Waarom praten mensen in hun slaap?

Meer dan de helft van de mensen heeft wel eens in zijn slaap gepraat. Van losse woorden tot hele verhalen, het kan voor wie het hoort veel vragen oproepen. Maar waarom praten mensen eigenlijk in hun slaap?

Parasomnie

Praten in uw slaap valt onder de term parasomnie. Dit is een verzamelterm voor alle vreemde gedragingen die voor kunnen komen in de slaap. Denk bijvoorbeeld aan slaapwandelen, rechtop in bed zitten of zelfs in paniek uit bed springen. Het praten in uw slaap is net zoals slaapwandelen een slaapstoornis en wordt officieel ook wel ‘somniloquy’ genoemd.

Slaapfases

Tijdens het slapen komt uw brein in verschillende slaapfases terecht. Dit begint bij de inslaapfase, gevolgd door de lichte slaapfase, waarna de diepe slaapfase komt en vervolgens de remslaap. Gedurende de nacht herhaalt u deze fases een paar keer. Tijdens de remslaap is het brein bijna net zo actief als wanneer u wakker bent, maar het lichaam is dan wel in slaap. Tijdens de diepe slaap is de breinactiviteit daarentegen juist miniem, maar kunt u zich wel bewegen.

Praten tijdens het slapen lijkt niet per se vaker voor te komen in 1 van de specifieke fases, maar wel tijdens de overgang van een slaapfase naar de volgende. Waar iemand over praat tijdens het slapen heeft dus niet altijd iets te maken met wat dit persoon op dat moment droomt, omdat het praten dus op willekeurige momenten kan voorkomen.

Voldoende geslapen en nog moe
Lees ook: Voldoende geslapen en toch moe? Dit zijn mogelijk oorzaken

De oorzaak

Waarom sommige mensen in hun slaap praten en anderen niet, is al veel onderzocht. Toch is er nog niet 1 helder antwoord uitgekomen. Emotionele stress, spanningen en onrustig slapen lijken factoren te zijn die parasomnie kunnen uitlokken. Ook uw genen kunnen van invloed zijn op of u praat in uw slaap of niet. Zo benoemt Quest een Turkse studie waarin 12.000 tweelingen werden onderzocht. Hieruit is gebleken dat het ook genetisch kan zijn.

Somnoloog Sebastiaan Overeem vertelt aan RTL Nieuws dat praten tijdens het slapen vermoedelijk wel een functie heeft. “Waarschijnlijk ben je op dat moment bezig met het vastleggen van je geheugen.” Het brein selecteert welke herinneringen belangrijk zijn en welke niet door de herinneringen opnieuw af te spelen. Het praten in uw slaap zou dus ook een manier kunnen zijn van het verwerken van gebeurtenissen.

Wat te doen?

In principe is praten in uw slaap niet schadelijk voor u. Wanneer het praten uw slaapritme dusdanig begint te verstoren dat u er vermoeid van raakt, is het wel verstandig om aan de bel te trekken. Een slaaptherapeut kan u bijvoorbeeld helpen om meer regelmaat en vaste slaaptijden te krijgen. Soms worden er medicijnen voorgeschreven waarmee u in een vastere slaap komt. Dit zou de klachten ook kunnen verminderen.

Als u een partner heeft die ’s nachts veel praat, kunt u er overigens altijd voor kiezen om oordoppen te gebruiken tijdens het slapen. Op deze manier kunt u zelf rustig verder slapen.

(Bron: Quest, St. Antonius Ziekenhuis, RTL Nieuws, Slaapinfo. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie