Vitamine D
De meeste vitamines krijgen we binnen via onze voeding. Vitamine D wordt voornamelijk in onze huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Ons lichaam kan dit dus alleen maar aanmaken als er zonlicht op de huid schijnt. Maar wat is het belang van vitamine D? En hoe merken we dat we een tekort hebben?
Waarvoor hebben we vitamine D nodig?
Vitaminen zijn stofjes die het lichaam nodig heeft om te kunnen leven. Ons lichaam kan de meest ingewikkelde stoffen zelf maken, maar vitamines niet. Ze worden aangeduid met een letter. Vitamine D hebben we nodig voor onze botten. Samen met calcium versterken ze onze botten. Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet naar een soort hormoon, calcitrol. Calcitrol stimuleert de absorptie van calcium uit de darm en dat heeft een positieve invloed op de botdichtheid. Het risico op botbreuken wordt hierdoor beperkt. Daarnaast beïnvloedt vitamine D de spierfunctie, heeft het invloed op de hersenwerking: het zorgt voor een beter evenwichtsgevoel en het speelt een rol bij het remmen van ontstekingen. Vitamine D komt, weliswaar in kleine hoeveelheden, ook voor in producten van dierlijke herkomst. In vette vissoorten (paling, makreel en zalm) zitten meer vitamine D. Aan margarine en andere bak- en braadproducten wordt het toegevoegd.
Tekort
Een tekort aan vitamine D kan de volgende klachten geven: Weinig energie, zwakkere botten, bloedend tandvlees, spier- of gewrichtspijn, lusteloosheid, angstaanvallen, hyperventilatie, en bij een langdurig tekort zelfs hartproblemen. Vitamine D-tekort wordt onderscheiden in 3 vormen: vitamine D-insufficiëntie (een kortdurend licht vitamine D-tekort), vitamine D-deficiëntie (een langdurig en ernstig vitamine D-tekort) en vitamine D-uitputting. Die laatste vorm is het ernstigst en wil zeggen dat het lichaam helemaal geen vitamine D meer voorradig heeft. Dan ontstaan botafwijkingen, spierziekten, zenuwafwijkingen en afwijkingen aan de bijschildklier. Het kan levensbedreigend zijn.
Risicogroepen
Wanneer we gezond en gevarieerd eten in Nederland, dan krijgen we voldoende vitamines binnen. Alleen bij een eenzijdig voedselpatroon en bij kleine kinderen is het aanvullen van vitamines soms noodzakelijk. Ouderen die niet voldoende buitenkomen kunnen ook een vitamine tekort oplopen. Net als mensen die bedekkende kleding dragen, zwangere vrouwen, mensen die veel alcohol drinken en een vetarm of vetvrij dieet volgen. Voor het is het goed om extra vitamine D te slikken.
Vitamine D-supplementen
Iedereen die op oudere leeftijd wat breekt, moet op osteoporose worden onderzocht. Blijkt er een tekort, dan moet dit worden aangevuld. Voldoende calcium nemen is ook een belangrijke voorwaarde. Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar hebben vaak een tekort aan vitamine D. Ook ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen hebben hier vaak een tekort aan. Dit is eenvoudig op te lossen met een tabletje van 10 of 20 microgram. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Een tablet (10 microgram) per dag is voldoende. Voor ouderen boven de 70 jaar volstaan 2 (20 microgram) tabletten. Ook van vitamines kan men teveel binnen krijgen. Voor vitamine D is de maximale dagelijkse hoeveelheid 100 microgram. Anders krijgt u klachten als misselijkheid, verstopping, verminderde eetlust en slaperigheid. U heeft tevens kans op schade aan nieren, hart en bloedvaten. Dat geldt voor meer vitamines, zoals A en B6.
—
Chat met dokter Ted
Op woensdag 30 maart 2016 kunt u van 17.10 uur tot 18.20 uur hieronder chatten met huisarts Ted van Essen over vitamine D. Andere vragen worden niet beantwoord. Na 18.20 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door de dokter beantwoord.
