken wat de keuze wordt.
De natuur weet het beste wat goed voor je is. Met onze huidige ‘wintertijd’ lopen we al een minuut of 40 voor op wat onze normale tijd zou zijn. We zouden daarom in de zone GMT moeten vallen. Veel beter zou zijn om de natuurlijke ritmes te volgen. Dan zouden wel wel meer onze kantoren uit moeten. Als het basisinkomen er straks komt, denken we waarschijnlijk ook meer in termen van taken in de maatschappij en minder in banen. Meer saamhorigheid maakt dat er minder psychologen, artsen, advocaten enz nodig zijn. Dan is er ook meer tijd voor ‘buitenspelen’.