Unieke noodopvang voor ouderen in Amsterdam
Publicatiedatum: 12 september 2016
Sinds een paar maanden is er in Amsterdam een noodopvang geopend voor zieke en zwakkere ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Huisartsen kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week patiënten uit Amsterdam laten opnemen. Het gaat voornamelijk om hoogbejaarden die thuis wonen maar tijdelijk intensieve zorg nodig hebben. Deze kwetsbare ouderen die ineens verslechteren, kunnen vaak niet alleen thuis blijven. Maar medisch gezien horen zij ook niet thuis in het ziekenhuis en een tijdelijke ‘verpleeghuisopname’ regelen kan weleens dagen tot weken duren.
Financiën worden achteraf geregeld
De zorgorganisatie Amsta zag dit probleem in de praktijk ontstaan en besloot de noodopvang te starten terwijl de betaling niet geregeld was. Zorgcoördinator Floor Vonk: “We nemen nu iedereen op die direct zorg nodig heeft en hier wordt aangemeld door de huisarts, we weigeren niemand. Dan kijken we later wel of we de financiering rond krijgen.”
Eerst zorgen en dan pas een indicatie regelen; een nieuwe aanpak in de verpleeghuissector. Inmiddels blijkt dat alle patiënten die er zijn opgenomen daadwerkelijk recht hebben op de geboden zorg en dat de zorginstelling met terugwerkende kracht betaald wordt.
Meer noodopvangplekken
Op dit moment kunnen alleen ouderen uit Amsterdam Nieuw-West gebruik maken van de noodopvang. Ook ziekenhuis MC Slotervaart is betrokken bij de noodvoorziening en kan ouderen die niet thuishoren in een duur ziekenhuisbed direct overplaatsen. Zorgorganisatie Amsta is van plan komend jaar ook elders in Amsterdam dit soort plekken te realiseren.
Volgens brancheorganisatie Actiz zijn er maar een handvol van dit soort noodopvangplekken in Nederland. Terwijl de behoefte, vooral in de grote steden, erg groot is. Actiz voorman Jan de Vries: “Wij zijn heel enthousiast dat Amsta zijn nek uitsteekt om dit nu al te gaan doen, terwijl de zorgindicatie en de financiering achteraf nog geregeld moeten worden. Op dit moment schiet het beschikbare budget voor deze vorm van zorg tekort. Hier moet een oplossing voor komen, zodat we deze initiatieven in het hele land kunnen starten. Want als 6 op de 7 ouderen thuis wonen, hebben we dit soort tijdelijk opvang hard nodig.”
(Bron: NOS, Nieuwsuur)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is natuurlijk een prachtinitiatief. En de werkwijze van eerst zorg bieden, verlenen om pas daarná het gedoe over geld te hebben is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ik geloof zeker dat de vraag naar deze vorm van opvang er is en dat in de jaren die komen zal moeten worden uitgebreid. Het benieuwd mij nu al hoe de financiering van een en ander zal worden geregeld. Heb een heel hard hoofd in verzekeraars en gemeenten waar het de invulling van heel veel zorgtaken betreft, door de Haagse Staat over de gemeentelijke schutting gekwakt en men zoekt het maar uit. Maar voor nu? Bravo!