Wanneer komt u in aanmerking voor een dubbele staaroperatie en is dat net zo veilig als de ogen één voor één laten behandelen?
Publicatiedatum: 5 september 2024
Staar is een oogaandoening die vooral bij senioren voorkomt. De aandoening is alleen te verhelpen met een operatie. Vroeger moest er minimaal 2 weken tussen de operatie van het ene, en de operatie van het andere oog zitten. Sinds eind 2021 is het ook mogelijk om beide ogen op dezelfde dag te laten opereren. Waarom kan het nu wel? En wanneer komt u daarvoor in aanmerking?
Wat is staar?
Staar is een vertroebeling van de ooglens, die vooral bij senioren regelmatig voorkomt. 3 procent van de 60-plussers krijgt ermee te maken, onder 85-plussers is dat zelfs 20 procent. Er zijn geen medicijnen voor, dus een operatie is de enige oplossing. Een operatie is noodzakelijk zodra de staar u in uw dagelijkse bezigheden belemmert. Als u het niet laat opereren, gaat uw zicht langzaamaan steeds verder achteruit. Een staaroperatie is de meest uitgevoerde ingreep in Nederland, met 170.000 tot 180.000 jaarlijkse operaties. In zijn spreekuur legt dokter Ted van Essen uit wat er in het oog gebeurt als iemand staar krijgt.
Waarom 1 oog per keer?
Pas sinds eind 2021 is het mogelijk om beide ogen op dezelfde dag laten behandelen tegen staar. Dat was eerder niet toegestaan, om het al geopereerde oog de tijd te geven om te herstellen. Bij een staaroperatie wordt de troebele ooglens weliswaar vervangen door een heldere kunstlens, maar direct na de operatie ziet u tijdelijk juist extra wazig. Het is dan niet prettig als u door beide ogen gelijktijdig weinig tot niets ziet. Een ander argument om de operaties afzonderlijk te verrichten, is dat er bij oogoperaties in zeldzame gevallen een ernstige infectie kan ontstaan, endophthalmitis genaamd. Als u deze infectie krijgt, kan uw zicht ineens sterk achteruit gaan. Het komt gelukkig slechts bij 1 op de 1.000 oogoperaties voor.
Is een dubbele staaroperatie veilig?
Ja, een dubbele staaroperatie is veilig. Het Maastricht UMC+ heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot de conclusie gekomen dat een dubbele staaroperatie net zo veilig is. Door beide ogen tijdens dezelfde behandeling te opereren, bespaart het ziekenhuis geld. Ook patiënten zijn er blij mee, omdat ze er in één keer vanaf zijn, wat tijd en reiskosten bespaart. Bovendien kunnen ze sneller weer autorijden, wat na een staaroperatie tijdelijk niet mag.
Beide ogen op dezelfde dag laten behandelen heeft tegenwoordig minder nadelen dan vroeger, met dank aan verbeterde operatietechnieken. Vroeger was het niet ongebruikelijk dat mensen na een staaroperatie 2 weken wazig zicht hadden. Tegenwoordig is het zicht vaak na 1 of 2 dagen alweer goed. Wel kan uw brilsterkte tot 6 weken na de staaroperatie veranderen.
Eerder in het artikel benoemen we dat er bij ongeveer 1 op de 1.000 oogoperaties een ernstige infectie ontstaat. Het is echter niet zo dat het per definitie bij beide ogen misgaat als u door een staaroperatie met deze infectie te maken krijgt. Hoewel beide ogen in dezelfde sessie geopereerd worden, ziet de arts het als 2 losse operaties. Zo desinfecteert de arts na het eerste oog zijn of haar handen, pakt het nieuwe materialen en trekt het schone handschoenen en een schone jas aan.
Komt iedereen in aanmerking?
Niet iedereen met staar komt in aanmerking om beide ogen op dezelfde dag te laten opereren. Een dubbele staaroperatie is op dit moment alleen mogelijk bij standaard staaroperaties. Als u ook andere oogheelkundige afwijkingen heeft, zoals een netvliesaandoening of een afwijking van het hoornvlies, dan moeten de operaties wel los van elkaar plaatsvinden. De arts kijkt dan eerst hoe het ene oog op de operatie reageert. Een andere reden om geen dubbele staaroperatie uit te voeren, is omdat het ene oog nog geen operatie nodig heeft. De operaties mogen alleen op dezelfde dag plaatsvinden als de arts zeker weet dat het andere oog ook binnen 1 jaar aan een staaroperatie toe is.
Uiteindelijk komt 30 tot 40 procent van de mensen met staar in aanmerking voor een dubbele staaroperatie. Niet iedereen die ervoor in aanmerking komt, maakt er daadwerkelijk gebruik van. U kunt altijd in overleg met de arts een keuze maken. Het is wel goed om te weten dat als u in aanmerking komt voor een dubbele staaroperatie, dit net zo veilig is als een enkele staaroperatie.
(Bron: Archief, Amphia, Oogziekenhuis, Alrijne, Oogvereniging, Oogartsen. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik verbaas me hooglijk dat UMC Maastricht zegt dat een staaroperatie aan beide ogen tegelijk veilig is. In 2017 kreeg ik van vervangende oogarts, in MZH Boxmeer, te horen dat er altijd risico kleeft aan staaroperatie. Mijn vraag welk risico, werd doodleuk gezegd; “U kunt er blind door worden.” Schrok en reactie was dat het maar 1 op de 10.000x voorkomt.
Navraag aan eigen oogarts, die operatie uit zou voeren, leverde reactie op dat dit wat overdreven was, hooguit 1 op de 100.000x.
Dan kan dus bij 1 oog al geen 100% veiligheid gegeven worden? En toch bij 2 tegelijk wel?
Ik heb mijn beide ogen op dezelfde dag laten doen, ik ben er heel blij mee.
Ik woon op Gran Canaria, de wachttijd was lang, maar de behandeling was prima.
De arts keek ervan op dat mijn ogen zo slecht waren.
Autorijden was voor mij een plaag in het donker.
De tegenliggers met de vervelende nieuwe verlichting verblindden mij.
De operatie ging één voor één in een groep van 6 personen.
De duur van de operatie bij mij, minder dan en half uur, pijnloos.
Ik werd overweldigd door het licht, daarom had ik een zonnebril meegenomen.
Dat werd ook geadviseerd.
Mijn zicht is geweldig goed vergeleken bij vóór de operatie.
Ik ben nog steeds verbaasd over de details die ik nu kan zien.
Voor normaal zien, ook in de auto, heb ik geen bril meer nodig, natuurlijk wel de zonnebril voor de zon.
De arts gaf ook aan dat je bij zon altijd een zonnebril moet dragen.
Ik had gekozen dat normaal, en vér zien voor mijn het belangrijkste is.
Om te lezen heb ik nu nog een goedkoop leesbrilletje van de opticien.
De nieuwe lenzen in mijn ogen hebben ook een lichte correctie.
Daarop moet mijn toekomstige leesbril worden afgestemd.
Dat zal een kleine correctie zijn, ik kan afhankelijk van de omstandigheden gewoon mijn smartphone lezen en ook mijn computer gaat goed zonder bril.
Met mijn noodbrilletje zie ik het soms beter, maar die bril irriteert mij, omdat hij niet de juiste sterkte heeft.
Ik heb een recept meegekregen waarop staat hoede sterkte van mijn ooglenzen is.
Ik heb drie keer een controle gehad na mijn operatie.
Jammer dat ik het niet al veel eerder heb gedaan.