honing

Van wondverzorging tot scrub: hier kunt u honing voor gebruiken

Honing is zoet en zacht.Dit wordt dan ook gebruikt voor verschillende gerechten. Maar wist u dat honing voor meer dan eten en drinken gebruikt kan worden? Wij zetten op een rij wat u er allemaal mee kunt doen.

Wat zit er in honing?

Honing wordt geproduceerd door de honingbij. Zij maken dit van van de nectar uit bloemen. In het gouden goed zitten suikers die omgezet worden tot een desinfecterende stof. Deze voorkomt dat het bederft. Daarnaast voegen bijen nog een andere stof toe, een soort antibioticum dat bacteriën tegengaat. Hierdoor is honing plakkerig, zoet en lang houdbaar. Bovendien bevat honing volgens het Voedingscentrum een kleine hoeveelheid aan mineralen, vitaminen en eiwit.

Bijen
Lees ook: Doe mee aan de Nationale Bijentelling, want bijen zijn meer dan honingproducenten

Wondverzorging

Deze werkzame stoffen in honing helpen bijvoorbeeld bij de heling van wonden. De website Wondzorg.net, een initiatief van wondzorg-specialisten, vermeldt dat dit komt door de antibacteriële stof enzym glucose oxidase. Deze stof voegen de bijen zelf toe. Wel is de antibacteriële werking afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan het soort bloem de hoeveelheid van enzym bepalen en zorgt verhitten ervoor dat deze stof oplost. In supermarkten verkoopt men veelal verhitte honing. Wilt u honing gebruiken om een wond te desinfecteren? Dan kunt u het beste een potje halen bij een imker, daar is ‘rauwe’ honing te vinden met een hoog enzymgehalte.

Honingscrub

Heeft u last van scheurtjes of velletjes bij uw lippen? Dan kunt u deze scrubben met een mengsel van honing en suiker. Masseer dit in en spoel de scrub af met lauwwarm water. Door een mengsel te maken van suiker, natuurazijn, honing en kokosolie kunt u een handscrum maken. Laat dit 10 minuten intrekken en spoel het daarna grondig af. Ook kunt u zelf een lippenbalsem maken voor extra verzorging. Gebruik hiervoor gesmolten kokosolie of vaseline en voeg een klein beetje honing toe. Vervolgens hoeft het mengsel alleen nog hard te worden.

gekristalliseerde honing
Lees ook: Gekristalliseerde honing? Geen nood, zo maakt u hem weer vloeibaar

Gezichtsverzorging

Uw lippen zijn niet het enige wat u kunt verzorgen met honing. Vanwege de hydraterende en verzachtende eigenschappen zou het ook geschikt zijn als gezichtsverzorging. Om zelf een gezichtsmasker te maken, brengt u een laagje honing aan op de huid en laat u dit 20 minuten intrekken. Rauwe honing kristalliseert na een tijdje, waardoor er korreltjes suiker ontstaan. Deze kunt u gebruiken om zachtjes uw gezicht te scrubben. Spoel daarna af met lauwwarm water.

Haarmasker of haar lichter maken

Verder kunt u honing gebruiken voor de verzorging van uw haar. U kunt een masker maken door kokosolie, avocado, banaan of olijfolie toe te voegen. Let er wel op dat het masker erg plakkerig is en niet altijd eenvoudig uit te spoelen. Ook kan het goedje uw haar lichter maken. Wanneer honing in contact komt met water, vindt er namelijk een kleine chemische reactie plaats. Hierdoor kan waterstofperoxide ontstaan, wat een blekend effect heeft.

Bad

Heeft u een bad in huis? Dan kunt u voortaan 2 eetlepels honing mengen met het badwater. Door de hydratatie, krijgt u een zachte huid en worden ook droge plekken weer soepel.

honing
Lees ook: Voedingstip: honing

Verkoeling

Tot slot kunt u ook een verbrande huid kalmeren en verzorgen. Meng hiervoor een deel honing met 2 delen aloë-veragel of meng dit met uw favoriete bodylotion om de huid te helpen herstellen. Let hierbij op dat u geen geparfumeerde bodylotion smeert, dit kan uw huid juist irriteren door de alcohol. Is uw gezicht verbrand? Prak een halve komkommer met 1 eetlepel honing en smeer het goedje op uw gezicht. Laat dit 20 minuten intrekken voordat u dit afspoelt. Uw gezicht zal door het vocht van de komkommer en de hydraterende werking van de honing kalmeren en verzachten.

(Bronnen: Voedingscentrum, Wonzorg.net, Bijenclub, Quest, Magriet, Wendy. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie