Duur 04:54
Gepubliceerd op 13 februari 2018

Tinnitus

Naar schatting lijden ruim 1 miljoen Nederlanders aan oorsuizen, tinnitus. Dat aantal neemt de komende jaren alleen maar verder toe, vooral onder jongeren. Had 5 jaar geleden nog 1 op de 20 jongeren last van oorsuizen, nu is dat al 1 op de 10. Wat is tinnitus precies? En is er iets aan te doen en is het te voorkomen? Dokter Ted van Essen geeft antwoord.

Tinnitus aurium

‘Tinnitus aurium’ betekent letterlijk ‘rinkelen van je oren’. Dit is een letterlijke omschrijving van het geluid wat men hoort wat in veel gevallen niet stopt. Het eindeloos horen van deze geluiden is voor deze mensen psychisch heel zwaar en kan ertoe leiden dat ze in een sociaal isolement terechtkomen. Er zijn gevallen bekend van mensen die om deze reden een eind aan hun leven hebben gemaakt. Het lastige is dat de waargenomen geluiden niet van buitenaf komen, geen objectieve oorzaak hebben, en dat dus niemand anders ze kan horen. Dat leidt vaak tot frustratie. Anderen kunnen niet horen waar u last van heeft en het is daardoor ook niet goed uit te leggen waar men nou last van heeft. Buitenstaanders kunnen zelfs denken dat diegene zich aanstelt. Er bestaat nog geen officiële test die oorsuizen vast kan stellen, maar het is inmiddels wel mogelijk om met (F)MRI scans het hersengebied te lokaliseren waar de tinnitus actief is.

Oorzaken

Er zijn wel 400 verschillende oorzaken die tot tinnitus kunnen leiden. Om er een paar te noemen: een hersenschudding, of een klap op het oor, maar ook een middenoorontsteking met vocht achter het trommelvlies, een prop oorsmeer die tegen het trommelvlies drukt, hoge bloeddruk, de ziekte van Ménière en een ontsteking van de verstandskies. Maar ook het gebruik van sommige medicijnen (pijnstillers, antibiotica), een posttraumatische stressstoornis, de ziekte van Alzheimer of in heel zeldzame gevallen een gezwel in de schedel: een brughoektumor. Maar een van de belangrijkste oorzaken is hard geluid. Vroeger werd dit fabrieksdoof genoemd. Door de Arbowet wordt er tegenwoordig op toegezien dat er gehoorbescherming wordt gedragen.

Hard geluid

Vooral jongeren worden steeds meer blootgesteld aan harde geluiden door muziek via de koptelefoon, in de discotheek of op een popfestival. Eigenlijk zou het luisteren naar zulke harde muziek niet zonder gehoorbescherming mogen. Want langer dan 4 minuten naar muziek met een koptelefoon luisteren op een maximaal volume (105 dB) en langer dan 28 seconden zonder gehoorbescherming naar een concert (115 dB), kan al leiden tot gehoorbeschadiging.

Ouderdomsdoofheid

Ook ouderdomsdoofheid kan leiden tot tinnitus. Het is niet zo dat de tinnitus leidt tot slechter horen, maar slechter horen kan wel leiden tot tinnitus.  Door het gehoorverlies worden de hersencellen waar het geluid wat we horen wordt geanalyseerd en geïnterpreteerd, minder geactiveerd. De hersenen gaan dat compenseren door zelf actiever te worden en dat wordt dan waargenomen als geluid: de tinnitus. Mensen met gehoorverlies nemen overigens ook nog eens minder geluid van buiten waar, waardoor ze de tinnitus extra sterk horen.

Mee leren omgaan

Heel soms gaat het om zogenaamde objectieve tinnitus, dat wil zeggen dat er wél lichaamsgeluiden aan ten grondslag liggen. Dat kan het geval zijn bij hoge bloeddruk of het samentrekken van spiertjes bij het oor. In zo’n geval kan de oorzaak vaak worden weggenomen. Maar voor de vorm van tinnitus in het geval van gehoorschade, subjectieve tinnitus, is er eigenlijk geen medische behandeling die echt tot genezing leidt. Stress, vermoeidheid en drukte kunnen de klachten verergeren. En dat is dubbel, want tinnitus veroorzaakt ook streks. Hoe makkelijk het ook klinkt, maar het is belangrijk om een manier te vinden om er mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie kan daarbij helpen. Maar ook een gehoortoestel kan soms uitkomst bieden en er bestaan tinnitusmaskeerders. Deze apparaatjes produceren ruis die bepaalde vormen van oorsuizen draaglijker maken.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 13 februari 2018.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 13 februari tot woensdag 14 februari 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over oorsuizen / tinnitus. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 14 februari 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (38)

    Abegys says:

    Ik heb last van oorsuizen en multiple sclerose kan het door de ms komen dat ik last heb van oorsuizen? is er een gehoorzenuw aangetast?

      DokterTed says:

      Er zijn wel 400 oorzaken voor oorsuizen. Misschien weet uw neuroloog het antwoord of bij u de MS de oorzaak is?

    Mrhagen says:

    Ik heb ook last van oorsuizingen waar kan ik die
    Tinnitismaskeerders kopen?

      DokterTed says:

      Een audiologisch Centrum moet eerst goed in kaart brengen wat voor een soort oorsuizen het is. Dan kan ook bekeken worden of een maskeerapparaat zinvol kan zijn. Misschien moet u eerst naar een KNO-arts om behandelbare oorzaken uit te sluiten?

    Tetteroo says:

    Goedemiddag ik he een vraag ik heb een aantal jaren tinitus, en een druk aan de zijkant van de schedel boven mijn oor, hoge piep en ruissuis vooral rechts, dag en nacht, daarnaast links twee kleine belletjes die klingelen ??dat is maar af en toe,
    Ik ben twee keer aan een speekselkliertumor geopereerd, kan dat de oorzaak zijn, ik ben nooit met harde muziek in aanraking geweest, of overdreven herrie, ik wacht uw antwoord af vgr Ellen Tetteroo 61 jaar
    Het valt me op hoeveel mensen dit hebben en dat de wetenschap geen enkele oplossing heeft

      DokterTed says:

      Eerlijk gezegd denk ik niet dat die operatie de oorzaak van uw tinnitus is, maar u zou het bij een KNO-arts kunnen laten uitzoeken. Behandeling is meestal erg teleurstellend.

    Ton65 says:

    Hallo Ted, ik was verbaasd dat U niet aankaarten dat “Beter Horen” een oplossing wordt geboden izm de tinitus kliniek Amsterdam Arnhem Gouda.
    Zij beweren dat ze een oplossing hebben en daarom heb ik mij aangemeld.
    Alleen moet je alle kosten zelf betalen a €3000 ,zonder garanties.
    Weet U hiervan?

    Mvg Ton van Helden

      DokterTed says:

      Ik ken deze behandeling niet, maar ik weet wel dat een grondige analyse op een audiologisch centrum kan leren of u een behandelbare tinnitus heeft. Zo’n onderzoek valt onder de zorgverzekering. Dat zou ik zeker eerst proberen.

    Weissman says:

    Waar kan ik terecht voor behandeling/therapie om met oorsuizen om te gaan.?

      Miryam says:

      adelante-zorggroep.nl/nl/gehoor-taal-en-spraak/tinnitus/

      DokterTed says:

      U kunt dat het beste met uw huisarts bespreken. Die kent de locale mogelijkheden.

    Margo38 says:

    Ik heb sinds kort een subtiele blijvende hoge piep/suis toon in mijn oor. Met meer regelmaat krijg ik een hardere pieptoon die gelukkig maar een halve minuut duurt. Mijn oren moeten uitgespoten worden. Kan mijn suis daar ook harder van worden doordat het te hardhandig is? Ik heb gehoord dat de KNO-arts een prop er uit kan zuigen en dat dit minder invasief is.

      DokterTed says:

      Als u geen gaatje in uw trommelvlies heeft of nooit eraan geopereerd bent, is uitspuiten verantwoord. Uw huisarts kan dat goed bekijken.

    Anna75 says:

    Al 30 jaar heb ik een forse piep, soms een bromtoon en soms ook geruis van bladeren. Ik heb “vriendschap” gesloten met m’n piep. Ik draai het om. Er is iets als hij er niet is. Dus net als een motor van een schip. Zolang je de motor hoort vaart het schip. Daarnaast vermijd ik lawaai met gebruik van geluidfilters in mijn oor. Pianospelen gaat niet meer. Met de filtershoor je dus wel de piep maar als gezegd , het is m’n vriend. Wennen dus. Ook is stress niet goed en teveel alcohol en koffie is beter wanneer je dat laat staan. Het was natuurlijk een proces om zover te komen. Ik ervaar geluid daarnaast ook harder en ik heb last van duizelingen. Enfin mijn schip vaart en daar houd ik me aan vast. Wat mij had geholpen was een begripvolle huisarts. Maar helaas ik heb het allemaal alleen moeten doen. Het verbaasd me dat er zoveel mensen zijn die er last van hebben. Ik ben niet alleen! Tip.: in winkels en restaurants vraag ik of ze de muziek zachter zetten en daar wordt in de meeste gevallen begripvol op gereageerd. Dus mensen tijd en geduld met jezelf. Leven met een piep is mogelijk. Sterkte allemaal

      DokterTed says:

      Wat een mooi verhaal!

    AntonW says:

    In mijn dorp zijn dikwijls leuke activiteiten. Alleen ieder optredend bandje maakt weer muziek op maximale geluidssterkte. Dat maakt braderieën ed vaak minder leuk. Ik heb een uitstekend gehoor en dit soort optredens doet dikwijls pijn aan mijn oren terwijl de bassen mijn maag beroeren. Hebben gemeenten geen zorgplicht jegens hun inwoners? En in een gemeente zoals Ermelo jegens de toeristen?
    Langzamerhand wordt het aantal gehoorbeschadigden te groot. Een bevriende kno-arts heeft het er overmatig druk mee. Leuk voor dir branche maar slecht voor de volksgezondheid.

      DokterTed says:

      Ik deel uw zorgen over de lawaaiterreur!

    Miryam says:

    Ik heb last gekregen van oorsuizen na bijholteontsteking, later zijn mijn oren dicht gaan zitten, en heb ik ze uit laten spuiten. Zijn er bepaalde medicijnen die oorsuizen kunnen verergeren (citalopram/oxazepam/quetiatpine)?
    Verder heb ik allerlei variaties in geluiden: soms knetteren, elektriciteitachtig, en dan weer als een drumstel of centrifugerende wasmachine. Kan het horen van zulke geluiden ook iets ernstigs zijn? Ik ben inmiddels een traject gestart bij Adelante rondom Tinnitus. Alvast bedankt.

      DokterTed says:

      Sommige medicijnen kunnen oorsuizen veroorzaken. Ht beste kunt u dat in de bijsluiter opzoeken.
      Er wordt eigenlijk zelden een ernstige oorzaak gevonden.

    Plongeur says:

    Is het u bekend dat de zwitserse onderneming Auris Medical bezig is om geneesmiddelen te ontwikkelen
    Tegen tinnitus en doofheid. Het betreft Keyzilen (AM-110) tegen tinnitus. Het lijkt succesvol, maar is dat het ook. Ik zelf lijd hevig aan keiharde pieptonen in het linkeroor en iets zwakker in het rechteroor.

      DokterTed says:

      Voor zover ik weet is er geen bruikbaar medicijn tegen tinnitus op de markt. Ongetwijfeld wordt er onderzoek naar gedaan, maar ik ken het middel dat u noemt niet.

    Anna75 says:

    Sommige mensen hebben baat bij ginkgo biloba bevattende medicijnen.

      DokterTed says:

      Fijn als dat helpt, maar er is van die stof geen wetenschappelijk onderzoek bekend.

    tonat says:

    Zou het mogelijk zijn om een negatieve sinus golf te gebruiken om de primaire tinnitus golf te elimineren ?
    Ik begrijp wel dat bij een fluctuerende toon dit erg moeilijk wordt.

    Marie-Claire says:

    Beste Ted.
    Ik heb last van oorsuizen. Het is begonnen toen ik het advies kreeg om medicijnen te slikken.. De medicijnen slik ik inmiddels 5 jaar. Toen ik de bijsluiter van het medicijn doornam, zag ik dan ook oorsuizen/ gehoorverlies staan.
    Nu is mijn vraag: als ik stop met het medicijn, stopt daarmee dan het oorsuizen?
    Met andere woorden treedt er beschadiging op door medicijngebruik of is het tijdelijk- alleen voor de duur van het slikken van het medicijn? Ik hoop dat u hier uitleg over kunt geven.
    Met vr gr Marie-Claire

      DokterTed says:

      Daar durf ik geen uitspraak over te doen. U komt er alleen maar achter als u het probeert, maar u moet met uw dokter overleggen of stoppen verantwoord is.

    Martin007 says:

    Ik ben man van 54 en heb er al ca. 10 jaar veel last van en weet niet hoe ik er aan ben gekomen. Het komt zeer waarschijnlijk niet van hard concertgeluid. Ik hoor 2 dingen tegelijk. Een hoge piep/fluittoon en een ruis (soort zachte zeebries). Is er iets tegen te doen? Kan het erger worden door iets; bijvoorbeeld gebruik van wattenstaafjes, zwemmen?

