Voetproblemen
1 op de 10 mensen kampt met voetproblemen. Maar wat wordt verstaan onder voetproblemen en is er iets aan te doen?
Klachten
Voetklachten leidden tot pijn en minder kunnen bewegen, met als gevolg een slechtere conditie. Vooral bij ouderen komt dit regelmatig voor. In Afrika komen voetklachten veel minder voor. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de schoenen die we hier veel meer dragen dan in Afrika.
Voeten kunnen allerlei klachten geven. Bijvoorbeeld een voetwrat, eksteroog of likdoorn. Een wrat is een verdikking van de eeltlaag ten gevolge van een virus. Dat gaat op de duur vanzelf weer weg. Een likdoorn is een pijnlijke eeltplek op een drukplek van de schoen. Daartegen helpt een aanpassing van de schoenen. De schoen moet vooral breed genoeg zijn. Een pedicure kan het eelt wat wegwerken, maar als de oorzaak blijft is dat maar tijdelijk. Soms is het nodig om de stand van de tenen te corrigeren bij hamertenen bijvoorbeeld.
Door de pijn gaat men vaak minder goed lopen. Vooral bij overgewicht ontstaan snel klachten. Ook bij diabetes kan er een voetprobleem ontstaan. Bij diabetes zijn de gevoelszenuwen in de voeten aangetast, waardoor men minder goed voelt. Gevolg is dat als men niet dagelijks controleert er ongemerkt een wondje onder de voet kan zitten. Zo’n wondje kan gaan ontsteken en voor dat men het weet is het een grote plek die moeilijk geneest. Een diabetische voet heet dat. Dat is een gevaarlijke toestand omdat bij diabetes ook de bloedvaten al verstopt kunnen zijn. Het hele onderbeen is dan bedreigd
Oorzaak
Dat kan allerlei oorzaken hebben. Bij een doorgezakte voet is de voorvoet breder waardoor deze niet in de schoen past. Dat heet een platvoet. Vroeger dachten men dat een platvoet tot klachten leidt, maar dat hoeft helemaal niet. Voor kinderen met platvoeten, maar zonder klachten zijn steunzolen niet nodig. Er bestaat ook een holvoet. Ook dat kan tot problemen met de schoenen leiden.
Er kan ook een irritatie van het peesblad onder de voet zijn. Dat is een brede pees die loopt van de voorvoet naar de hiel. Die aanhechting aan de hiel kan geïrriteerd raken, door overgewicht of veel staan of lopen. Dat geeft pijn onder de hiel. Dit heet een hielspoor, omdat er op een röntgenfoto een botpuntje op die plek te zien kan zijn. Dat geeft vaak pijn bij de eerste stappen van de dag, wanneer men uit bed stapt. Vaak helpt hiervoor een aangemeten steunzool. Voetoefeningen zijn ook goed, waarbij vooral die pees moet worden opgerekt. Daarvoor kan men terecht bij een podotherapeut of een orthopedisch schoenmaker.
Behandeling
Bij klachten aan de voeten kan men het beste eerst naar de dokter gaan om te laten onderzoeken waar het van komt. Het kan ook een beknelde zenuw zijn. Dat noemen we een tarsaal tunnel syndroom, te vergelijken met een carpaal tunnel syndroom in de handen en polsen. Dat ontstaat vaak bij vrouwen tijdens zwangerschap. Dan kan met een operatie de zenuw vrij gelegd worden. Ook kan er een verdikking in een voetzenuw zijn, net tussen twee middenvoetsbeentjes. Dat heet een Morton neuroom. De oorzaak is te smalle schoenen of hoge hakken. Brede schoenen of een steunzool kan helpen. Soms helpt een injectie of operatie.
Dat heet een hallux valgus. De oorzaak is vaak aangeboren. Een op de tien vrouwen krijgt er last van, mannen veel minder. Als de strekpees van de grote teen niet helemaal in het midden aanhecht, wordt de teen naar buiten getrokken en ontstaat er een knobbel. Ook als de tenen niet goed in de schoen passen, trekt de teen naar buiten. In landen waar mensen meestal op blote voeten lopen komt zo’n hallux valgus nauwelijks voor. Wanneer men brede schoenen draagt kan overlast beperkt worden. Als de schoenen te smal zijn, ontstaat er een drukplek en irritatie op de bobbel. De voet is dan niet goed af te wikkelen bij het lopen. Er bestaan teenspalkjes voor, maar die helpen niet. De teen rechtzetten kan alleen operatief.
Het gewicht en ook goedpassende schoenen. De schoenen moet breed genoeg zijn. Hoge hakken zijn ook niet echt goed voor de voeten. Mensen met diabetes moeten vooral oppassen. En goede voetverzorging is van belang. Wanneer men de teennagels rond knipt, kan een nagel in het vel groeien. En als men vaak vochtige voeten heeft kan er voetschimmel ontstaan en van daar uit weer een wondroos door een bacterie.
Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 1 april 2014 en in KoffieMAX op 22 februari 2012.