Valboete mag niet
Publicatiedatum: 8 november 2017
Kosten in rekening brengen bij ouderen die vaak vallen en hulp nodig hebben mag niet. Zorginstellingen die een zogeheten valboete hebben opgenomen in hun voorwaarden moeten deze schrappen. Dat heeft Hugo de Jonge minister van Volksgezondheid dinsdag 7 november 2017 aan de Tweede Kamer laten weten.
Valboete
De ophef ontstaat na een publicatie in het Algemeen Dagblad. De krant meldt dat zorginstellingen ouderen soms laten betalen als zij extra hulp nodig hebben na een val. Wanneer zij meer dan 3 keer per jaar een beroep doen op de verpleging voor een val, worden er tientallen euro’s per incident in rekening gebracht. Volgens de krant gaat het om een zorginstelling en een thuiszorg organisatie. De extra betaling voor noodhulp is in het geval van de thuiszorg organisatie opvallend, aangezien cliënten maandelijks een bedrag betalen voor de alarmdienst. Dit bedrag is verwerkt in de maandelijkse abonnementskosten.
Verzekerde zorg
Sommige zorginstellingen hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat cliënten mogelijk extra kosten doorberekend krijgen als ze te vaak de alarmknop gebruiken. Volgens De Jonge is dat niet toegestaan. “Het gaat hier om verzekerde zorg”. De 2 zorginstellingen die het Algemeen Dagblad noemt hebben niet daadwerkelijk kosten in rekening gebracht. Ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit zijn geen klachten binnengekomen over valboetes. De betreffende zorginstellingen hebben de minister inmiddels laten weten dat zij in gesprek gaan met de cliënten die vaak gebruik maken van de alarmknop.
Onderzoek
Hoeveel zorginstellingen er dergelijke regels op na houden is nog onduidelijk. Uitgebreid onderzoek gaat volgens De Jonge te ver, maar het wordt zeker onderzocht. De kwestie komt mogelijk in december van dit jaar weer aan bod. Dan behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.
(Bron: AD/ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een walgelijke vondst! Een valboete. Daar waar iemand overeind dient te worden geholpen en zo nodig gerustgesteld eerst de rekening presenteren? Een consequentie van almaar alles uit te rekenen. Dus bij brand een waterverbruikpremie? het spijt mij, ik krijg hier mijn hoofd niet omheen. Winst als het nieuwe equivalent van zorg. Bah! What’s next?