Dit betreft geen persoonlijk consult! De huisarts moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u in deze chatsessie graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX. U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dokter Ted, wat ik in de uitzending heb gemist is, hoeveel vitamine D 3 gehalte je moet hebben om geen tekort te laten ontstaan. Ik ben 65 jaar en mijn vitamine d gehalte is 60 is dit voldoende of te laag?Tevens heb ik de indruk dat er pas de laatste jaren aandacht aan wordt gegeven ook door artsen. Voordien dacht men dat tekorten alleen voorbehouden waren aan mensen met een donkere huid en kinderen.
Klopt: er is steeds meer aandacht voor. De grens van wat normaal is, is ook opgeschoven van 50 naar 75. Dus 60 is op de grens.
Ted van Essen, huisarts
Beste Dr. Ted, goede uitleg over de vitamine D.. vond het wel jammer dat u uitlegt dat voor calcium we vooral melkproducten nodig hebben. Dit is wel erg achterhaald, en te veel dierlijke eiwitten is niet zo goed. Helaas lijkt het dat u toch ook beinvloedt wordt door het voedingscentrum. Het zou voor iedereen beter zijn om meer groenten te eten want dat gebeurt nog steeds niet. dus een goede redenen om groenten te bevorderen…want… Calcium kunnen we ook uit groenten halen, niet alleen uit melk. Het lijkt me verstandig om uit te leggen welke groenten de meeste calcium bevatten. Zo bevat 100 ml melk slechts 116 mg calcium, terwijl 100 gram boerenkool algauw 220 mg calcium bevat. Lang leve de groenten.. (zie ook website van ‘ahealthylife.nl)
Dank voor uw aanvulling. Ik volg inderdaad het voedingscentrum.
Ted van Essen, huisarts
Dag Dokter Ted,
Mijn vitamine D zit aan de lage kant (53).
Volgens de huisarts is 1 x per dag D-25 voldoende, maar ik merk geen verbetering.
Ik heb veel spierpijn en last van vermoeidheid.
Daarnaast ben ik schildklierpatient en heb fybromyalgie.
Wat is uw mening?
Met vriendelijke groet,
Ingrid
Mijn leeftijd is 50. Ingrid
Dat gehalte is bijna goed. Als uw klachten niet verbeteren door extra vitamine D, dan is wellicht de fibromyalgie de oorzaak.
Ted van Essen, huisarts
Een arts waarschuwde mij omdat ik een groot vitamine D tekort had. Ik gebruik nl. Een maagbeschermer omdat ik veel medicijnen slik. Deze maagbeschermer (Pantoprazol) maakt dat vitamine D bijna niet wordt opgenomen. Ik ben er een ppoosje mee gestopt en slik nu extra vitamine D. Dat helpt. Ik vind dit belangrijk omdat veel mensen dit soort medicijn gebruikt.
Met vriendelijke groetz,
Atie Westendorp
Fijn dat het u helpt. Ik zou zeker doorgaan met die extra vitamine D en wellicht kunt u dan toch de pantoprazol gebruiken.
Ted van Essen, huisarts
Goedenmiddag/avond,
Ik zag net uw reportage over vit.D en het viel mij op dat u zo weinig aandacht schonk aan het symptoom vermoeidheid/lusteloosheid …
Dat was voor mij, vrouw van 59 jaar jong, de reden waarom ik naar mijn huisarts ben gegaan en na vele bloedtesten kwamen ze erachter dat mijn vit.D waarde 11 was…dus héél erg laag!
Mijn arts stelde voor om 800IE per dag te nemen, maar uiteindelijk zit ik nu op 50.000IE per week en nog komt mijn vit.D waarde niet boven de 16, heeft u enig idee waardoor dit komt.
Vanwege een “beperking” kom ik niet veel buiten.
