Ruim 3 miljoen mensen hebben nog geen keuze gemaakt in het Donorregister. Dit zijn uw opties.

Uw keuze vastleggen in het Donorregister: hoe zit het ook alweer?

Sinds de invoering van de nieuwe donorwet in 2020 hebben ruim 3 miljoen mensen nog geen keuze vastgelegd in het Donorregister. Zij zijn hiermee automatisch donor. Soms zorgt dit voor onduidelijke situaties, omdat ondanks deze registratie in het register niet iedereen donor wil zijn. Daarom kan het goed zijn uw keuze kenbaar te maken. Maar wat zijn ook alweer de opties?

Uw weefsel en organen kunnen van grote betekenis zijn voor anderen

Jaarlijks kunnen ongeveer 800 mensen blijven leven dankzij orgaandonatie. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een hart, nier, longen of lever. Ongeveer 150 mensen overlijden jaarlijks terwijl ze wachten op een orgaan. Ook weefseldonatie kan van grote invloed op iemands leven zijn. Mensen met oogproblemen kunnen bijvoorbeeld soms weer zien dankzij het oogweefsel van een donor.

foto: Nederlandse Transplantatie Stichting 

Uw keuze kenbaar maken neemt ook onduidelijkheden weg

Het vastleggen van uw keuze in het Donorregister zorgt ook voor duidelijkheid. Uw wensen worden gerespecteerd op het moment dat u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen en dit voorkomt ook mogelijke onzekerheid en eventuele conflicten tussen familieleden.

Er zijn in totaal 4 opties

In totaal zijn er in het Donorregister 4 verschillende opties waar u uit kunt kiezen:

  1. Ja, ik ben donor: u geeft aan dat uw organen en weefsels beschikbaar zijn voor transplantatie na uw overlijden. Familie kan uw keuze niet zomaar veranderen. De arts houdt zich bijna altijd aan uw keuze, hoge uitzonderingen daargelaten.
  2. Nee, ik ben geen donor: u geeft aan dat u niet wilt dat uw organen en weefsels worden gedoneerd na uw overlijden.
  3. Geen beslissing genomen: u kiest ervoor om geen beslissing te nemen op dit moment. In dit geval krijgt u jaarlijks een herinnering om uw keuze alsnog te registreren.
  4. Andere keuze: u kunt specifieke wensen aangeven, zoals bepaalde organen of weefsels uitsluiten van donatie of aangeven dat u alleen wilt doneren onder bepaalde omstandigheden.

U kunt niet zelf bepalen aan wie u doneert

Zelf beslissen naar wie uw orgaan of weefsel na overlijden gaat is niet mogelijk. Dat is zo geregeld in de wet. Een reden daarvoor is dat in Nederland iedereen dezelfde gezondheidszorg moet kunnen krijgen. Een orgaan gaat naar een patiënt op de wachtlijst die het orgaan het hardste nodig heeft en bij wie het orgaan het beste past.

Ook op leeftijd kunt u vaak nog donor zijn

Ook als u ouder bent heeft het zin om uw keuze in het Donorregister kenbaar te maken. Donatie kan vanaf de geboorte tot op hogere leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog goed is. Huiddonatie kan pas vanaf 20 jaar. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel de nieren doneren.

Mensen die ziek zijn kunnen zich ook laten registreren als donor

U kunt ook doneren als u ziek bent of medicijnen gebruikt. Alleen zijn sommige organen of weefsels dan mogelijk niet meer geschikt voor transplantatie. Bijvoorbeeld door een beschadiging of ziekte. Bij uw overlijden kijkt de arts welke organen of weefsels nog gebruikt kunnen worden voor een patiënt.

Wanneer organen niet gebruikt kunnen worden

Soms kunnen de artsen uw organen of weefsel toch niet gebruiken voor transplantatie. Dan gebruikt de arts uw organen niet voor een patiënt, maar voor onderzoek. Bij dit onderzoek leren de artsen meer over transplantatie. Vindt u het niet goed dat uw organen of weefsel mogelijk gebruikt worden voor onderzoek? Dan kunt u dit specifiek doorgeven.

Hoe registreert u uw keuze?

U kunt uw keuze voor het Donorregister op verschillende manieren registreren:

  1. Online: via de website van het Donorregister kunt u eenvoudig je keuze doorgeven.
  2. Per post: je kunt een registratieformulier aanvragen bij de gemeente of via de website van het Donorregister en dit ingevuld terugsturen.

(Bron: Rijksoverheid, Nederlandse Transplantatie Stichting Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    JoostVDE says:

    Even op een rijtje.
    ● Donor register PRACHTIG. Laat dat duidelijk zijn.
    ● Automatisch donor als je niks zegt of niet kiest. DE GROOTSTE SCHANDE DIE JE KUNT BEDENKEN.
    ● Welke gek haalt het in zijn hoofd om over mijn lichaam te beschikken voordat ik een keuze heb gemaakt? SCHANDE.
    ● En ga nu niet zeggen dat je dit zelf kunt aanpassen want daar gaat het niet om. Het gaat er om dat iemand anders (in dit geval de staat) over mijn lichaam beslist.
    ● De standaard optie had GEEN DONOR” moeten zijn. Dan beslis IK wel of dit gewijzigd moet worden.