mondkapje

Waarom het wassen van stoffen mondkapjes echt een goed idee is

Sinds 1 december 2020 is het in alle semi-openbare ruimtes verplicht om een mondkapje te dragen. Wie een herbruikbaar exemplaar gebruikt, moet deze geregeld wassen. Weinig mensen doen dit, maar het is belangrijk dit advies wel ter harte te nemen.

Advies vs werkelijkheid

Na elk gebruik minstens wassen op 60 graden en de voorkant van het kapje niet aanraken nadat u deze afdoet. Zo luidt het advies van de Rijksoverheid over stoffen mondkapjes. Dat vrijwel niemand dit doet blijkt onder meer uit een onderzoek van de Britse overheid uit 2020. Slechts 13 procent van de Britten die een dergelijk mondmasker gebruikt, volgt de gebruiksregels op en gooit het masker na 1 keer dragen in de was.

Opnieuw gebruiken

In ons eigen land is dat niet anders. Uit een enquete van de Brabantse krant BN/De Stem blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden stoffen mondkapjes na het dragen in de zak of tas laat verdwijnen in plaats van in de wasmachine. 43 procent van de meer dan 4.000 respondenten gebruikt altijd hetzelfde kapje, terwijl 14 procent zegt elke keer een schoon kapje te gebruiken. Weer 43 procent zegt de regels zo goed mogelijk na te leven, maar geeft toe weleens meermaals hetzelfde kapje te dragen.

Waarom is dit niet goed?

Dat overheidsinstanties over de hele wereld adviseren stoffen mondkapjes na 1 keer dragen te wassen is omdat deeltjes van het coronavirus mogelijk ook aan het masker kunnen hechten. Als u de voorkant dan aanraakt met uw handen, kan het virus via die weg weer in uw lichaam terecht komen.

Maskne

Ook kunnen bacteriën zich makkelijk vestigen in mondkapjes. Hoe langer het mondkapje ongewassen blijft, hoe viezer deze wordt. Dit is niet per se schadelijk voor de gezondheid, maar het is niet goed voor de huid. Misschien heeft u al eens gelezen over maskne, een samentrekking van het woord acne en mask, het Engelse woord voor masker. Door het dragen van mondkapjes kunnen pukkels en huidirritatie ontstaan en het dragen van een vies mondkapje helpt natuurlijk niet bij het tegengaan hiervan. 

(Bron: New York Times, RTL Nieuws, Britse overheid, BN/De Stem)

Geef een reactie