Waar komt die vervelende nagelbijt-gewoonte vandaan?
Publicatiedatum: 8 januari 2020
Nagelbijten is een vervelende gewoonte. Toch bijt 1 of de 5 volwassenen regelmatig op zijn of haar nagels. Dit varieert van af en toe een haakje wegbijten tot het tot bloedens toe afbijten van de nagelranden. Waarom hebben we deze ongewenste gewoonte en wat kan nagelbijten eigenlijk allemaal veroorzaken?
Een ware verslaving
Nagelbijten is een ware verslaving, ondanks dat het volgens een Braziliaans onderzoek van tandheelkundigen vooral pubers zijn die verslaafd zijn aan nagelbijten, heeft ook 1 of de 5 volwassenen last van deze verslaving. En dat heeft veel nadelen.
De nadelen
Weet u bijvoorbeeld dat wanneer u afgebeten nagels doorslikt, u last kan krijgen van uw maag? Dit komt onder andere doordat u het vuil, wat zich ophoopt onder de nagels, binnenkrijgt. Maar ook de nagels zelf horen natuurlijk niet thuis in uw maag. Ook kan nagelbijten, via uw mond naar uw vingers, zelfs een herpesinfectie veroorzaken. Daarnaast is het natuurlijk ook geen lust voor het oog, zowel iemand zien nagelbijten, als het zien van afgekloven vingers is geen fris aanzicht.
Stress is de veroorzaker
Met zoveel nadelen zou u toch zeggen, waarom stoppen we niet per direct met het bijten op onze nagels en waarom beginnen we er in de eerste instantie eigenlijk aan? Uit een onderzoek uit 2015 van het Mental Health Institute in Canada blijkt dat er een link ontstaat tussen verveling, frustratie en ongeduld en de neiging om aan uw lichaam te peuteren, bij veel mensen zijn het dan de nagels die de pineut zijn. Maar sommige mensen gaan in stressgevoelige situaties bijvoorbeeld ook haartrekken of aan hun huid pulken. Dit is ook direct de reden dat vooral pubers een nagelbijtverslaving hebben, zij worden over het algemeen overspoeld met een stuk meer emoties dan de gemiddelde volwassene.
Perfectionisten bijten meer
Een andere mogelijke veroorzaker van nagelbijten is volgens datzelfde Canadese onderzoek perfectionisme. Dit zou ook verklaren waarom sommige mensen fervent nagelbijter zijn en andere gemakkelijk van hun nagels af kunnen blijven. Hoe meer perfectionistisch je bent, hoe eerder je volgens het onderzoek geneigd bent om op je nagels te bijten.
Verschillende genen?
Wellicht is het ook nog mogelijk dat het verschil tussen nagelbijters en mensen die hun nagels gewoon knippen in de genen zit. Tot nu toe is er nog niet zoiets als een nagelbijtgen ontdekt bij mensen, maar onderzoekers van de University of California ontdekken in 2009 wel dat muizen met een bepaalde genetische variatie zichzelf zo extreem willen schoonmaken dat ze niet alleen vuil uit hun vacht halen, maar ook hun haren uittrekken. Dit gedrag zou volgens de onderzoekers kunnen worden gezien als een soort nagelbijtvariant bij muizen.
Onduidelijkheid
Maar ondanks dat er behoorlijk gespeculeerd wordt over dit onderwerp, is het voorlopig nog niet precies duidelijk waarom sommige mensen de neiging hebben om op hun nagels of nagelranden te bijten, soms zelfs tot bloedens aan toe. Wat we wel weten is wat de nadelige gevolgen zijn dus het is hoe dan ook een goed idee om van deze vervelende gewoonte af proberen te komen.
Tips om te stoppen
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch kunnen de volgende tips u misschien helpen bij het stoppen met nagelbijten:
- Zorg dat u een andere uitlaatklep vindt als het nagelbijten voortkomt uit stress. Probeer bijvoorbeeld iets in uw handen te houden, zodat deze bezig blijven.
- Knip uw nagels kort en smeer er eventueel nagellak op. Hierdoor zijn de nagels korter en zit er een laagje lak overheen, wat de neiging tot bijten mogelijk kleiner maakt.
- Kauw op kauwgom of een pepermuntje zodat ook uw mond bezig blijft.
- Er bestaan speciale middeltjes die u op uw nagels kunt smeren. Hierdoor krijgen uw nagels een vieze, bittere smaak waardoor bijten op uw nagels een stuk minder aantrekkelijk wordt.
(Bron: Nu.nl, Margriet.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Bijt geen nagels meer.
Vroeger toen ik jong was beet ik ook op mijn teennagels.
Met de voet in mijn mond.
Kreeg last van ingegroeide teennagels.
Ben ik aan geopereerd.
Bijt nu al jaren geen nagels meer.