Waarom schrijven met de hand nog altijd belangrijk is: 5 voordelen
Publicatiedatum: 19 februari 2023
De handgeschreven brief heeft vrijwel volledig plaatsgemaakt voor e-mail, sms en WhatsApp. Een boodschappenlijstje kunt u net zo goed in de notities van uw smartphone aanmaken. Het schrijven met de hand komt in dit digitale tijdperk dus steeds minder vaak voor. Maar toch kan het zeker geen kwaad om uw schrijfvaardigheid te blijven onderhouden, want het kan u meerdere voordelen opleveren.
Schrijven met de hand is immaterieel erfgoed
Zorgen over een afnemende schrijfvaardigheid zijn er al langer. Het Platform Handschriftontwikkeling doet in 2019 een succesvolle aanvraag bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Het schrijven met de hand is sindsdien immaterieel erfgoed. Deze stichtingen doen hun best om het handschrift levensvatbaar te houden, ook al verdringen steeds meer computers en iPads de schrijflessen in het basisonderwijs.
Motoriek
Maar door het schrijven met de hand ontwikkelt u veel meer vaardigheden dan alleen uw handschrift. Zo bevordert het de fijne motoriek. Wie leert om letters te schrijven, werkt ook aan zijn of haar handbewegingen en gevoel voor precisie. Beter schrijven met de hand kan dus zorgen voor meer vertrouwdheid met schroevendraaiers, legpuzzels, scharen, pincetten en lepels. Bovendien gebruikt u tijdens het schrijven niet alleen uw hand, maar ook uw ogen, hersenen en nekspieren.
Onderwijs- en schrijfdeskundigen maken zich zorgen over een gebrek aan schrijfles op basisscholen én een te grote focus op blokletters. Volgens Ben Hamerling van Stichting Schrijfontwikkeling is aan elkaar leren schrijven uitdagender, maar wel beter voor de motorische ontwikkeling. “Kinderen moeten voor hun 10e niet aan losse letters beginnen. Je ziet dat als ze gelijk in blokschrift schrijven, ze de letters niet goed kunnen plaatsen. Die vliegen dan als pepernoten over het papier”, laat hij weten aan het Algemeen Dagblad.
Geheugen
Door met de hand te schrijven, stimuleert u bovendien uw geheugen. Als u met een pen of potlood een tekst noteert, kost dit weliswaar meer tijd dan wanneer u dit met toetsenbord doet. Maar u bent wel actiever bezig met het verwerken van de tekst, waardoor de belangrijke hersengebieden ook actiever worden. Hierdoor blijft een geschreven tekst vaak beter hangen, direct na het schrijven en ook als u het achteraf terugleest.
Daar komt de hierboven beschreven motorische ontwikkeling nog bovenop. Elke letter heeft een andere schrijfvorm en vereist dus een andere handbeweging. Het onthouden van welke handbeweging bij welke letter hoort, is dus een belangrijk onderdeel van het schrijven met de hand. Bij een toetsenbord of aanraakscherm gebruikt u in principe dezelfde beweging voor elke letter, al moet u wel weten waar die letters staan.
Taalgevoel
Met de hand schrijven draait niet alleen om het schrijven zelf, maar ook om het begrijpen van wát u schrijft. Goed leren schrijven hangt, vooral bij kinderen, samen met taalgevoel, grammatica, spelling en woordenschat. Het maken van aantekeningen, bijvoorbeeld tijdens een cursus of een vergadering, helpt bovendien in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. U pikt tijdens het schrijven de woorden op die u hoort en bepaalt voor uzelf wat wel of niet relevant is om op te schrijven.
Rust en concentratie
Schrijven met de hand is een precies werkje en kost meer tijd dan typen via een toetsenbord of aanraakscherm. Omdat meerdere lichaamsdelen samenwerken, stimuleert u ook uw concentratie. Daarnaast kan het schrijfproces rustgevend zijn, in dit digitale tijdperk. Cursusdocent Peggy de Vries van Studio voor Handschriftverbetering en Kalligrafie spreekt uit ervaring. “Ik zie bij mijn kalligrafieworkshops dat het heel goed werkt om geconcentreerd en met aandacht in het hier en nu bezig te zijn. Alleen al daarom is het in deze gejaagde tijd heel waardevol om met de hand te blijven schrijven”, vertelt ze aan het AD.
(Bron: Archief, Algemeen Dagblad, Level Up Kinderergotherapie, Verkenjegeest.com, Onderwijs van Morgen. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Inderdaad! Ik ben 85 en heb nog wel het boodschappenbriefje in de hand. Maar vaak kan ik mijn eigen handschrift niet teruglezen. Dat komt omdat ik veel op de PC werk en eigenlijk nog maar rare blokletters schrijf. Maar zo mooi als ik kon schrijven in Karolingisch Cursief presteer ik niet meer… Reden om toch maar weer “Zo wordt schrijven een feest” van Jan Schalkwijk opnieuw door te werken!
Als kind kon ik perfect tekenen maar handschrift?
Ga maar voor Huisart studeren!
Wel is boodschappen lijjstje met afkortingen;
,,,
P1
Ik weet Komkommer + Peentjes.. maar dan is zelfs mijn kladje nog te lezen, een soort Steno geleerd!
Ik schrijf veel kaarten en brieven gewoon met de hand, veel leuker en ook leuk om te krijgen ik kan ze nog eens nalezen en bewaar alles in een doos. Met kerst en verjaardagen krijg ik dan ook een stapel.
Ik schrijf met een dame die ik niet ken al jaren!!!
Ik blijf doorgaan.