Dat is inderdaad vreemd laag. Ik zou zeker een tijdje doorgaan met deze dosering.
Ted van Essen, huisarts
Totaal oneens met dr.Ted. Hij houdt geen rekening met een vitamine D die te hoog is. Het is geen vitamine maar een pro hormoon. Niet iedereen kan zomaar vitamine D innemen. Er zijn 2 soorten Vitamine D,s. Zon zorgt voor zeer weinig opname van Vitamine D. enz.
Het is altijd ingewikkelder dan je in een paar minuten kan vertellen. Een te hoog vitamine gehalte komt inderdaad voor, maar eigenlijk alleen door het nemen van teveel tabletten.
Ted van Essen, huisarts
Beste dr.Ted. Na een vitamineD kuur kreeg ik Alendroninezuur voorgeschreven, zijn hier alternatieven voor??
Dat alendroinezuur is een stof die ervoor zorgt dat de botontkalkimg tot stilstand komt. Dat adviseren we bij osteoporose als vitamine D en calcium onvoldoende is.
Ted van Essen, huisarts
Dokter Ted mijn man is hartpatiënt en heeft een ICD laatst waren wij bij hartfalen en heb gevraagd naar vitamine D aan de cardioloog of het voor mijn man ook goed was en kreeg als antwoord ik wou dat ik het zelf uit gevonden had was niet nodig onzin.
Uw cardioloog heeft vast meer verstand van het hart dan van vitamines…
Ted van Essen, huisarts
heb een chronisch tekort aan vitamine D.en krijg een paar maal per jaar een boost via druppels omdat mijn lichaam geen talbletvorm opneemt.kan het een lichamelijke oorzaak hebben dat je lichaam geen vitamine D opslaat, anders dan hiervoor beschreven staat?ik ben 55 jaar.
Er is inderdaad ook soms een onbegrepen te laag gehalte bij sommige mensen. Maar dat maakt eigenlijk niet uit: gewoon aanvullen.
Ted van Essen, huisarts
is er een orgaan die ervoor zorgt dat de vitamineopname regelt.otis gaat het alleen via de huid en het bloed?
Wij zien bij de apotheek veel soorten vitamine d, d1, d2 enz. Welke moeten wij gebruiken wij zijn 76 jaar en weten niet welk soort we het beste is, alvast bedankt Hannie de Grip
Dat maakt eigenlijk voor de meeste mensen niet uit. Gewoon bij de drogist vitamine D voor senioren halen.
Ted van Essen, huisarts
Dokter Ted, na onderzoek door huisarts weet ik dat ik vitamine D tekort heb. Ik ben 50 jaar en wandel gemiddeld, verdeeld over de dag ongeveer 3,5 uur met mijn hond. U zegt dat het verstandig is om vitame D in te nemen maar nu heb ik op internet gelezen dat teveel vitame D niet goed is. Van de huisarts heb ik DIVISUN 800IE voorgeschreven gekregen en die zijn nu op. Wat adviseerd u mij in te nemen ? Ik probeer minimaal 1x per week vette vis te eten en ik ben schijnbaar een uitzondering want ik eet wel margarine op mijn brood. Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Marga
Divisun is een vitamine D dat vergoed wordt door de zorgverzekering. Ik denk dat u moet varen op het gemeten gehalte. Uw leefstijl is prima, maar bij u dan toevallig onvoldoende wat betreft het vitamine D gehalte.
Ted van Essen, huisarts
k kreeg van mijn huisarts Vit3 voorgeschreven , 1 capsule per 3mnd.
Nu heeft ze dat verandert en krijg ik dagelijks 1 pil: calci chew d3 500/400.
Mijn vraag is of u het daar mee eens ben wat krijg ik u niet te veel calcium binnen omdat ik dagelijks ook al veel zuivel eet.
Dat is een prima manier om je calcium aan te vullen en zeker niet teveel naast de melkproducten.