      DokterTed says:

      Wattenstaafjes zijn niet goed om in uw oor te stoppen, maar zwemmen moet kunnen. Een KNO-arts kan u voorlichten over de mogelijkheden van behandeling. Vaak helpt het als u een manier vindt om er mee om te gaan.

    Andries66 says:

    Beste Ted, excuus op voorhand voor mijn uitgebreide relaas. Ik ben 51 en heb de hele dag veel last van oorsuizen, een fluittoon en regelmatig een hele hoge piep die na een 10tal seconden afzwakt. Als kind had ik veel last van oorontstekingen maar na een zwaar motor ongeval in 1998(31jr) is het een beetje begonnen. Enkel jaren daarna in 2004 op wintersport tijdens mijn eerste en enige afdaling bij aankomst beneden vreselijk misselijk geworden. Ik moest plat blijven liggen en kon m’n ogen niet open doen of alles begon te draaien en ik moest meteen overgeven. Na consult van een huisarts in ons hotel die mij meteen een onbekende injectie gaf werd ik dezelfde dag meteen opgenomen in het zkh van Lienz waar ik de gehele week plat aan het infuus heb gelegen met o.a. Haldol als medicijn. Er werd gesuggereerd dat het om ménière ging. Aan het eind van de week ging het wat beter en kon ik voorzichtig lopen maar alleen met mijn ogen dicht. Ik kreeg cinnarizine mee voor onderweg naar huis waarbij ik de gehele rit plat heb moeten liggen.
    Onderzoeken in NL zoals gehoor testen en koud/ warm water afwisselend in mijn oren in combinatie met kijken naar een monitor toonden een ontstoken evenwicht zenuw aan. Die was verzwakt door het motor ongeluk destijds en door wellicht verminderde weerstand speelde dat nu op. Tevens zouden de trilhaartjes met kristallen in mijn gehoor orgaan schade hebben opgelopen door het motorongeluk in 1998 en min of meer plat liggen. Conclusie niet behandelbaar mee leren leven…. Na enkele maanden waren de evenwichtsstoornissen stukken minder maar liep ik regelmatig tegen deurposten aan en kan ik door mijn hoofd snel naar 1 kant te draaien een onbalans oproepen. Omdat ik fanatiek windsurfer ben en vaak in koud water lig kijk ik extra uit om maar geen koud water in mijn oren te krijgen wat er nl ook weer moeilijk uitgaat a.g.v. surfersoren.
    De onbalans treedt regelmatig op maar kan ik nog steeds goed opvangen maar de fluittoon lijkt steeds erger te worden. Ik moet altijd muziek o.i.d. om mij heen hebben en slaap met een brommende elektrische wekker naast mijn kussen. Gesprekken volgen in een gezelschap wordt ook steeds moeilijker. Wat kunt u mij adviseren?

    Mvg Andries.

      DokterTed says:

      In uw verhaal zitten meerdere oorzaken voor uw klachten. Ik kan me niet voorstellen dat daarvoor een therapie is te vinden. Dan blijft cognitieve gedragstherapie over. Daarin kun u leren hoe u nog beter kunt omgaan met uw klachten.

    Jacqie says:

    Sinds januari dit jaar zit ik thuis met een burn-out. Afgelopen zomer (2017) was dit eigenlijk al eruit gekomen doordat ik toen ben weggeraakt en in het ziekenhuis terecht kwam.
    Het is ontstaan door zowel mijn werk als mijn priveleven.
    Mijn oren zijn altijd wel gevoelig geweest, maar sinds drie kwart jaar heb ik nu echt last van oorpijn en oorsuizen. Soms echt steken of hoge pieptonen, maar het suizen blijft. Ook veel last van hoofdpijn en duizelingen. Dit laaste ging de laaste tijd een stuk beter en had ik daar nog weinig last van. Ik dacht dat komt vast omdat ik nu mijn rust neem. Maar afgelopen nacht kwam alles weer keihard terug. Duizelingen, mega hoofdpijn en enorme last van mijn oren.
    Dit gaat dus nu inmiddels al 24 uur door. Vandaag kreeg ik ook last van mijn klieren onder mijn linkeroor. Het lijkt alsof ze zijn opgezwollen. En ze doen pijn bij het eten. Heel raar, want dit heb ik niet eerder gehad.
    Is er iets wat ik hieraan kan doen? Moet langs bij mijn eigen huisarts?

