Waarom waarschuwt Griekenland voor muggen met het westnijlvirus?
Publicatiedatum: 19 juni 2019
De Griekse autoriteiten waarschuwen toeristen voor de muggen die in dit land voorkomen. Deze muggen dragen mogelijk het westnijlvirus met zich mee, dat zij via een steek kunnen overbrengen op mensen. Wat houdt dit virus precies in? En waarom waarschuwt juist Griekenland ervoor? Wij hebben het uitgezocht.
Wat veroorzaakt het westnijlvirus?
Het westnijlvirus is een virus dat de westnijlkoorts veroorzaakt. Het virus wordt- zoals al gezegd- door besmette muggen overgebracht op mensen en andere dieren. De meeste mensen die besmet raken, worden niet ziek. Wie wel ziek wordt, krijgt last van hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree, buikpijn en huiduitslag. Heel soms worden mensen heel erg ziek door het virus, waardoor onder meer een hersenontsteking kan ontstaan. Met name mensen van boven de 50 en personen met een lage weerstand maken kans de heftigere variant te krijgen. Als iemand heel erg ziek is, is de kans 4 tot 14 procent dat deze persoon uiteindelijk overlijdt. Als deze persoon 70 jaar of ouder is, stijgen deze percentages respectievelijk naar 15 en 29 procent.
Er is geen medicijn of vaccin tegen de westnijlkoorts, maar artsen kunnen wel iets geven om de klachten te verminderen. Iemand die de westnijlkoorts heeft gehad kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
Waar komt het voor?
Van oorsprong komt het westnijlvirus alleen voor in de landen rondom de rivier de Nijl, maar inmiddels duikt het ook op in andere landen. Zo komt het voor in Azië, Canada, De Verenigde Staten en delen van Midden- en Zuid-Amerika. Ook in Europa komt het virus steeds vaker voor. Zo worden er dus in Griekenland veel gevallen gemeld, maar ook in landen als Spanje, Italië, Oostenrijk en de zuidelijke gedeeltes van Frankrijk komt het voor. In Duitsland is het virus ook waargenomen, maar alleen op paarden. In Nederland komt het nog niet voor.
Dat het virus ook ons eigen continent heeft bereikt, komt waarschijnlijk door klimaatverandering. Omdat de zomers steeds warmer worden en de winters steeds milder, blijven meer muggen in leven. Ook het westnijlvirus gedijt het beste bij dit weertype. Hoe warmer het is, hoe sneller het zich ontwikkelt in de besmette muggen. In Griekenland zijn de condities voor de mug én het virus blijkbaar uitermate gunstig, waardoor de overheid zich genoodzaakt ziet om toeristen te waarschuwen.
Het is overigens niet de eerste keer dat dit land in het nieuws komt in verband met het westnijlvirus. In 2018 wordt hier de grootste Europese westnijlkoortsuitbraak ooit gemeten. In dat jaar vallen er 47 doden door deze ziekte. In Italië overlijden hierdoor 46 mensen en in Roemenië 43. In dat laatstgenoemde land is momenteel een muggenplaag gaande, maar de link met het westnijlvirus is nog niet gelegd.
Wat kunt u doen om besmetting te voorkomen?
Gaat u binnenkort op vakantie naar een land waar het westnijlvirus voorkomt? Dan kunt u een aantal dingen doen om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Het dragen van bedekkende kleding is bijvoorbeeld een goed idee, net als slapen onder een klamboe. Daarnaast kunt u u insmeren met DEET, een muggenwerend middel. Zorg ervoor dat u meteen na het aanbrengen van DEET uw handen wast. Ook is het verstandig om stilstaand water te vermijden, want dit trekt muggen aan. Als u toch wordt gestoken, betekent dit niet automatisch dat u het virus heeft. Niet alle muggen zijn drager.
(Bron: Universiteit Wageningen, RIVM, AD)