Vitamines
Vitaminetabletten en voedingssupplementen zijn populair. Steeds vaker beroepen we ons op een heel scala van tabletten om onze gezondheid te verbeteren. Maar is dat eigenlijk wel noodzakelijk?
Stofjes
Vitamines zijn stofjes die het lichaam nodig heeft om te kunnen leven en die we niet zelf kunnen aanmaken. Het lijf kan de meest ingewikkelde stoffen maken, zoals eiwitten, suikers, DNA, hormonen, maar sommige noodzakelijke stofjes niet. Die krijgen we binnen door voeding.
Wanneer een gezond en gevarieerd eet, heeft u geen extra vitamines nodig. Bij eenzijdige voeding, bijvoorbeeld bij veganisten die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zijn extra vitamine wel raadzaam. Kleine kinderen eten soms eenzijdig en hebben daarom soms vitamine A en D nodig.
Voor vrouwen die zwanger willen worden en voor de eerste 3 maanden van de zwangerschap wordt foliumzuur aangeraden. Hiermee wordt de kans op een open ruggetje verkleind. Bij sommige maagaandoeningen is het van belang om een vitamine B12 spuit te krijgen. Het lichaam kan de vitamine dan niet meer opnemen uit voeding.
Vitamine D
Ouderen hebben vaak een tekort aan vitamine D. Mogelijk komt dit door eenzijdige voeding of doordat zij minder buiten komen. Een gebrek aan vitamine D is ook slecht voor de botten, waardoor botontkalking, osteoporose, kan ontstaan. Ook spierkrampen en spierzwakte ontstaan door een tekort aan vitamine D.
Vroeger werd vitamine D gegeven door levertraan. Veel ouderen kunnen zich die lucht vast nog goed herinneren. Tegenwoordig is het in druppels of tabletjes te krijgen. Vitamine D wordt tevens aan margarine toegevoegd.
Overdosis
Wanneer u een teveel aan vitamines binnen krijgt, plast u die over het algemeen gewoon weer uit. Van sommige vitamines is bekend dat teveel wel kwaad kan. Met name vitamine A en B6. Van grote hoeveelheden vitamine C kunt u misschien nierstenen krijgen.
Dit onderwerp is besproken in KoffieMAX op 21 december 2012.