wespensteek

Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Augustus is de wespenmaand bij uitstek. De kans dat u nu gestoken wordt is veel groter dan bijvoorbeeld in oktober. Een steek van zo’n diertje is natuurlijk nooit leuk, maar het kan ook echt gevaarlijk zijn. Wanneer is dit het geval?

Noodlot

In de zomerperiode verschijnen er in de media weleens berichten over mensen die zijn overleden na een wespensteek. Recent valt regisseur Hans Scheepmaker dit noodlot ten deel. Hij overlijdt nadat hij thuis wordt aangevallen door een zwerm wespen. Jaarlijks overlijden er 5 tot 10 mensen op deze manier.

Heel vaak gestoken

Dat Scheepmaker overlijdt nadat hij in huis wordt aangevallen door een zwerm wespen impliceert dat hij vaker dan 1 keer is gestoken. Dit is eigenlijk ook meteen het antwoord op de vraag: 1 steek kan vaak geen kwaad, maar het is een ander verhaal als iemand veel vaker wordt gestoken. Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG in Groningen legt tegenover RTL Nieuws uit wat er gebeurt als iemand wordt gestoken door veel wespen: “In het gifzakje van een wesp zitten heel veel toxische eiwitten. Die werken op allerlei plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in je nieren en je lever, maar het gif kan ook neurologische klachten geven.” In het meest dramatische geval kan het gif er dus ook voor zorgen dat iemand overlijdt.

Onderliggende ziektes

Hoewel 1 wespensteek normaal gesproken niet gevaarlijk is, kan ook dit voor sommige mensen al fataal zijn. het gaat dan wel op personen die heel erg allergisch zijn of een onderliggende ziekte hebben. Een voorbeeld van zo’n ziekte is het zeldzame mastocytose. Mastocytosepatiënten hebben te veel mestcellen in het lichaam, die een rol spelen bij het afweersysteem. Als iemand met deze ziekte wordt gestoken door een wesp gaan alle alarmbellen af in de mestcellen en beginnen zij antistoffen te produceren. Omdat iemand met mastocytose meer mestcellen heeft, kan de afweerreactie erg sterk en dus gevaarlijk zijn. 

Jaarlijks wordt deze ziekte bij 10 tot 20 mensen geconstateerd. Mensen met een wespenallergie zijn er veel meer; ongeveer 1 op de 100 mensen heeft dit. Als zij worden gestoken door een wesp kunnen er galbulten op de huid ontstaan, kan iemand gaan braken of in shock raken. Wie enkel een grote, rode bult ontwikkeld rondom de plek waar de wesp heeft gestoken, is vermoedelijk niet allergisch. Ook niet als deze bult heel groot is. Dit is een normale reactie van het lichaam, zegt Hanneke Oude Elberink.

Testen

Herkent u bovenstaande symptomen van een wespenallergie en bent u benieuwd of u daadwerkelijk allergisch bent? U kunt dit laten testen. Het maakt in principe niet uit hoe lang geleden u bent gestoken.

(Bron: RTL Nieuws, RTV Noord)

Geef een reactie