Waarschuwing voor teken met het TBE-virus in het oosten van het land
Publicatiedatum: 24 juli 2020
In het oosten van het land zijn er momenteel meerdere plekken met teken die besmet zijn met het gevaarlijke TBE-virus. Ook de eerste besmettingen bij mensen zijn geconstateerd. De Gelderlander waarschuwt wandelaars en fietsers extra alert te zijn in Twente, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek.
TBE-virus in het oosten
Sinds 2016 zijn er in Nederland naast teken die de ziekte van Lyme veroorzaken ook teken die het TBE-virus overbrengen. Het aantal besmettingen onder mensen is gelukkig nog laag, maar in het oosten van het land zijn er inmiddels meerdere plekken waar het virus voorkomt. Zowel bij de teken zelf als bij wilde dieren die er leven. Een kaart van het RIVM, met een overzicht van de verspreiding van het virus, toont aan dat de Sallandse Heuvelrug de meeste besmette teken en wilde dieren bevat. Ook in Twente en de Achterhoek zijn meerdere vondsten van het virus bij dieren gedaan.
Besmettingen onder mensen
Volgens het RIVM is de kans op een infectie zeer klein, omdat er in verhouding weinig teken met het virus zijn besmet. Maar alertheid is geboden. Op de Sallandse Heuvelrug hebben recent 3 mensen een ernstige vorm van de ziekte opgelopen. Twente en de Achterhoek tellen elk 1 TBE-patiënt. Een beet van een besmette teek leidt gelukkig zeker niet altijd tot ziekteverschijnselen, maar wie pech heeft kan er doodziek van worden. Aanvankelijk lijken de klachten op griep, maar in fase 2 van de ziekte kunnen de hersenen, de hersenvliezen en het ruggenmerg ontstoken raken. De overlevingskans is groot, maar patiënten kunnen wel hun leven lang last houden van klachten door schade aan het zenuwstelsel. Het TBE-virus blijkt daarnaast besmettelijker te zijn dan de borreliabacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het virus kan namelijk al direct na de beet worden overgedragen. Het is daarom raadzaam een arts te raadplegen als er na een tekenbeet klachten optreden en om het verloop goed in de gaten te houden. In een eerder artikel legt dokter Ted uit wat u het beste kunt doen na een tekenbeet.
Tekenradar
Het aantal tekenbeten is in 10 jaar tijd met ongeveer 30 procent toegenomen tot 1,5 miljoen per jaar. Kijk voor de actuele stand van het aantal teken(beten) op Tekenradar.nl van het RIVM en Wageningen University en de tekenapp van Nature Today.
Lees ook: RIVM start onderzoek naar tekenvirus TBE.
En bekijk tips om een tekenbeet te voorkomen.
(Bron: De Gelderlander, ANP, archief)