Trombose
Als er trombose optreedt, betekent dit dat er in een bloedvat een stolsel ontstaat. Dat hoort niet, bloed moet pas stollen als het buiten het bloedvat komt zoals bijvoorbeeld bij een wondje. Maar soms gaat het mis. Elk jaar krijgen ongeveer één op de duizend mensen last van een trombose.
Wat zijn de oorzaken van trombose?
In de benen ontstaat soms trombose als iemand te lang stil moet zitten, bijvoorbeeld met een gebroken been in het gips of na een operatie of bevalling. Soms is een lange vliegreis al te veel. Daarom is het altijd verstandig om zo nu en dan de benen te strekken tijdens een lange zit. Soms wordt trombose veroorzaakt door de anticonceptiepil, ernstig overgewicht of ernstige ziekte. Dat is ook de reden waarom vooral ouderen er last van hebben. In sommige gevallen is het erfelijk en kan het al op jonge leeftijd ontstaan.
Hoe is trombose te herkennen?
Het been wordt dik en glanzend, maar soms merk je er niet veel van. Op den duur gaar het ook warm worden en rood en pijnlijk. De kuitomvang kun je opmeten en vergelijken met je andere been. Om het zeker te weten kun je het bloed onderzoeken; zo’n stolsel wordt altijd een beetje afgebroken in het lichaam en die afbraakstofjes kun je meten in het bloed. Verder kun je met een echo-onderzoek nagaan of het bloed in de aders stroomt of stilstaat.
Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 28 september 2010.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een trombosebeen wordt niet altijd dik en glanzend. Het kan zo zijn dat er niets te zien is aan de buitenkant maar er zich wel een bloedstolsel in het been bevindt. Je merkt dit dan aan een pijn die op kramp lijkt. Een bloedonderzoek en een echo kunnen vervolgens het stolsel bevestigen.