Tekort Thyrax Duotab
Vorige week was er veel ophef over een dreigend tekort aan het veelgebruikte schildkliermedicijn Thyrax Duotab in de dosering van 0,025 mg. De tabletten zijn vanaf februari 2016 voor 6 tot 9 maanden niet meer te leveren. De medicijnen worden gebruikt door mensen met een traag werkende schildklier. Dat zijn er in Nederland ongeveer 300.000.
Oorzaak tekort
De oorzaak van het tekort is dat de productie van het medicijn is overgebracht naar een ander land. De fabrikant heeft een flinke voorraad gemaakt, maar de totale productie is afgekeurd waardoor het tekort nu nijpend is geworden. De Geneesmiddelenwet schrijft voor dat als de productie of levering van een medicijn stopt, dit minimaal 2 maanden van tevoren moet worden gemeld bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. In dit geval is er sprake van een onverwacht probleem doordat de voorraad is afgekeurd.
Geen Thyrax Duotab, maar wat dan?
Van het merk Thyrax Duotab is wereldwijs maar een fabrikant. Er zit geen patent op het middel dus er zijn andere fabrikanten die het middel produceren. Bij problemen met de schildklier is de dosering van het medicijn van groot belang. In dit geval gaat het om tabletjes van 25 microgram, dat is een heel lage dosering. Van deze tabletjes slikken patiënten er 1 tot 6 per dag. Een laboratoriumonderzoek moet uitwijzen of de dosis voldoende is of moet worden aangepast. Na een aanpassing van de dosering moeten na 6 weken weer de bloedwaarden gemeten worden. Die bloedwaardetesten komen voor rekening van het eigen risico van de patiënt en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij een niet juiste dosering kunnen gezondheidsklachten ontstaan.
Klachten
Als de schildklier te traag werkt, ook bij te weinig slikken van hormonen, wordt men kouwelijk en traag. De darmen werken trager, waardoor obstipatie kan ontstaan. Doorgaans komt men ook aan en kan men last krijg van haaruitval en een stijging van het cholesterol. Als de schildklier te snel werkt, ook bij een te hoge dosering van de hormoonpillen, wordt men trillerig, zweterig en verliest men gewicht. Vermoeidheid, lusteloosheid of depressieve gevoelens zijn ook klachten die bij een snel werkende schildklier horen.
Vergoeding
In Nederland zijn er 3 groothandels voor apotheken. Een van deze groothandels kan Thyrax Duotab al niet meer leveren. Door de berichtgeving over het toekomstige tekort aan het medicijn, is er een run op het middel ontstaan. Er zijn dus andere merken die een vergelijkbaar medicijn op de markt hebben en ook vergoed worden door de zorgverzekeraar. Alleen moet dan opnieuw de waarde bepaald worden met de daarbij behorende bloedwaardetesten.
Apothekers lieten eerder deze week weten zich zorgen te maken over het aantal medicijnen dat voor een bepaalde tijd niet leverbaar is.
Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 20 januari 2016.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is een schandaal dat wij als schildklierpatiënten zo behandeld worden.
Je kunt beter asielzoeker of vluchteling in Nederland zijn, dan krijg je meer hulp.
mijn moeder is behalve schildklier patiënt ook slechtziend en reumapatiënt. zij is 84 jaar en gebruikt al 30 jaar thyrax duotab 0,1.
iedere wijziging in haar medicatie gaat gepaard met nare klachten zoals duizeligheid en pijn.
ik zou graag willen, dat zij voorrang krijgt met het medicijn thorax duotab omdat mensen die nog jong zijn nog alle tijd hebben om aan andere medicatie te wennen.
ik zou ook graag willen, dat de apotheken de thyrax duotab gaan inzamelen in plaats van te vernietigen als het ingeleverd wordt door mensen die het niet meer gebruiken of door mensen die op een ander middel zijn overgestapt. apotheken hanteren hele strenge regels omdat zij de kwaliteit niet kunnen waarborgen indien een medicijn buiten de apotheek is geweest. de onaangebroken blisterverpakking van thorax duotab is prima van kwaliteit en veel beter dan de losse tabletten in een flesje van weleer. ik zie dus geen probleem.
met vriendelijke groet,
eva van willigen
er staat steeds thorax in plaats van thorax, sorry .
gewoon ronduit schandalig ,
dat er tyrax te kort is
kun je weer zien ,
dat het de fabricanten alleen om het grote geld gaat.
zet die fabriekanten nog meer onder druk.
om hun vooraden op peil te houden
en waarom is er in nl geen noodopslag voor dit soort gevallen
Afschuwelijk hoe ze met de mensen omgaan. Je bent maar een nummer.
Beseffen de mensen wel wat ze de mensen aandoen zonder de medicatie voor de schildklier.
Heb het maar eens. Jaren gesukkeld om een beetje de waardes in orde te krijgen. Wat nu?
Stelletje ………….. !
Ik stop maar met schrijven want ik word steeds kwader hierom.