Tinnitus treft jong en oud, maar wordt het ook erger als u ouder wordt?
Publicatiedatum: 23 december 2024
Een piep, een bromtoon, een ruis of gezoem, naar schatting 1 op de 10 Nederlander heeft er in meer of mindere mate last van. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, komt voor bij zowel ouderen als jongeren. Maar worden de klachten eigenlijk erger als u ouder wordt?
Aantal Nederlanders met tinnitus hard gestegen, wat zijn de oorzaken?
Tussen 2012 en 2021 is het aantal tinnitusgevallen met 33 procent gestegen, heeft onderzoeksinstituut Nivel in kaart gebracht (pdf). Vooral Nederlanders in de doelgroep 20 tot 44 jaar zijn steeds vaker naar de huisarts gegaan vanwege tinnitusklachten. Tinnitus kan honderden oorzaken hebben. Bij jongeren heeft het bijvoorbeeld vaak te maken met blootstelling aan harde muziek, in uitgaansgelegenheden en op festivals.
Maar juist de mannen en vrouwen van boven de 50 zorgen voor de meeste huisartsbezoeken, blijkt uit een ander onderzoek van Nivel (Engelstalig). Ook bij 50-plussers kan tinnitus verscheidene oorzaken hebben. Dat kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals een hoge bloeddruk, oorontsteking of problemen met uw verstandskies. Maar ook stress en medicijngebruik zijn mogelijke aanleidingen. Tijdens Oud en Nieuw is er sowieso een verhoogd risico om tinnitus op te lopen, als u bloot wordt gesteld aan knallend vuurwerk.
Worden tinnitusklachten ook erger, zodra uw gehoor achteruit gaat?
Uw gehoor wordt sowieso steeds minder, naarmate de jaren vorderen. Dit proces van gehoorverlies begint meestal tussen het 20e en 30e levensjaar al. Maar ouderdomsslechthorendheid komt doorgaans na het 60e levensjaar aan de oppervlakte. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen.
En wat als u ook nog last heeft van tinnitus? Worden de tinnitusklachten dan ook erger? Mogelijk ervaart u dat inderdaad zo. “Als je minder goed hoort, dan heb je dus ook minder geluid dat het oorsuizen overstemt”, vertelt KNO-arts Dennis Kox aan Trouw. “De meeste mensen hebben in stilte meer last van oorsuizen dan als er omgevingsgeluid is.” Bent u gestopt met werken of zit u sowieso vaker alleen thuis? Dan kan het dus zijn dat u gevoelsmatig meer last heeft van oorsuizen, omdat het verder stil is om u heen.
Wat kunt u doen als u zelf tinnitus heeft?
Kampt u zelf met blijvende tinnitusklachten, neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u indien nodig doorverwijzen naar een KNO-arts. Een speciaal gehoorapparaat kan uitkomst bieden voor u, maar medicijnen en behandelingen om tinnitus te voorkomen, zijn er helaas nog niet. Daarom zijn behandelingen er vooral op gericht om te leren leven met uw klachten. Probeer uw stressniveau te verminderen of zoek afleiding, bijvoorbeeld aangename achtergrondmuziek. Ook kunt u nog een psycholoog raadplegen.
(Bron: Archief, Tijd voor MAX, MAX Meldpunt, Nivel, Trouw, EenVandaag, KNO Medisch Centrum Waardenburg, Hoorzaken.nl, Moetiknaardedokter.nl, UMC Utrecht. Foto: Shutterstock)