Verkoudheid na griep: waarom duurt dat zo lang?
Publicatiedatum: 16 januari 2019
Koorts, hoofdpijn en flink wat gesnotter: veel Nederlanders hebben er last van nu er een griepgolf over ons land trekt. De koorts en de hoofdpijn zijn meestal vrij snel weer verdwenen, maar de verkoudheid houdt soms nog weken aan. Hoe kan het dat dit zo lang duurt? Wij vragen het aan MAX-huisarts Ted.
Onderzoek naar influenza
De huidige griepgolf wordt veroorzaakt door de Influenza H1N1-virussen, een virus waartegen iedereen die de griepprik heeft gehad beschermd is. Toch griep gekregen? dan is de kans groot dat de bijbehorende verkoudheid veel langer duurt dan een gemiddelde kou. “Als je een kweekje afneemt uit de neus en keel, dan kun je daarin zoeken wel virus de klachten veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met het influenzavirus veel langer klachten houden dan mensen die door een ander luchtwegvirus zijn getroffen”, aldus dokter Ted als wij hem vragen waardoor dit komt.
Rs-virussen
Naast de influenzavirussen, gaan er tot een paar weken geleden ook zogenoemde RS-virussen rond. RS staat voor Respiratoir Syncytieelvirus en veroorzaakt infecties aan luchtwegen. Hoe heftig de uitwerkingen van het virussen zijn, ligt aan de ernst van de besmetting. Zij kunnen een vrij simpele neusverkoudheid veroorzaken, maar ook ernstige benauwdheid. Wie bovenop zo’n virus ook nog griep krijgt, kan meerdere weken verkouden blijven.
Snottert u écht lang?
Griep gehad en sindsdien last van een bovengemiddeld zware verkoudheid? dan kan het een goed idee zijn om naar de huisarts te gaan. Ted legt uit: “het kan zo zijn dat zich een bacterie in het door het griepvirus aangetaste luchtslijmvlies heeft gevestigd. Als dat in de longen gebeurt, krijg je een bronchitis of zelfs een longontsteking, maar daarvan ben je meestal flink ziek met hoge koorts. Dan moet je antibiotica slikken. Als de bacterie in je neusbijholten komt kun je een bijholteontsteking, een sinusitis, krijgen. Dat gaat meestal wel zonder antibiotica over. Maar dan duurt het snotteren wel veel langer.”
Bron: dokter Ted, Longfonds, archief.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgens mij luchten de mensen te weinig.
Frisse lucht in huis reinigt de omgeving van bacteriën en virussen.
Maar we moeten isoleren en alles dicht stoppen.
Lekker stinken bij de kachel.
Als ik voor een controle in het ziekenhuis moet zijn kom ik altijd met een loopneus naar buiten.
Daar draaien ze de kachel lekker op.
De volgende dag thuis heb ik nergens meer last van.
Datzelfde in de huisartsen praktijk. Gewoon vies en ongezond. Zo houden ze wel patiënten.
Stomen met heet water met een theelepel zout (of kamille) erin helpt ook wel altijd, en een goede weerstand opbouwen.
De buitenlucht doet wonderen, ook al is het nu zo koud.
Ik zegt altijd tegen mensen, WEES GEZOND, KOOP EEN HOND!
Zeker met dit weer is het heerlijk om lekker buiten te zijn.
En daarna een gezonde maaltijd koken van Kook Mee met Max.
Ik wens alle mensen die nu zo grieperig zijn heel veel beterschap toe.
Frisse lucht op de slaapkamer is ook erg gezond, ik slaap altijd met raam open, zomer en winter. Ik heb 30 jaar geleden voor het laatst een griep gehad, ik ben wel eens verkouden.
iedereen kent wel de winkelwagens handvatten . idem wc en deurklinken en muis van pc e.d
daar zitten zeer veel bacteriën op idem toetsenbord. daar zijn speciale reinigers voor. pompflesje op doekje spuiten. de rest is altijd naar gebruik flesje gebruiken ,heb ik altijd in de auto liggen. doe ik mijn handen insmeren ,droogt aan de lucht, virussen overleven meer dan je denkt ! dokter ted weet dat ook. ik zeg altijd tegen mijn huisarts u moet geen handen geven in deze tijd! van griep! goede tip zij ze.
als u neus verstopt zit gebruik dan druppels in pompflesje op basis van “hypertoon ” zeewater! kunt u veel langer gebruiken als de originele otrivin. werkt natuurlijk minder .maar na de otrivin bij hevige verstopping de andere gebruiken om de 4 uur . kortom niesdruppels en andere hoest druppels verspreiden zich ver door de verhoogde druk uit neus of mond. let daar op als iemand bij u in de buurt staat!!
Hallo Dokter Ted goed programma wat u altijd bij Max laat zien.
Zelf heb ik in een verpleeghuis gewerkt, en eerst Thuiszorg.
Daar heb ik 1 keer een griepprik gehad maar ben allergisch voor kippen eiwit
en mocht deze niet meer hebben.
Nu was het leuk , als de collega`s de prik kregen begon de Griep, en waren ze ziek.
Ik ben toch blij dat ik gewoon door kon werken.
Om de patienten weer te mogen verzorgen, wel een stapje harder, maar dat geeft niet.
Maar dan wel zonder de influenza, waar ik blij van was.
Na 4 jaar thuis heb ik ook nog niet de griep gehad.
Succes met het mooie programma.
Mw.Willy Lendowitsch
Ik verwacht dat er over enkele jaren een griepvaccin komt dat geen kippenei-eiwit bevat. Dat zou u dan kunnen nemen.
Helaas werkt de griepprik slechts bij de helft van de mensen. Degenen die geen griep krijgen, klagen natuurlijk niet. Wel degenen die toch griepverschijnselen krijgen ondanks de griepprik. Daardoor lijken die mensen in de meerderheid. Gelukkig beschermt de griepprik wel beter tegen de complicaties van de griep.
Frisse lucht in huis zeer belangrijk. Dus woning altijd goed luchten
Dus stoppen met het idiote isoleren en alle kiertjes dicht stoppen