Naar cookieinstellingen
bacteriofagen

Voor bacteriofagen ingezet kunnen worden is er nog veel onderzoek nodig

In 2017 heeft MAX Vandaag aandacht besteed aan bacteriofagen. Deze viruscellen worden onder andere in Georgië ingezet om bacteriën te bestrijden. Het kan hierdoor een alternatief zijn voor antibiotica, waarvoor de resistentie wereldwijd toeneemt. Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie van VWS onderzocht of bacteriofagen daadwerkelijk effectief zijn bij de behandeling van infecties. Uit hun bevindingen blijkt dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit en veiligheid.

Ziekmakende bacterie identificeren

Bacteriofagen doden bacteriën anders dan antibiotica. De organismes zorgen ervoor dat een bacil explodeert, door hun DNA erin te injecteren, waardoor de bacil als het ware opgeblazen wordt. Bacteriofagen werken tegen één type bacterie, terwijl antibiotica meerdere bacteriesoorten tegelijk aanpakken. Bacteriofagen hebben hierdoor als voordeel dat ze specifiek de ziekmaker aanpakken en de nuttige bacteriën met rust laten. Maar dat heeft ook meteen een nadeel. De ziekmakende bacterie moet eerst geïdentificeerd worden voor met de behandeling begonnen kan worden en daar gaat vaak enkele dagen overheen. Tijd die er vaak niet is bij een acute infectie. Het RIVM geeft aan dat het gebruik van fagen om deze reden in het Westen niet doorgezet heeft.

Europese wet- en regelgeving

Daar komt bij dat er nog niet genoeg kennis is over de precieze werking van fagen. Er is nog onvoldoende bekend hoe ze zich in en op het lichaam gedragen, hoe en hoe lang ze gedoseerd moeten worden en wat de eventuele risico’s zijn. Ook is de Europese wet- en regelgeving nog niet ingericht op voor het individu toegesneden biologische producten zoals bacteriofagen. Er wordt al wel over gesproken de wetten en regelgeving op dit punt te veranderen. In sectoren als de landbouw en voedselproductie gelden er al andere regels en worden al wel fagen gebruikt.

Chronische bacteriële infecties

Door het tijdrovende en complexe bereidingsproces zijn fagen volgens het RIVM op dit moment dus niet geschikt om acute infecties te behandelen. Het RIVM denkt dat fagen echter mogelijk wel werken bij chronische bacteriële infecties. Zoals bij infecties aan de lichaamsoppervlakten als de huid, keel en darmen. Om dat uit te zoeken is verder klinisch onderzoek noodzakelijk stelt het RIVM.

Bezoek aan het Eliava Institute in Georgië

Onderdeel van het onderzoek van het RIVM is een bezoek aan het Eliava Institute of Bacteriophage, Mircrobiology and Virology geweest in Tbilisi, Georgië eind april 2018. Een delegatie heeft bekeken hoe dit instituut, dat zich al sinds 1923 specialiseert in de ontwikkeling en productie van bacteriofagen, te werk gaat. Daarbij is gebleken dat er een begin is gemaakt om de productiefaciliteit meer in lijn te brengen met het westerse kwaliteitsborgingssysteem. Ook is gebleken dat Georgische patiënten in de polikliniek het meest behandeld worden voor dysbacteriose (verstoring van de balans van verschillende soorten darmbacteriën) en prikkelbare darm syndroom, (chronische) diarree, huidulcera (huidzweer) en keelontsteking. Medewerkers van het Eliava instituut hebben de noodzaak van onderzoek beaamt en ze willen hiervoor samenwerken met partners in Europa en de VS.

Status onderzoek in Nederland

De NOS heeft gesproken met Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht. Het ziekenhuis krijgt wekelijks verzoeken van patiënten, die met bacteriofagen behandeld willen worden. Bonten is samen met collega’s bezig een klinisch onderzoek op te zetten waarbij met bacteriofagen behandeld wordt. Aangezien fagen geen erkende geneesmiddelen zijn mogen ze niet zomaar gebruikt worden, dus eerst moet er nog toestemming verkregen worden. De vergunning voor het onderzoek is aangevraagd bij de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek (CCMO). Bonten: “We laten nu het Koningin Astrid Ziekenhuis in Brussel via bereiding in hun apotheek de fagen maken voor de bacteriestammen van onze patiënten. En die halen we dan naar Nederland. Hopelijk mag dat van de CCMO. In België is die bereiding van fagen na 4 jaar soebatten goedgekeurd.” Ook Stan Brouns van de TU Delft doet in Nederland al langere tijd onderzoek naar fagen.

Er zijn dus volop ontwikkelingen, maar voor fagen in Nederland daadwerkelijk een alternatief kunnen zijn voor antibiotica is waarschijnlijk nog een lange weg te gaan.

Lees ook: zijn bacteriofagen de oplossing voor antibioticaresistentie?

(Bron: RIVM, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Natuurlijk zijn bacteriofagen de oplossing. … Alleen moet nog even geregeld worden dat de farmacie maffia daarmee de zakken kan vullen. … Nu is het te eenvoudig (lees te goedkoop) om fagen te kweken, die bacterien aanvallen. De farmacie heeft deze oplossing te lang genegeerd en zich gericht op antibiotica (waar veel geld mee verdient wordt). Om daar nu, ook aan fagen, veel geld te kunnen verdienen, moet eerst even één en ander geregeld worden en vastgelegd worden, voordat de medische maffia zich stort op het produceren van fagen. Dat dit uitstel veel levens heeft gekost en nog gaat kosten, is bijzaak en onbelangrijk. De farmaciemaffia is totaal niet geinteresseerd in uw gezondheid, maar louter in uw geld. De aankondiging, dat er nog veel onderzoek nodig, is alleen maar een afleidingtactiek, om het toepassen van Fagen te vertragen of zelfs te verhinderen. In Georgie en ook de USSR is het tientallen jaren, (misschien al wel 75 jaar) bewezen dat dit een zéér goede oplossing is.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.