coronamaatregelen

Waarom hebben de coronamaatregelen niet meteen effect?

De nieuwste coronamaatregelen zijn op 14 oktober 2020 ingegaan, maar het aantal besmettingen blijft maar stijgen. Hoe komt het dat deze maatregelen niet direct werken?

Stijging aantal besmettingen

Dagelijks wordt er bij meer en meer mensen een coronabesmetting vastgesteld en de ic’s liggen weer vol met coronapatiënten. Geen geruststellende ontwikkelingen, maar dat wil niet direct zeggen dat de nieuwste coronamaatregelen, die op 14 oktober 2020 zijn ingevoerd, niet werken.

Tijdens de eerste golf benadrukt minister De Jonge het al een aantal keer in persconferenties: de restricties hebben niet meteen effect. “Je moet niet varen op dagkoersen. De gedeeltelijke lockdown is een week geleden ingevoerd. Mensen moeten eerst hun gedrag aanpassen, daarna moet dit effect sorteren en pas later kun je dit terugzien in de cijfers”, aldus Anja Schreijer, voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding (LOI) en vast lid van het OMT, tegen de NOS.

Incubatietijd

Volgens een woordvoerder van het RIVM kan het zomaar 2 weken duren voordat het duidelijk is wat het effect is van het huidige maatregelenpakket. Dat heeft onder andere te maken met de incubatietijd van COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. “Het kan 10 à 12 dagen duren voordat dit zich openbaart.” Voor die tijd is men al wel besmettelijk. De mensen die nu dus ziek zijn, hebben in principe dus al mensen aan kunnen steken voor 14 oktober.

Het effect van de maatregelen op het aantal ziekenhuisopnames is nog lastiger te peilen, omdat mensen vaak al een tijdje klachten hebben voordat zij naar de ziekenhuis gaan.

Maatregelen naleven

Daarnaast hangt de effectiviteit van de regels ook af van de manier waarop Nederlanders deze opvolgen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Als mensen de regels aan hun laars lappen, zal de daling van de coronacijfers minder groot zijn.

Evaluatie door overheid

Dat het een paar weken kan duren voordat duidelijk is wat de maatregelen hebben gedaan, is ook de reden dat het kabinet ze altijd pas na een week of 2 evalueert. Als zij dit eerder doen geeft dit gewoonweg geen goed beeld van de huidige situatie.

Alle Nederlandse coronamaatregelen nalezen? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

(Bron: Ministerie van VWS, RIVM, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    HarrydeG says:

    Het is voor mij een raadsel waarom je bijna nooit leest dat degenen op de intensive care voornamelijk de dikkerds zijn. Zij houden de plekken bezet waardoor voor anderen hun geplande operatie weer moet worden uitgesteld.
    Dit is een ideale tijd de veel te dikke mensen (gedwongen) te laten afvallen.

    madeliev says:

    Wat is de onderbouwing van uw uitspraak?
    Als je er niets over leest, dan is er toch ook geen reden om zoiets te beweren.

    [k ben overigens slank, mocht u denken dat ik me uw uitspraak zou aantrekken. ..]

    Wat ik wel weet – uit eigen beleving- is dat ook mensen die slank zijn toch op de IC terechtkwamen.
    Een echtpaar – allebei overleden, een echtpaar waarvan de vrouw overleed en de man bijna geen klachten had, een echtpaar -beiden besmet, de vrouw op de IC [3 maand!] en de man is thuis hersteld. Allemaal slank!
    We weten helemaal niets van dit virus.
    Houd afstand, zowel in uitspraak als in centimeters!