touwtrekken

Touwtrekken, kanopolo en bloemschikken: in welke minder bekende sporten blinkt Nederland uit?

Tussen 15 en 18 september 2022 vindt er een groots opgezet wereldkampioenschap plaats in Nederland. Het Overijsselse Holten biedt plaats aan 1500 sporters en aan 1000en bezoekers. Voor het wereldkampioenschap touwtrekken welteverstaan. Is dat dan zo’n grote, internationale sport?

‘Touwtrekken officiële sport die zich blijft continueren’

Dat is het zeker, laat organisator Willeke Coster weten. “Het is echt een officiële sport die in grote delen van de wereld – en dus ook in Nederland – wordt beoefend”, vertelt ze bij Villa VdB op NPO Radio 1. Bovendien lopen veel jongeren warm voor het touwtrekken. “Het is een sport die zich blijft continueren.”

Volgens Coster is touwtrekken meer dan een hobby of een campingsport. “Het is niet alleen gewicht dat je gebruikt, het zijn juist spieren en krachtverdeling die je inzet. Een touwtrekker gaat dus serieus in training. Die werkt aan zijn conditie, zijn kracht, aan zijn gehele lichaam eigenlijk. En het is bovendien mentaal spelletje. Touwtrekken is lijnrecht tegenover elkaar staan aan het touw. Het is net wie het als eerste opgeeft, waar verlies je de kracht?”, legt ze uit. “Het is niet direct vol gas erin, je moet het een beetje tactisch spelen.”

spiermassa trainen
Lees ook: Spiermassa op peil houden? Zo doet u dat

Nederland wereldtop in het touwtrekken

De organisatie van het WK in Holten verwacht de nodige Nederlandse medailles. Nederland behoort namelijk traditiegetrouw tot de wereldtop. “We draaien op dit wereldkampioenschap in verschillende categorieën in de top-3 mee. Dat is wel de verwachting.” Of dat inderdaad gaat gebeuren, kunt u zelf zien. De entree van het evenement is gratis.

Van fierljeppen en trefbal tot bloemschikken en burlen

Naast touwtrekken zijn er nog wel meer ludieke of minder bekende kampioenschappen. In meerdere Nederlandse gemeentes zijn van tijd tot tijd wedstrijdjes apenkooien – u kent het wellicht nog van de basisschool. Een andere schoolsport, trefbal, is zelfs een internationaal succes, met Nederland als verdienstelijke middenmoter. Er is ieder jaar een EK, in juli 2022 was dat in Drachten. En in Friesland vindt jaarlijks een kampioenschap van het lokale fierljeppen plaats, eind augustus of begin september. De edities van de voorgaande jaren kunt u via het YouTube-kanaal van Omrop Fryslân terugkijken.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kanopolo is een relatief nieuwe sport, die echter in rap tempo de wereld verovert. Het Nederlandse mannenteam behoort tot de wereldtop en is 3 keer wereldkampioen geworden met de balsport op het water. De WK’s vinden iedere 2 jaar plaats, maar er zijn ook clubkampioenschappen. De lokale zender 1Limburg volgt de Venlose afvaardiging, die op 24 en 25 september in Belfast voor de Europese titel gaat.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Bloemschikken is een rustgevende activiteit, maar ook hierin zijn er wedstrijden en kampioenschappen. In 2022 heeft de Friese Hanneke Frankema als 1e Nederlandse sinds 1984 het EK gewonnen. En dan is er nog het NK Burlen – de lokroep van bronstige herten imiteren – op de Veluwe. Maar als u dit nog bij wil wonen, bent u al te laat. De editie van 2022 is de allerlaatste geweest.

(Bron: Tug of War Holten, Villa VdB, Omrop Fryslân, 1Limburg. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie