Vocht speelt hoofdrol bij nieuwe methode genezing brandwonden
Publicatiedatum: 8 oktober 2018
De genezing van brandwonden is een ingewikkeld en vaak langdurig proces. Zeer ernstige brandwonden kunnen een patiënten zo zoek maken, dat zonder de juiste behandeling zij eraan kunnen overlijden. Onderzoekers van het Brandwondencentrum Rotterdam hebben iets nieuws ontwikkeld wat de genezing van brandwonden helpt en het verblijf op de intensive care verkort wordt.
Brandwondenshock
Bij ernstige brandwonden kan een patiënten in brandwondenshock raken. Zo’n shock wordt veroorzaakt doordat vocht uit de bloedvaten loopt. Het weglopen van het vocht ontregelt het hele lichaam van de patiënt, waardoor hij vreselijk ziek wordt. Maar het berekenen van de juiste hoeveelheid vocht is nu nog een groot probleem. Een onder- of overdosering kan leiden tot grote problemen. De methoden van nu bieden onvoldoende kennis van hoe toegediend vocht zich verdeelt. De metingen geven geen inzicht wat de optimale hoeveelheid moet zijn voor een goede doorbloeding van het aangedane weefsel.
Beter genezing
Uit onderzoek door het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis blijkt dat het meten van het vocht tot een betere genezing van de wond, de tijd op de intensieve care wordt verkort en dat het leidt tot minder littekenvorming. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling, temperatuur en bloeddruk op peil blijven en dat het vocht niet ophoopt in het lichaam. De juiste hoeveelheid vocht is bepalend bij het genezen van een brandwond op korte en op lange termijn.
Speciale sensor
Met een speciale sensor wordt de doorbloeding van de haarvaten gemeten. In deze vaten vindt de vochtverdeling op het kleinste niveau plaats. Door deze meting weten de artsen of er voldoende vocht is toegediend om de doorbloeding van de haarvaten goed te houden. Daarnaast kan met deze speciale sensor foto’s worden gemaakt van de wond. De foto’s zijn scherper, waardoor de doorbloeding van de wond beter kan worden vastgesteld. “We kunnen zo vrijwel ‘real time’ zien hoe het toegediende vocht de brandwond bereikt, voorziet van bloed en daarmee een gunstige omgeving voor wondgenezing creëert. Hierdoor zal de brandwond tijdens de eerste cruciale fase na een ongeval niet dieper worden, wordt het herstel eerder in gang gezet én nadelige onder- of overdosering van vocht voorkomen”, aldus dr. Kees van der Vlies – traumachirurg en medisch manager van het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. De onderzoekers gaan nu onderzoeken hoe deze methode zo snel mogelijk bij brandwondenpatiënten kan worden toegepast.
(Bron: ANP/Maaststadziekenhuis)