Waarom plast de één vaker dan de ander?
Publicatiedatum: 11 november 2020
Gemiddeld plast een mens ongeveer 8 keer in de 24 uur, maar er zijn ook mensen die minder of juist veel vaker moeten plassen. Hoe komt het dat de plasfrequentie zo kan verschillen?
Niet altijd duidelijk
Waarom iemand vaker moet plassen dan een ander is een vraag die lastig te beantwoorden is. Op de medische website thuisasrts.nl, een initiatief van de Nederlands Huisartsen Genootschap, staat dat de oorzaak van plasklachten vaak onduidelijk is. Het begrip ‘plasklachten’ is heel breed, maar over het algemeen wordt vaker plassen dan normaal hieronder geschaard.
Stress als oorzaak
Hoewel het dus lastig kan zijn om erachter te komen waarom de één 11 keer per dag naar de wc moet en de ander maar 4 keer, zijn er wel een aantal factoren die hier invloed op uitoefenen. Zo kan stress een rol spelen. Dit kan allerlei systemen in het lichaam aan het werk zetten, waaronder de urineproductie. Iemand die stress ervaart zal waarschijnlijk een verhoogde hartslag hebben, wat ervoor kan zorgen dat de nieren harder gaan werken en dus meer urine produceren. Ook is er een theorie die meer plassen in stressvolle tijden toeschrijft aan de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt er volgens een Amerikaans onderzoek uit 2015 voor dat de aanmaak van een ander hormoon, vasopressine, wordt geremd. Mensen die niet genoeg vasopressine aanmaken kunnen minder goed vocht vasthouden waardoor er meer geplast moet worden.
Het lichaam maakt meer urine aan
Naast stress kan de oorzaak van veel vaker dan normaal moeten plassen ook medisch zijn. Diabetespatiënten kunnen hier bijvoorbeeld last van hebben. Ook mensen met de zeldzame ziekte diabetes insipidus -niet verwant aan die andere diabetes- zullen vaker moeten plassen. Deze ziekte zorgt ervoor dat het lichaam minder goed vocht vasthoudt, waardoor iemand veel vaker moet plassen en ook heel veel moet drinken om niet uit te drogen.
De blaas is geïrriteerd
Een andere oorzaak kan de gesteldheid van de blaas zijn. Sommige mensen merken dat hun blaas overactief wordt van bepaalde stoffen uit eten en drinken, terwijl de ander hier totaal geen last van heeft. Voorbeelden van stoffen die bekend staan om hun irriterende effect zijn cafeïne en alcohol. Ook bepaalde zure fruitsoorten kunnen ervoor zorgen dat iemand vaker moet plassen dan anderen. Het kan dus geen kwaad om dit soort producten zoveel mogelijk te vermijden als u van uzelf weet dat u regelmatig voor een kleine boodschap naar het toilet moet vertrekken.
Uw blaas zit snel vol
Hoewel het anatomisch gezien lastig is om daadwerkelijk een kleine blaas te hebben dan iemand anders, is het wel zo dat niet elke blaas maximaal wordt benut. Sommige mensen moeten heel nodig plassen als hun blaas nog lang niet vol is, terwijl anderen pas hoeven als de maximale capaciteit is bereikt. Vaak is dit een leven lang zo, maar de capaciteit kan bijvoorbeeld ook verkleinen als gevolg van het ouder worden. Bij mannen groeit de prostaat dan, waardoor de blaas eerder gestimuleerd wordt en ook de bekkembodemspieren worden slapper, wat ook voor frequenter wc-bezoek zorgt.
Het zit tussen de oren
Het kan ook zo zijn dat de een meer moet plassen dan de ander omdat er sprake is van aangeleerd plasgedrag. Onder verkeerd aangeleerd plasgedrag wordt volgens uroloog Faride van Rey gedrag verstaan dat ervoor zorgt dat de blaas niet gewend is plas op te houden. Op de website van RTL Nieuws geeft zij een aantal voorbeelden: “Een kind krijgt vaak van kleins af aan al te horen: ‘We gaan boodschappen doen, ga je nog even naar het toilet?’ Vaak gaan vrouwen naar de wc nog voordat ze aandrang voelen, ook wel ‘preventieve plasjes’. In de pauze van een bioscoop- of theatershow of vlak voor ze naar huis gaan na bij iemand op bezoek te zijn geweest.”
Plashouding is niet optimaal
Tot slot kan ook de plashouding een rol spelen. Iemand die niet voldoende tijd neemt op het toilet kan moeite hebben het met volledig leegmaken van de blaas. Die persoon zal vermoedelijk binnen afzienbare tijd weer moeten plassen. Iemand die wel ontspannen op het toilet zit elimineert deze oorzaak van overmatig plassen in elk geval al..
Huisarts weet meer
Zoals al gezegd is het vaak lastig om de precieze oorzaak van meer dan gemiddeld plassen vast te stellen. Moet u overmatig vaak naar de wc en wil u hier graag iets tegen doen? Breng dan een bezoek aan uw huisarts. Hij of zij kan samen met u kijken naar een passend oplossing.
(Bron: Vice, archief, Libelle, thuisarts.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
ik ga vaak naar de wc om de simpele reden dat ik moeilijk loop en dus wanneer ik de buurt van een toilet ben dan ga ik, zodat ik later niet hoef te “rennen”. Waarschijnlijk niet goed maar het is niet anders.
Inderdaad als ik koude voeten heb moet ik vaker plassen. Een elektrische voetenstoof biedt uitkomst.
Waarom moeten allen in het gezin ‘s nachts het bed uit om te plassen?
Mogelijk de drinkgewoonte veranderen en s’avonds minder gaan drinken kan al helpen om de blaas te ontlasten in de nacht.
Verder is het goed om zittend te plassen en even wat tijd te nemen om de blaas te laten ontspannen, waardoor er een naplasje kan ontstaan zeker bij mannen.
Bij veel mannen word bij het staand plassen bij regelmaat de blaas niet helemaal geledigd.
En verder: toen plassen pissen werd, is het gezeik pas goed begonnen!!😂🤭