Waarom we met de jaren krimpen, maar de oren blijven groeien
Publicatiedatum: 30 oktober 2023
In onze jonge jaren neemt onze lengte steeds meer toe. Tot we ons hoogste formaat bereiken. Op latere leeftijd kan het juist weer zo zijn dat we krimpen. Zelfs zoveel, dat de lengte in het paspoort aangepast moet worden. Tegelijk blijven de oren vaak een leven lang groeien. Hoe kan het dat ons lichaam met de jaren krimpt, maar de oren steeds groter worden?
Krimpen
Des te ouder we worden, des te meer neemt onze lengte af. Dit heeft 2 redenen. Allereerst heeft dit te maken met slijtage van de tussenwervelschijven. Daardoor kunnen we verschillende centimeters krimpen. Daarnaast kunnen we te maken krijgen met botontkalking en het verzakken van wervels. Hierdoor wordt de rug nog meer ingekort. Vaak gaat dat gepaard met een verkromming, waardoor we nog korter lijken. Niet iedereen krimpt evenveel. Dat heeft met verschillende factoren te maken.
Grotere oren
Oren bevatten kraakbeen. Met de jaren wordt dat minder flexibel en krijgt de zwaartekracht er steeds meer vat op. Een oor kan daardoor uiteindelijk per jaar 0,22 millimeter in grootte toenemen. Op de Universiteit Leiden is onderzoek gedaan naar deze groei. Daaruit is gebleken dat de oren van 60-jarige mannen gemiddeld 8,7 millimeter langer en 2,9 millimeter breder zijn dan de oren van 21-jarige mannen. Vrouwenoren blijken met de tijd gemiddeld 8,0 millimeter in lengte en 1,9 millimeter in breedte te groeien. Het gaat hierbij eigenlijk niet om daadwerkelijke groei, maar het uitrekken van de oren.
Grotere voeten?
Naast de oren zijn er nog meer lichaamsdelen die bij het ouder worden groeien of groter lijken te worden. In een eerder artikel schrijven we over de schoenmaat. Op latere leeftijd kan het zo zijn dat schoenen gaan knellen en u een grotere maat schoen nodig heeft. Dit heeft echter vaak niets met het groeien van de voeten te maken, maar met veranderingen in de voet zelf.
(Bron: archief, AD, Quest, KIJK, Wetenschap in beeld. Foto: Shutterstock)