Tips tegen een droge huid en gescheurde mondhoeken
Publicatiedatum: 13 oktober 2020
Met het wisselen van de seizoenen veranderen ook de ongemakken die bij die jaargetijden horen. In het najaar schakelen we om van veel buiten zijn, naar veel binnen zijn en gaat de verwarming weer aan. Uw huid kan daarop reageren, met onder andere gescheurde mondhoeken als resultaat. Hieronder beschrijven we wat u tegen ongemakken als een droge huid kunt doen.
Weersinvloeden zorgen voor een droge huid
Buiten dalen de temperaturen en is de wind guur, terwijl we binnen de kachel opstoken. Uw huid droogt daardoor sneller uit en er kunnen ruwe plekjes ontstaan. Door extra aandacht te besteden aan hydrateren kunt u dit tegen gaan. Een voedende crème smeren kan het hele jaar helpen, maar smeer die in het najaar dan net wat royaler. Ook hydraterende gezichtsmaskers kunnen uw huid de koude maanden door helpen. Gebruik deze maskers echter niet te vaak; 1 à 2 keer per week is voldoende. Smeren is echt niet alleen aan vrouwen voorbehouden. Ook de ouder wordende mannenhuid is gebaat bij wat extra verzorging. Er zijn eventueel speciale crèmes voor de mannenhuid verkrijgbaar.
Gescheurde mondhoeken en gebarsten lippen
Sommige delen van het gezicht zijn extra gevoelig, doordat de huid daar dunner is. Besteed daarom extra aandacht aan de huid rondom uw ogen en lippen. Smeer bijvoorbeeld met een serum rond de ogen of vaseline op de lippen. Hierdoor voorkomt u vervelende verschijnselen zoals een gebarsten lip of gescheurde mondhoeken. Toch te maken met kapotte mondhoeken? Voorkom dan dat u uw mondhoeken steeds nat maakt. Het wordt namelijk vaak veroorzaakt door likken aan de mondhoeken. Zinkolie op de hoeken smeren kan helpen. Het kan ook veroorzaakt worden door een teveel aan speeksel, een kunstgebit, nachtbeugel, ontstekingen in de mond of door bepaalde medicijnen. Ook een schimmel of bacterie kan de oorzaak zijn. Raadpleeg uw huisarts als u veel overlast ondervindt of als er korsten ontstaan.
Voorzichtig met zeepproducten
Verzorgingsmiddelen zoals douchegel en zeep lijken onschuldig, maar kunnen de gevoelige huid toch behoorlijk aantasten. Zeker bij wie dagelijks doucht kan de huid daardoor uitdrogen. Een stuk zeep is beter voor de huid dan douchegel, maar dan wel een natuurlijke zeep. Zulke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. In een eerder artikel vertellen wij hier meer over.
Niet te heet douchen
Om de kou te verdrijven is een warme douche een weldaad. Voor de huid geldt dat echter minder. Door (te) heet water droogt de huid namelijk flink uit. Zeker bij wie niet alleen heet, maar ook lang en zeer regelmatig doucht. Dan wordt de buitenste laag van de huid en het vetlaagje dat er van nature op zit namelijk aangetast. Wie van zichzelf een vrij vette huid heeft, zal minder snel klachten ondervinden. Maar bij het stijgen van de leeftijd wordt de huid over het algemeen steeds droger. Dan kan een erg warme douchebeurt een ware aanslag op de huid betekenen. Om dit te voorkomen is het zaak voortaan minder vaak, minder heet en liefst ook korter te douchen. Daarnaast kan het helpen om geschikte doucheproducten te gebruiken, die de huid niet uitdrogen of irriteren. En om de huid na het douchen in te smeren met een verzorgende, vette crème of zalf.
Droge handen
Ook de huid van de handen kan reageren op de wisseling van de seizoenen. Zeker nu we de handen in verband met het coronavirus vaker en langer wassen dan normaal. Belangrijk dus om tussen het wassen door de handen goed te verzorgen, want minder wassen is voorlopig geen optie. Gebruik bij voorkeur een milde handzeep. Het soort zeep is niet bepalend of de handen schoon worden. Het gaat vooral om de tijd die u eraan besteedt. Gebruikt u naast het vele wassen ook nog desinfecterende gel? Gebruik dan een variant met verzorgende elementen erin.
Lees ook: droge hielen of hielkloven? Zo komt u er vanaf.
Zo overleeft uw haar een (koude) winter.
(Bron: Thuisarts, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor ik de deur uit ga, doe ik uierzalf op mijn lippen. En na het baden op mijn voeten en dan draag ik ’s nachts katoenen sokken in bed.