Tijd voor meer bekendheid over hoofd-halskanker
Nederlanders in de leeftijdscategorie 40 tot 80 jaar checken zichzelf te weinig op verschijnselen van hoofd- en halskanker. Dat zegt dat patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van en enquête die zij hebben gehouden onder ruim 800 Nederlanders. 70 procent van de ondervraagden zegt dat zij zichzelf nooit of sporadisch controleren op symptomen.
Bewustwording
De patiëntenvereniging vindt dat hier verandering in moet komen en is daarom een bewustwordingscampagne gestart die luistert naar de naam #spakeloos. In deze campagne vertellen de naasten van (ex)-patiënten hoe groot de impact van de ziekte is op het leven van degene die het heeft en hun omgeving. Simone Eerenstein, KNO-arts en hoofd-halschirurg, is blij met de actie. “Mensen moeten alerter zijn op de symptomen van hoofd–halskanker. Ondanks de ernst van deze ziekte en de toename van het aantal patiënten, is deze ziekte nog relatief onbekend. De diagnose wordt door de relatieve onbekendheid vaak laat gesteld; 60% van de patiënten heeft bij diagnose reeds een vergevorderd stadium van de ziekte bereikt en 60% van deze patiënten overlijdt binnen 5 jaar. Helaas worden de symptomen vaak pas in een latere fase van de ziekte herkend”, vertelt zij in een artikel van de patiëntenvereniging.
Wat is hoofd-halskanker?
Uit het onderzoek van Hoofd-Hals blijkt dat ruim 63 procent van de mensen niet bekend is met de kankersoorten die onder de noemer hoofd-hals vallen. Zodoende weten zij dus ook niet waarop zij moeten letten om het te vinden. Als we het hebben over hoofd-halskanker, dan gaat het doorgaans over vormen van strottenhoofdkanker, keelkanker, lipkanker, neuskanker, speekselklierkanker, tongkanker of mondkanker. Hoofd-halskanker staat in de top 10 van meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Omdat het vaak laat wordt ontdekt, overlijdt 60 procent van de patiënten binnen 5 jaar. Om dit percentage terug te dringen, is het zaak dat u een dokter bezoekt als u langer dan 3 weken last heeft van 1 van de volgende verschijnselen:
- Een pijnlijke tong
- Een niet-genezend zweertje
- Rode of witte vlekjes in de mond
- Keelpijn
- Blijvende heesheid
- Pijn en/of problemen bij het slikken
- Een zwelling in de hals
- Bloederige afscheiding uit de neus
Hallo Nederland
Hallo Nederland besteedt op maandag 18 september 2017 aandacht aan de noodzaak om hoofd-halskanker eerder te ontdekken. In het item komt de 65-jarige Wanda aan het woord. Zij heeft tongkanker gehad en vertelt welk effect de ziekte op haar leven heeft gehad. Ook arts Simone Eerenstein komt aan het woord in de reportage. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 op NPO 2.
(Bron: website patiëntenvereniging Hals-Hoofd, ANP, RTL Nieuws)