coronatest

Vragen rondom coronatest? Wij hebben antwoorden

Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft het al vaak gezegd: heeft u klachten? Laat u testen. Maar wat als de klachten verdwijnen op de dag van de testafspraak? En moet u nu wel of niet thuisblijven nadat u bent getest? En wat als u niet met de auto naar de teststraat kunt komen? Dit zijn de antwoorden op deze en meer coronatest-vragen.

Altijd in het nieuws

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met coronagerelateerde klachten zich laten testen. Sindsdien is er nagenoeg geen dag meer voorbij gegaan waarop het in de media niet ging over het testbeleid, de teststraten, de GGD of verkeerde uitslagen. Kortom: de coronatests houden de gemoederen flink bezig.

Wanneer testen?

Maar waar moet u nu eigenlijk rekening mee houden als u zelf zo’n veelbesproken test bij zo’n eveneens veelbesproken teststraat moet ondergaan? Dat is niet altijd even duidelijk. Het begint bij het maken van een afspraak en wanneer u dat moet doen. Op de website van de Rijksoverheid staat dat het raadzaam is om dit te doen in het geval van:

  • Verkoudheidsklachten
  • Neusverkoudheid
  • Loopneus
  • Niezen
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk of smaak

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing, maar kunt direct een afspraak maken via de coronatestlijn op 0800-1202.  Als de klachten heel heftig zijn en alleen maar erger worden moet u echter wel de huisarts bellen.

Wat als u geen auto heeft?

Wie een afspraak voor een coronatest maakt maar geen auto heeft, doet er goed aan dit meteen te melden. De meeste teststraten in ons land zijn immers ingericht voor automobilisten en erheen komen met het openbaar vervoer of taxi is niet toegestaan. Met de fiets, scootmobiel of lopend komen mag wel, maar dat is natuurlijk geen optie als de testlocatie een tiental of tientallen kilometers verderop is. Daarom is het belangrijk om meteen bij het maken van een afspraak te zeggen dat u geen auto heeft, zodat de GGD-medewerker kan kijken wat voor u de beste optie is.

Wat als de klachten verdwijnen vóór het testen?

Het kan gebeuren dat uw klachten wegebben voordat uw testafspraak gepland staat. Moet u deze dan afzeggen? Het is immers druk bij de teststraten en testen is alleen nodig bij klachten, toch? Zo simpel lijkt het, maar is het niet. Op 14 september laat een GGD-woordvoerder aan RTL Nieuws weten dat mensen toch moeten komen als zij klachten hebben gehad. Dit is landelijk beleid. Uiteraard kan het zijn dat dit verandert, maar dat lijkt nu nog niet aan de orde.

Wat moet u doen nadat u bent getest?

De devies is al tijden dat mensen met klachten thuis moeten blijven. Dit geldt ook voor mensen die en coronatest hebben ondergaan, of zij nu klachten hebben of niet. U mag na de test dus niet naar de winkel, sportclub of andere locatie  buitenshuis en u en eventuele huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. De uitslag krijgt u meestal binnen 48 uur. Als deze negatief is mag u weer naar buiten, maar als de uitslag positief is hoort u van de GGD wat u moet doen. Alle mensen met wie u nauw contact heeft gehad (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter) moeten 10 dagen in thuisisolatie. Vermoedelijk zijn mensen 2 dagen voordat zij zelf klachten krijgen besmettelijk voor anderen.

Wat als uw test negatief is, maar u wel klachten heeft?

Het kan voor komen dat de uitslag van uw coronatest negatief is, maar dat u wel corona-achtige klachten heeft. U kunt bijvoorbeeld een verkoudheid te pakken hebben. In dit geval is het belangrijk om ook binnen te blijven. Als u 24 uur klachtenvrij bent, kunt u weer naar buiten.

Lees ook:

Het Rode Kruis heeft tips voor mensen die in thuisquarantaine zitten

Zo werkt de nieuwe CoronaMelder-app

Waarom u toch verkouden kunt worden als u alle coronamaatregelen naleeft

Praktische tips voor het dragen en bewaren van mondkapjes

Alle Nederlandse coronamaatregelen op een rij. Bericht wordt na elke persconferentie aangevuld.

(Bron: Rijksoverheid, GGD, RTL Nieuws, RTV Oost)

Geef een reactie

Reactie

    Groenleven says:

    “Op 14 september laat een GGD-woordvoerder aan RTL Nieuws weten “???
    geeft Max nieuwsberichten weer van een commerciële omroep??
    waarom niet van de GGD zelf, van het RIBW of het kabinet???

    commerciële omroepen hebben altijd dubbele bodems, moeten meerdere heren dienen, vnl geld. en dat is niet de beste raadsheer.
    voor mij een reden om dit bericht niet serieus te nemen. ik hou het bij NPO, RIBW, regering.