Tour de France start bijna, maar met corona-aanpassingen
Publicatiedatum: 28 augustus 2020
De Tour de France is één van de weinige grote sportevenementen die in 2020 door zal gaan. Morgen, 29 augustus 2020, start de wielerklassieker in Nice. Uiteraard zal het wielrennen zelf op de eerste plaats staan, maar de maatregelen rondom het coronavirus zijn ook in de tour goed merkbaar.
Strenge regels van organisatie
2020 zou een geweldig sportjaar worden. Een Olympische Spelen, een EK Voetbal en dan ook nog de jaarlijkse klassiekers zoals Wimbledon en dus de Tour de France. Helaas gooit het coronavirus roet in het eten en worden vrijwel alle grote sportevenementen afgelast. Afstand tussen de toeschouwers is niet te garanderen en ook reizen is op dit moment een stuk lastiger dan normaal. In tegenstelling tot de meeste grote sportfestijnen gaat de Tour de France dus wel door, al is de startdatum wel wat naar achter geschoven. Normaal start de tour al juli, maar in 2020 wordt er dus pas vanaf 29 augustus gefietst. De bedoeling is dat de wedstrijd op 20 september 2020 beslist wordt in Parijs.
Fietsen door oranje
Voordat het zo ver is, zijn er mogelijk nog wel wat obstakels te overbruggen. Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk stijgt, waardoor de Nederlandse overheid bepaalde gebieden alweer heeft voorzien van een oranje reisadvies. Onder meer de startplaats van de Tour, Nice, valt in zo’n oranje gebied. Ook finishplaats Parijs kleurt oranje.
Risico’s voor de renners
Dat wil dus zeggen dat het onverstandig is om naar deze plekken af te reizen als toeschouwer, maar ook voor de renners zelf is het natuurlijk een risico. Zij begeven zich niet alleen in een gebied met relatief veel besmettingen, maar verplaatsen zich ook steeds en kunnen tijdens het fietsen echt niet altijd afstand houden van elkaar. Om te voorkomen dat er een corona-uitbraak plaatsvindt binnen het peloton en de medewerkers van de wedstrijd heeft de tourleiding naar verluidt een coronaprotocol opgesteld waarin onder andere staat dat renners of stafleden die besmet zijn naar huis worden gestuurd en dat als er 2 of meer besmettingsgevallen binnen 1 ploeg zijn, het gehele team kan vertrekken. Op deze regel komt veel kritiek vanuit de deelnemende ploegen, waardoor deze nu is gewijzigd. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad worden nu enkel nog de besmette personen weggestuurd en mag de rest van de ploeg blijven.
Oog van de naald
Door de wijziging van deze regel mag de ploeg Lotto-Soudal nu toch starten. Eerder wordt 1 staflid positief bevonden en wordt bij een ander een ‘verdacht resultaat’ waargenomen. Zij zijn samen met hun kamergenoten naar een quarantaineplek gebracht en kunnen de ploeg dus niet bijstaan tijdens de Tour. De ploeg moet nu op zoek naar nieuwe werknemers, die ook eerst een negatief testresultaat moeten laten zien voordat zij daadwerkelijk aan de slag kunnen. Het moet nog blijken of de rest van Lotto-Soudal coronavrij is.
Uiteraard kan een dergelijk scenario zich ook voordoen bij andere ploegen, dus het blijft spannend hoe Tour de France wat dit betreft zal verlopen.
Regels voor publiek
Niet alleen voor de renners zal het anders dan anders zijn. Ook voor het publiek is dit het geval. In Frankrijk is het verboden om in grote groepen samen te komen, dus er zullen geen grootschalige bijeenkomsten zijn rondom de huldigingen, weinig interactie met de media en geen mogelijkheden tot het vragen van handtekeningen. “We willen een bubbel creëren”, aldus Tourbaas Christian Prudhomme.
Toeschouwers die besluiten langs de route te gaan staan moeten altijd 2 meter afstand houden van de deelnemers, een gezichtsmasker dragen en geregeld hun handen desinfecteren.
Tour de France op tv
Het kan dus een risico zijn om de Tour de France dit jaar live bij te wonen, maar vanachter uw tv kan u natuurlijk niets gebeuren. U kunt de gehele wedstrijd vanaf zaterdag 29 augustus 2020 live volgen bij de NOS. Dit jaar staan er 7 Nederlanders aan de start: Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Cees Bol, Wout Poels, Dylan van Baarle, Robert Gesink en Joris Nieuwenhuis.
(Bron: De Telegraaf, Het Nieuwsblad, L’équipe, Franse overheid, ANWB, website Tour de France)