Ted van Essen, huisarts
Ik slik al pillen vitamine D dagravit hooggedoseerd 1 per dag al zeker meer dan een jaar op advies van bevriende arts nu kreeg ik pas geleden bloeduitslag alles okay alleen vit. D te kort kan ik er nu beter 2 per dag slikken is de vraag
Ik ben wel 84 jaarb
Ik ken de precieze hoeveelheid vitamine D in die tablet niet, maar met 20 microgram per dag zou u moeten uitkomen. Als dat onvoldoende blijkt, zou u ook nog in druppelvorm kunnen nemen op recept van uw huisarts.
Ted van Essen, huisarts
Geachte dokter Ted,
Sinds een jaar gebruik ik Vitamine D3 (Colecalciferol) )50.000 eenheden IE/ml DMB), voorgeschreven door de huisarts. Inname houdt 1 druppel (!) per week in. Bij herhaalde controles blijkt het gehalte te laag te zijn. Vroeger gebruikte ik vitamine D tabletten.
Vraag: heeft bovengenoemde druppel vitamine D enig effect, en dan vooral op de lange termijn?
Vriendelijke groet,
M.Meijer,
Zoetermeer.
Het lijkt mij wat weinig, maar u kunt het beste met de huisarts nog eens de precieze dosering bespreken.
Ted van Essen, huisarts
Heeft vit. D ook een waarde of je genoeg vit D in je bloed heb of te weinig? Ben erop geprikt en de huisarts had het over 5, is goed. Kunnen vit. D tabletten in waarde/ dosering verschillen bij winkels als kruidvat, etos of de apotheek?
Met vriendelijke groet, A.C
Wat betreft de tabletten: de sterkte is meestal 10 of 20 microgram. Soms wordt het aangeduid als 400 of 800 IE. Als het gehalte in uw bloed echt maar 5 zou zijn, dan heeft u een veel te laag gehalte. Vraag het nog eens na.
Ted van Essen, huisarts
beste dokter Ted,
Ik ben 69 en bij mij is osteopenie geconstateerd. Ik slik per dag 2,000IU vitamine d3. Is dat niet teveel? Ben bang voor een stapeling hetgeen weer slecht is voor de lever.
graag hoor ik van u.
vriendelijke groet,
Marjan.
Dat is 50 microgram. !00 microgram zou pas teveel zijn. U kunt het eventueel nog eens laten meten.
Ted van Essen, huisarts
Dokter Ted
Kan mijn man dan zomaar vitamine D in nemen hij heeft natuurlijk ook de nodige medicijnen.?
Altijd goed om even te overleggen met de huisarts, want heel soms (bijvoorbeeld bij ernstige nierfunctiestoornissen) kun je beter een andere vorm van vitamine D nemen.
Ted van Essen, huisarts
Mij is verteld dat mensen met autisme ook een te kort hebben aan vitamine d, klopt dat?
Beste dokter Ted,
Ik ben half surinaams en half nederlands. Vorige week kwam uit mijn bloedtest dat mijn vitamine d waarde 15nmol/l was. Daarnaast was mijn HB waarde 5,4. Mijn huisarts gaf mij tabletten van 800 IE. Hij weigerde een hogere dosis te geven want dat vond hij onzin. Volgens hem helpt dat niet en bovendien zou een onderwaarde van 30nmol/l voldoende moeten zijn. Na veel gezeur van mijn kant gaf hij me 1 dosis van 50.000 IE en wederom met de mededeling dat het toch niet helpt en ik maar meer buiten moet zijn.
Ik ben al heel lang moe en zit nu ziek thuis omdat ik pijn heb in mijn armen en schouders en nek en bovenrug. Volgens de huisarts komt de pijn door mijn werk (ik werk maar 3 dagen per week op een kantoor. Ik zit ook niet de hele dag aan de computer).
Ik heb nu maar op mezelf genomen om 5000 IE per dag te slikken (zelf gekocht). Wat kan ik nu het beste doen?