Vaker naar de dokter om insectenbeet
Publicatiedatum: 21 september 2017
Nederlandse huisartsen krijgen steeds meer mensen in hun praktijken die gebeten zijn door een insect. Dat meldt het vakblad Huisarts en Wetenschap naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL).
Meer insectenbeten
Uit dit onderzoek blijkt dat huisartsen in de periode 2011 tot en met 2015 33 procent vaker zijn bezocht door mensen met insectenbeten. Opvallend is dat het onderzoek van NIVEL ook uitwijst dat mensen die gebeten zijn door een beest, ook steeds vaker antibiotica voorgeschreven krijgen. Een opvallende keuze, want er is een discussie gaande over of de mens tegenwoordig niet te veel en te vaak antibiotica slikt. Daardoor dreigen wij resistent te worden, aldus recent Brits onderzoek.
Toch wel antibiotica?
Toch is er wel iets voor te zeggen dat steeds meer huisartsen antibiotica voorschrijven bij een insectenbeet. Het merendeel van de beten is namelijk afkomstig van een teek, een diertje dat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze ziekte kan chronisch worden als het niet op tijd wordt behandeld met antibiotica. Daarom is het volgens onze columnist en voormalig huisarts Ted van Essen wel degelijk goed om een preventieve kuur te slikken in overleg met de huisarts. Van Essen: “30 procent van de teken draagt een bacterie bij zich, de Borrelia Burgdorferi. Die kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat gebeurt maar in 2 procent van de gevallen, maar er zijn wel een miljoen tekenbeet per jaar.” Hij adviseert om op thuisarts.nl te kijken als u op zoek bent naar meer informatie over tekenbeten. In dit artikel op onze site vindt u meer info over de ziekte van Lyme.
(Bron: Ted van Essen, NU.nl, website Huisarts & Wetenschap)