Wanneer neemt de huid vitamine D op van de zon en hoe lang moet u dan in de zon zijn?
Publicatiedatum: 12 februari 2024
Buiten zijn is goed voor ons en vaak ook lekker als de zon schijnt. Maar nemen we het hele jaar door dan ook (voldoende) vitamine D op? Of zijn er maanden waarin de zon niet sterk genoeg is? En hoe lang moet u dan in de zon zijn? We zoeken het uit.
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D is belangrijk voor ons. Het zorgt voor stevige botten en tanden, het beperkt botontkalking, heeft een belangrijke rol bij het behouden van een goede spierfunctie en is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
Hoe krijgen we vitamine D binnen?
De vitamine krijgen we binnen door zonlicht en door eten. Zo zit er van nature veel vitamine D in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Daarnaast wordt de vitamine toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Wanneer maken we vitamine D aan door de zon?
De zon schijnt niet het hele jaar door even krachtig en veel. Wanneer geeft de zon dan genoeg straling af om er vitamine D van aan te maken? Dat heeft met 2 factoren te maken: de kracht van de zon en de tijd van het jaar. En dat hangt grotendeels samen.
De kracht van de zon
De zonkracht wordt gemeten in cijfers. Het KNMI heeft een schaal van 1 tot 10 en hoger. Het wordt ook wel de UV-index genoemd. In diverse weerapps op een smartphone wordt de UV-index aangegeven. Zo kunt u zien hoe sterk de zon is voor die dag.
Bij een UV-index van 1 en 2 is er vrijwel geen zonkracht. Uit onderzoek blijkt dat vanaf ongeveer zonkracht 3 het lichaam de juiste vitamine aanmaakt. De straling van de zon is dan krachtig genoeg om het aardoppervlak te bereiken.
De hoogte van de zonkracht bepaalt hoe lang u in de zon moet zijn om voldoende van de vitamine aan te maken. Ook de tijd van het jaar speelt hierin een rol. In de winter is de zon helaas niet krachtig genoeg voor ons om zelf vitamine D aan te maken. Zonkracht 3 hebben we in Nederland meestal in de maanden maart tot en met september. Maar dat is dan nog niet meteen de hele dag. In maart en september is de zon (over het algemeen) alleen in de middag sterk genoeg om UV-index 3 te halen.
Hoe lang moet u in de zon zijn om vitamine D aan te maken?
Als er dus genoeg zonkracht is, hoe lang moet u dan in de zon zijn om zelf vitamine D aan te maken? Dat ligt aan de hoogte van de zonkracht. Hoe krachtiger de zon, hoe minder lang nodig is. Bij een zonkracht van 3 is 15 tot 30 minuten in de zon nodig. Maar in de zomer, wanneer er een gemiddelde zonkracht is van 6 tot 8, is 10 tot 15 minuten voor de meeste mensen voldoende. De kans op verbranden is daarna ook een stuk groter, dus gebruik in dat geval zonnebrand.
Let er wel op dat uw huid zichtbaar is voor de zon. KWF adviseert om in de lente en zomer elke dag 15 minuten met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Hoe meer huid, hoe beter. Maar niet langer dan een paar minuten en bescherm uzelf weer na die tijd.
Blokkeert zonnebrandcrème de aanmaak van vitamine D?
Nee, is het korte antwoord. Zonnebrandcrème zorgt er wel voor dat u iets langer in de zon moet blijven om genoeg vitamine D aan te maken. Maar smeren is wel belangrijk, omdat verbranding anders op de loer ligt. Het voorkomt ook huidkanker.
Wanneer pillen bij slikken?
Over het algemeen krijgen mensen door de zon en eten voldoende vitamine D binnen. Vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar wordt aangeraden om vitamine D bij te slikken, omdat ze dit zelf niet genoeg aanmaken. Wie een getinte huid heeft, krijgt het advies van Thuisarts om altijd extra pilletjes te slikken. Twijfelt u of u genoeg vitamine D aanmaakt? Laat dan bloed prikken via de huisarts. Die kan u daarna verder helpen.
(Bron: Weeronline, KWF, Voedingscentrum, Dr. Jetske Ultree. Foto: Shutterstock)