Voelt u zich eenzaam (tijdens de feestdagen)? Dit kunt u doen
Publicatiedatum: 21 december 2024
Uit onderzoek van Volksgezondheid en Zorg blijkt dat bijna de helft van de volwassenen eenzaam is. Van alle 75-plussers voelt meer dan 50 procent zich eenzaam en bij 85-plussers is dit zelfs 63 procent. Rondom de feestdagen kunnen deze gevoelens extra opspelen. In dit artikel geven we daarom tips: wat kunt u proberen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen?
Bewegen, bewegen, bewegen
De positieve effecten van bewegen zijn al door vele onderzoeken aangetoond. Naast het verminderen en/of voorkomen van lichamelijke klachten, heeft bewegen ook invloed op onze mentale gezondheid. Zo verlaagt bewegen onder andere de kans op een depressie. Daarnaast zitten mensen door bewegen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen. Daarom is het ook bij eenzaamheid goed om te (blijven) bewegen.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Dit kan (onder begeleiding) in de sportschool, maar ook laagdrempelig door te wandelen in de buurt. Als u het graag eens over een andere boeg gooit, zou u vlonderpaden kunnen bezoeken of mooie plekken langs de Nederlandse kust. Daarnaast is er voor de liefhebbers ook nog het Pieterpad: een wandelroute van 500 kilometer van Pieterburen naar Maastricht.
Wat u nog meer kunt proberen tegen eenzaamheid
Naast bewegen zijn er natuurlijk nog andere dingen die u kunt proberen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Eventueel met hulp van familieleden, vrienden en/of buren. Hierbij een paar tips:
- Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Ook vertellen we u in dit artikel hoe u vrienden maakt op latere leeftijd.
- Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander.
- In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die graag meer sociale contacten willen. Op de website van Eén tegen Eenzaamheid vindt u een overzicht van sociale activiteiten.
- Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.
- Ga vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld bij een buurthuis, sportclub, bewonersvereniging, kerk of de school van uw kinderen. Vrijwilligersactiviteiten zijn niet alleen goed voor anderen, maar ook voor uzelf.
- In heel Nederland zijn er buurthuizen van het Leger des Heils. Iedereen is hier welkom. Rondom de feestdagen zijn er ook verschillende activiteiten. Mocht u interesse hebben, dan kunt u hier een overzicht van de kerstactiviteiten vinden. Voor overige bijeenkomsten kunt u het beste naar de website van een buurthuis in uw woonplaats
Er met iemand over praten kan soms helpen
Mocht u uw naasten niet willen/kunnen vertellen wat er door u omgaat, kunt u ook op andere plekken terecht. Bijvoorbeeld bij de Luisterlijn. Midden in de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag; wie (anoniem) behoefte heeft aan een luisterend oor kan hier telefonisch 24/7 terecht bij getrainde vrijwilligers. Zij zijn te bereiken via het telefoonnummer 088 – 0767 000, maar u kunt ook mailen of chatten.
Leden van Omroep MAX kunnen ook vrijblijvend en kosteloos een beroep doen op MAX Seniorencoach Mieke Schouten. Wanneer u door bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid, verlies, rouw of door fysieke moeilijkheden met mentale problemen kampt en er zelf even niet meer uitkomt, dan staat deze gediplomeerde coach voor u klaar.
Wanneer u iemand kent die (mogelijk) eenzaam is
Wellicht bent u zelf niet eenzaam, maar wilt u iets betekenen voor anderen die dit nodig hebben. Dat is een mooi streven, want door eenzaamheid snel te herkennen en bespreekbaar te maken, kan erger soms voorkomen worden. Mede daarom heeft Eén tegen Eenzaamheid signalen van eenzaamheid op een rijtje gezet. Maar, mogelijk kunnen deze signalen ook met iets anders te maken hebben. Zie het daarom vooral als een aanleiding voor een eerste gesprek. Wat u verder zou kunnen doen:
- een buurvrouw of buurman uitnodigen voor een kop koffie
- Ga op ziekenbezoek
- Ga samen met iemand winkelen
- Wees af en toe de chauffeur naar het ziekenhuis of een familielid
- Bied kleine praktische hulp aan en maak daarbij een praatje. Bijvoorbeeld bij een vastgelopen computer.
Verder zijn er bij Humanitas ook verschillende gratis online trainingen. In de training over eenzaamheid kunt u leren wat eenzaamheid met iemand doet en ook krijgt u hier tips wat u voor iemand (bijvoorbeeld de buurvrouw, een vriend of een familielid) kunt betekenen.
Van een (kerst)kaart wordt (bijna) iedereen blij
In december kunt u mensen overigens ook een hart onder de riem steken met een (kerst)kaart. Alleen kaarten die u het weekend voor de kerst op de post doet, komen waarschijnlijk niet meer op tijd aan. Wat u wel nog zou kunnen doen is kaart(en) zelf in de brievenbus doen bij iemand in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een buurvrouw of een bewoner van een woonzorgcentrum in uw wijk.
(Bron: Eén tegen eenzaamheid, Trimbos Instituut, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)