      DokterTed says:

      Het kan er allemaal mee te maken hebben. Stress verergert oorsuizen zeker, maar ontstekingen in de klieren ook. Inderdaad het beste om met uw huisarts te bespreken.

    Louise Wl Dolby says:

    Ik heb al minstens 20 jaar tinnitus, en heb sinds 7à 8jaar ook last van slechthorendheid.
    De gehoortest geeft niet veel aan.
    Ik hoor de geluiden ,sommige zelfs vaak irritant hard,vervormd dus…,
    maar ik versta de mensen niet.
    Het gekke is dat het per dag verschilt .
    Ik heb wel last van de verstopte buis van eustachius.
    De huisarts kan niet helpen en het ziekenhuis zegt rustig …wij weten ook niet alles .
    Zou het met slijmvorming te maken kunnen hebben? dat heb ik namelijk vooral snachts in bed veel last. Ik heb beslist geen stress ,kunt U me iets meer vertellen over deze kwestie?

    AdriaanW says:

    Heb al lange tijd (ca. 25 jaar) last van oorsuizen in mijn linkeroor. Niet echt hinderlijk en ook niet constant. De laatste jaren neemt het echter toe. Heb tevens een lichte allergei voor boompollen.

    Daar is bij gekomen dat ik sinds eind 2016 een galm/echo in datzelfde oor hoor, waar ik bijv. voornamelijk hinder van ondervind tijdens vergaderingen op mijn werk in kleinere ruimtes. Tevens hoor ik sinds eind 2016 een lage bromtoon (vergelijk het met een dreunende dieselmotor) vooral als het stil is ’s nachts. Varieert nogal qua volume en is er niet altijd. Het frappante hierbij is dat ik die bromtoon niet hoorde toen ik een keer op vakantie was in Zuid-Spanje. Heb hierover ook contact gehad met de stichting laagfrequent geluid en er zijn bij mij thuis ook metingen geweest.

    V.w.b. de galm/echo in mijn oor: 3x op bezoek geweest bij een KNO-arts. Die heeft gehoortest uit laten voeren en een MRI-scan laten maken. Daarmee zijn geen (ernstige) afwijkingen geconstateerd (gelukkig…!). KNO stelde voor om naar een audiologisch centrum te gaan maar ik heb besloten eerst een second opinion te laten doen. Naar een audiologisch centrum kan altijd nog.

    Zouden de klachten (tinnitus, galm/echo en bromtoon) helemaal los van elkaar staan of wellicht toch met elkaar te maken hebben?

    ellenjpm says:

    Een grote groep met oor problemen is de groeiende groep die gek wordt van laagfrequent geluid. Het verschil met tinnitus is dat het niet een laagfrequente toon is die je ervaart maar iets van wat ze in de audio techniek noemen “rumble” noemen. Daar lijkt het het meest op. Een opvallend verschijnsel is dat je het niet hoort onder de windkracht 2 of bij windsnelheden boven de 8 maar ook dat je het kunt beïnvloeden van buiten af. Het verschil in de wijde omgeving tussen onder2 of boven 8 windkracht is dat de windturbines stil staan.

    Aan de universiteit van Washington is uitgebreide studie gedaan over het ontstaan van deze gehoorbeschadiging.
    acousticstoday.org/how-does-wind-turbine-noise-affect-people-alec-n-salt-and-jeffrey-t-lichtenhan/

    Helaas wordt dit door de deskundologen ook afgedaan als tinnitus.

    ellenjpm says:

    acousticstoday.org/how-does-wind-turbine-noise-affect-people-alec-n-salt-and-jeffrey-t-lichtenhan/

    Kobus41 says:

    Dokter Ted,
    Ik ben een man van 77 jaar. Ca 15 jaar geleden begon bij mij oorsuizingen wat steeds intenser werd. Ik kon in besprekingen met mijn linker oor na 8 jaren nauwelijks nog iets verstaan. Toen ik ook een doof gevoel in mijn linkerzijde van mijn aanzicht kreeg ben ik naar een kno arts gegaan. Na mri scan bleek ik een brughoektumor te hebben van ca 2,5 cm. Ik ben geopereerd in het LUMC waar de tumor is verwijderd. Ik ben het gehoor en evenwichtsorgaan links kwijt en oorsuizingen is zo goed als helemaal weg.
    Een opluchting en met de gevolg symptomen kan ik goed leven.

    ellenjpm says:

    epaw.org/documents.php?article=n14

Bekijk ook

Meer