Naar cookieinstellingen
Schaatsen slijpen

Uw schaatsen slijpen: waarom, wanneer en hoe u dit moet doen

Zodra het vriest, doen de schaatsslijpers goede zaken. Het slijpen van uw schaatsen is namelijk van groot belang als u het ijs op wilt gaan. Ook achteraf kan het absoluut geen kwaad om dit te (laten) doen. Wij leggen uit waarom en spreken erover met Johan Boef, hoofdredacteur van schaatsblad Proskating Magazine.

Waarom en hoe vaak moet u uw schaatsen slijpen?

Boef is fervent schaatser en bindt 2 à 3 keer per week de ijzers onder. Dat betekent dat hij elke week zijn schaatsen slijpt. Mocht u zelf minder vaak schaatsen, dan kan het alsnog geen kwaad om het voor elke tocht te doen. “Anders kom je niet vooruit en loop je veel meer risico op valpartijen. Met geslepen schaatsen kun je technischer rijden en heb je meer controle over het ijs”, vertelt hij aan MAX Vandaag. “Ik ben het een keer vergeten voor een wedstrijd. Dat blijft dan de hele tijd door je hoofd malen.”

Wat kost het schaatsen slijpen?

Het slijpen doet Boef zelf, met behulp van speciale apparatuur. “Een slijpblok kost 250 euro en ik doe er ongeveer 10 minuten over, al ben ik inmiddels wel een ervaren gebruiker. Als je de schaatsen laat slijpen, kost dat ongeveer 20 euro, dus ik heb mijn investering er inmiddels wel uit gehaald.” Boef gebruikt de slijpapparatuur namelijk ook na een schaatstocht. “Dan zijn ze meteen goed voor de volgende keer.”

Waar kunt u de schaatsen laten slijpen?

Veel schaatsers kiezen ervoor om hun schaatsen te laten slijpen. Veel winkeliers hebben zich in het slijpen gespecialiseerd en doen dit er in de winter bij. Bij het familiebedrijf Haijma uit Stiens staan er om 1.00 uur soms 20 mensen in de rij, vertelt mede-eigenaar Lars Haijma aan Omrop Fryslân. Het bedrijf houdt zich bezig met fietsen, koelkasten, vaatwassers en wasmachines, maar dus ook met schaatsen slijpen zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt. Halverwege december 2022 is dit inderdaad het geval. En daar plukt schoenmakerij ’t Ambacht uit Oosterhout eveneens de vruchten van. “Ik zou het niet elke dag willen doen, maar het is wel leuk om de hype in de winter te volgen”, vertelt eigenaar Johan Vastré aan Omroep Brabant. “Mensen hebben meteen schaatskriebels en willen zo gauw mogelijk het ijs op.”

Schaatsers puzzel
Lees ook: MAX Vandaag puzzel: maak de schaatsers compleet

Maakt het uit op welke ondergrond u schaatst?

Het maakt nogal een verschil of u op het gladde kunstijs of op natuurijs rijdt. Kiest u voor de 2e optie, dan kunt u onderweg heel wat obstakels tegenkomen. Daar weet Boef alles van. “Ik reed op een stuk beton. Nou, de vonken vlogen ervanaf…”, vertelt hij. “Soms kom je stukken zand of riet tegen of moet je klunen. Na zo’n dag klunen moet je eigenlijk meteen je schaatsen slijpen.”

Waar moet een goed geslepen schaats aan voldoen?

Het (laten) slijpen van uw materiaal is dus een belangrijke voorwaarde voor het schaatsen. Kijk daarnaast uit voor mogelijke roestvorming. “Veel mensen leggen ze vochtig weg in de schaatshouders en dan gaan ze roesten. En zo gauw er roest aan zit, dan moet je ze opnieuw laten slijpen”, aldus Vastré van ’t Ambacht. Kortebaanschaatsers en ijshockeyers stellen andere eisen aan hun schaatsen dan langebaanschaatsers, maar er is 1 gemene deler. De schaatsen moeten na het slijpen roestvrij, glad en egaal zijn. “Dan zetten we ze in een machine om de goede ronding in de schaatsen te krijgen. Dan kun je goed sturen en soepel over de ribbels in het ijs heen”, legt Haijma uit Stiens het slijpproces uit.

Hoe weet u waar u wel of niet kunt schaatsen?

Maar wat is er nóg belangrijker voor uw schaatstocht dan goed geslepen en onderhouden schaatsen? Dat er ijs ligt natuurlijk. Bij overdekte ijsbanen kunt u altijd wel terecht, maar dat geldt niet voor natuurijs en opgespoten kunstijs. In dit artikel leggen we de ideale omstandigheden uit voor het schaatsen op natuurijs of een opgeschoten baan. Daarnaast legt Kees Buis van Reddingsbrigade Nederland in dit Tijd voor MAX-item uit hoe u veilig en goed voorbereid kunt schaatsen.

(Bron: Archief, Proskating Magazine, Omrop Fryslân, Omroep Brabant. Foto: Artem Mishukov/Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.