coronavirus

Testen op het coronavirus werkt zo

Nu er steeds meer coronabesmettingen in Nederland opduiken is het RIVM van mening dat er meer getest moet worden op het virus. Zo zijn nieuwe gevallen beter te voorkomen. Hoe werkt dat testen eigenlijk? En wat gebeurt er in het lichaam als het coronavirus daadwerkelijk aanwezig is?

Niet altijd even erg

Het coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19. Symptomen hiervan zijn koorts, hoesten en kortademigheid. Hoewel het ziektebeeld dus vrij eenduidig is, krijgt lang niet iedereen even erge verschijnselen. Zeker 8 op de 10 besmette mensen krijgen slechts milde klachten, wat inhoudt dat iemand zich grieperig voelt, maar geen koorts heeft. Zeker bij mensen boven de 60 ontbreekt koorts vaak.

Eerste stap: bel de dokter

Hoewel COVID-19 bij milde verschijnselen erg lijkt op een fikse verkoudheid, is het voor mensen boven de 60 toch handig om in dit geval de huisarts te bellen. Zeker als zij in een risicogebied als Noord-Italië zijn geweest. Mensen van onder de 60 moeten de arts bellen als zij zich grieperig voelen, hun lichaamstemperatuur boven de 38 graden uitkomt en recent in een risicogebied zijn geweest.

Test door de GGD

Als iemand de arts belt en er is het vermoeden dat het daadwerkelijk om het coronavrius gaat, is de huisarts verplicht de GGD te contacteren. De GGD neemt vervolgens een monster van het keelslijmvlies af en stuur dit naar een laboratorium. Daar wordt het virusmateriaal eerst kapot gemaakt, zodat de laboranten er op een veilige manier mee aan de slag kunnen.

Vals alarm voorkomen

Vervolgens wordt het potentiële virus in een machine vermenigvuldigd en kunnen de labmedewerkers goed zien of het virus daadwerkelijk aanwezig is. Om vals alarm uit te sluiten moet een positief monster altijd onderzocht worden in een 2e lab. Als ook deze test een positief resultaat laat zien, is duidelijk dat iemand het virus bij zich draagt.

Positieve test, en dan?

Momenteel worden er dagelijks zo’n 2000 tests afgenomen, maar het RIVM wil dat elk ziekenhuis in Nederland een eigen testlocatie krijgt zodat de capaciteit flink wordt opgehoogd. Zo kunnen nieuwe besmettingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit is cruciaal, want uit een groot Chinees onderzoek blijkt dat het virus bij mensen met een aangetast immuunsysteem flink kan toeslaan. Het virus komt meestal via de neus en de mond het lichaam binnen, waarna het zich hecht aan de bovenste luchtwegen. Hier vermenigvuldigt het zich en raken de longblaasjes geïnfecteerd. Om dit op te lossen moet het lichaam hard werken, legt virusonderzoeker Bart Haagmans van het Rotterdamse Erasmus MC uit in de Volkskrant.

Aangetast immuunsysteem

Mensen van wie het immuunsysteem al aangetast is door ziekte of ouderdom, kunnen het virus minder goed bestrijden dan mensen die in goede gezondheid verkeren. Ook mensen die lijden aan aandoeningen als diabetes type 2 of een hoge bloeddruk hebben meer moeite om het coronavirus te verslaan. Dat komt omdat hun immuunsysteem vaak al is aangetast, waardoor het lichaam niet optimaal kan reageren op het nieuwe virus.

Volgens het eerder genoemde Chinese onderzoek hebben kinderen doorgaans weinig last van het virus en zijn vrouwen er minder vatbaar voor dan mannen.

(Bron: ANP, RIVM, RTL, Volkskrant)

Geef een reactie