Van slag door naar nieuws over oorlogen of (natuur)rampen? Zo zorgt u dat het u niet teveel wordt
Publicatiedatum: 14 oktober 2023
De oorlog in Oekraïne, aardbevingen, de situatie in Israël en de Gazastrook: via de televisie, kranten en sociale media krijgen we een enorme hoeveelheid naar nieuws op ons af. Naast afschuw voelen veel mensen ook de drang om zelf iets te doen. Velen volgen het nieuws op de voet, maar niet iedereen kan die continue informatiestroom even goed verwerken. Hoe zorgt u dat het vele nieuws u niet teveel wordt?
Doseer hoeveel nieuws u kijkt
Wie niet oppast kan zomaar de hele dag bezig zijn met het lezen en bekijken van nieuws over de situatie in de wereld. Naast extra lange nieuwsuitzendingen besteden ook veel andere programma’s veel aandacht aan actuele rampen. De (online) kranten staan er vol mee en op sociale media is het het gesprek van de dag. Van alle kanten worden we beïnvloed en het is soms moeilijk om na te gaan wat waar is en niet. Daarnaast kunnen angst en zorgen de gezondheid schaden. Het is daarom voor veel mensen beter om de hoeveelheid aan nieuwsinname te doseren. Kijk niet de hele dag naar journaals en andere nieuwsmedia, maar houd het zoveel mogelijk bij wat u normaal ook doet.
Wees beducht op nepnieuws
Wees daarnaast voorzichtig met wat u (via sociale media) opzoekt. Niet alles wat voorbij komt is waar en het kan u extra angstig, boos of verdrietig maken. Ook de reguliere nieuwsmedia kunnen weleens de mist in gaan, maar heb er vertrouwen in dat zij er alles aan doen om de juiste feiten te checken. In een eerder artikel vertellen we hoe u nepnieuws beter herkent.
Houd zicht op de rest van uw leven
Blijf ook ander nieuws volgen. Het betekent niet dat u niet betrokken bent als u afleiding zoekt met andere soorten nieuws. Zo kunt u af en toe even omschakelen en zorgt u dat u niet al het leed van de wereld op uw schouders laat rusten. En ook nog uw eigen leven leidt. Maar vooral: stop tijdig met het volgen van het nieuws over rampen. Het brein kan maar zoveel informatie op een dag aan en de problemen zijn voor veel mensen te veelomvattend.
Effecten op de psyche
Na de aanslagen op de Twin Towers in New York is gebleken dat mensen die langdurig naar de beelden gekeken hebben na 2 á 3 jaar een grotere kans ontwikkeld hebben op psychische schade. Hoe mensen op heftige beelden reageren hangt af van hoeveel zij kunnen verdragen. Zo zijn er mensen die juist zoveel mogelijk informatie opzoeken, om grip op de situatie te krijgen. Om het gevoel te krijgen dat er een bepaalde mate van controle is. Ook zijn er mensen die op zoek gaan naar informatie die overeen komt met een uitkomst of oplossing waarop gehoopt wordt. Daarnaast zijn er mensen die bevriezen in hun angstgevoelens en om die reden bijvoorbeeld helemaal geen nieuws meer volgen. Ook een agressieve reactie komt voor. Zoals in het geval van oorlog het gevoel hebben mee te willen vechten of door mensen op sociale media te bestoken met woedende reacties.
Invloed op de slaap
Niet alleen tijdens het wakker zijn wordt er gepiekerd over naar nieuws. Ook tijdens de slaap werkt het vaak door. Dit uit zich in wakker liggen of nare dromen. De uren voordat u gaat slapen zijn bepalend voor uw nachtrust. Kijk daarom niet tot vlak voor het slapen gaan naar nieuwsuitzendingen over rampen, maar sluit de dag liever af met luchtiger kost. Heeft u vooral moeite met in slaap vallen, probeer uzelf dan zoveel mogelijk af te leiden. Steeds als uw gedachten naar het nare nieuws afdwalen, verlegt u uw aandacht naar iets positiefs. Of gebruik de methode van militairen in het leger. Span en ontspan daarvoor de spieren in uw lichaam. Dit leidt af én ontspant. In eerdere artikelen geven we meer tips voor een betere nachtrust.
Praat het van u af
Voelt u dat u veel angst, boosheid of ander ongemak ervaart door wat u in het nieuws gezien of gelezen heeft? Praat er dan over met uw naasten. Door het van u af te praten kunt u er (tijdelijk) beter mee omgaan. Het helpt extra om direct daarna iets anders te gaan doen, om te voorkomen dat u meteen weer terugkeert naar uw negatieve gedachten. Maak bijvoorbeeld een wandeling of doe een klusje in de tuin. Heeft u het gevoel dat u er niet bij iemand in uw omgeving mee terecht kunt, dan zijn er ook organisaties die u kunt benaderen met uw zorgen. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.
In de uitzending van Villa VdB van donderdag 12 oktober 2023 vertelt mediapsycholoog Mischa Coster hoe u zich kunt beschermen tegen de gruwelijke beelden uit Israël en Gaza. U kunt het item op de website van Villa VdB bekijken.
Op donderdag 19 oktober 2023 vertelt mediapsycholoog Mischa Coster bij Tijd voor MAX hoe u kunt omgaan met de heftige beelden uit Israël en de Gazastrook.
(Bron: archief. Foto: Shutterstock)