Trillende handen: 7 veelvoorkomende oorzaken
Publicatiedatum: 13 maart 2023
Veel mensen hebben te maken met trillende handen en dit kan allerlei redenen hebben. Die zijn gelukkig lang niet allemaal ernstig en soms eenvoudig op te lossen of te verminderen. We zetten 7 veelvoorkomende oorzaken op een rij.
Stimulerende middelen
Bij sommige mensen leiden (een teveel aan) stimulerende middelen als cafeïne, nicotine of alcohol tot trillende handen. Vermoedt u dat dat bij u het geval is, dan kunt u kijken of het minder wordt als u tijdelijk minder koffie of alcohol drinkt of minder rookt. Aan de andere kant kan na in 1 keer helemaal stoppen met dergelijke middelen juist ook trillende handen als ontwenningsverschijnsel optreden.
Stress, angst of woede
Angst gerelateerde klachten kunnen zich op vele manieren uiten, waaronder ook in de vorm van trillende handen. Dit wordt veroorzaakt doordat er stresshormonen worden aangemaakt, die bijvoorbeeld ook ervoor kunnen zorgen dat de hartslag omhoog gaat. Ook hevige woede kan trillen tot gevolg hebben. Neemt de stress, woede of angst weer af, dan zijn ook de trillingen weer verleden tijd.
Onderliggende aandoeningen
Er zijn verschillende onderliggende aandoeningen die trillende handen als één van de symptomen hebben. Te denken valt aan:
- Een essentiële tremor. De oorzaak is hierbij niet altijd duidelijk, maar vaak komt het in de familie voor. Het zorgt ervoor dat de handen en ook vaak de onderarmen trillen.
- Parkinson. Naast trillende handen zijn ook moeilijk bewegen en een veranderende, strakke gezichtsuitdrukking symptomen.
- Multiple sclerose (MS). MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Wat de verschijnselen zijn hangt af van de plek van de aantasting.
- Een overactieve schildklier. Wanneer het lichaam teveel schildklierhormonen aanmaakt, kan dat zorgen voor trillende handen.
- Ziekte van Wilson. Bij deze zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte wordt koper in voeding niet op de juiste manier door de lever verwerkt. Hierdoor wordt het niet afgevoerd, maar stapelt het zich op. Uiteindelijk beschadigt dit de hersenen.
Vermoedt u dat één van de bovenstaande aandoeningen de oorzaak van uw trillende handen is, vraag uw huisarts dan om advies.
Slaaptekort
Slaapt u langere tijd te weinig, dan kan het zenuwstelsel daar last van krijgen, met trillende handen tot gevolg. Slaapproblemen zijn niet altijd even makkelijk op te lossen, maar een betere slaap kan de klachten wel verhelpen. In eerder artikelen geven we tips om een goede nachtrust te bevorderen.
Laag bloedsuikergehalte
Een te lage bloedsuiker kan verschillende oorzaken hebben. Zoals niet tijdig eten, plotselinge zware inspanning, of diabetes. Het uit zich onder andere in honger, een wisselend humeur, rusteloos voelen, gapen, maar ook trillen.
Medicijnen
Bepaalde medicijnen hebben specifiek trillende handen als bijwerking. U kunt dit in de bijsluiter vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde antihistamine tabletten en medicijnen tegen astma. Is dit bij u het geval, bespreek dan met uw arts of apotheker of u wellicht een ander middel voorgeschreven kunt krijgen, waarbij dit niet of minder het geval is.
Vitamine B12-tekort
Bij een vitamine B12-tekort kunnen er naast trillende handen klachten ontstaan als gevoelloze vingers en tenen en problemen met het evenwicht. Dit is te meten in het bloed. Het is meestal op te lossen door het slikken van tabletten of injecties met B12.
(Bron: Gezondheidsplein, Thuisarts.nl, Margriet, Infonu.nl, Maag Lever Darm Stichting, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb sinds mijn tienerjaren zeer veel last van tremors en kreeg de diagnose essentiéle tremor, geërfd van beide vader’s en moeder’s kant. Ik ben nu ruim 60 jaar en kreeg in 2017 DBS (diepe hersen stimulatie) in geopereerd. Dit hielp in eerste instantie, maar de tremors zijn de afgelopen paar jaar weer ernstig toegenomen. Ook heb ik bijwerkingen van de DBS, waaronder evenwichtsstoornis en ik merk het ook met spreken. Mijn ervaring met DBS is dus niet zo positief. Ik bezoek elk half jaar de neuroloog. Zij probeert de DBS instellingen te optimaliseren, iets wat een langzaam proces is. Tot nu toe niet met al te veel resultaat.