medisch specialisten

Tekort aan medisch specialisten in randprovincies

Aan de universiteiten worden genoeg medisch specialisten opgeleid, maar zodra deze aan het werk gaan, kiezen ze veel al voor een baan in het westen van het land. Het gevolg? een specialisten-tekort aan de randen van ons land. 

Dichte afdelingen

In het Drentse Stadskanaal moet onlangs de kinderafdeling van het plaatselijke ziekenhuis sluiten door een artsentekort. Hetzelfde gebeurt in het naburige Hoogeveen en in Enschede kampt het ziekenhuis met een tekort aan oogartsen. Ook in andere plaatsen aan de randen van ons land is er een groeiend tekort aan medisch specialisten, waardoor afdelingen dreigen te moeten sluiten of al dicht zijn. De reden voor het tekort is dat medisch specialisten vaak bedanken voor een baan in deze gebieden.

Andere prioriteiten

Dit doen zij onder meer omdat hun partner veel vaker zelf ook een carrière heeft dan vroeger, zo legt cardioloog en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, Marcel Daniëls uit in NRC. Meestal werkt de partner in de randstad en is het niet zo vanzelfsprekend als dat hij of zij meeverhuisd als een arts een baan aangeboden krijgt in Groningen of Limburg. Ook is de kijk op het werk volgens Daniëls veranderd. “Werkende ouders, man én vrouw, willen bovendien vaker thuis zijn voor hun kinderen én ‘genieten van het leven’. Vroeger besteedde je vaker al je tijd aan dokter zijn.” Daarnaast is het werk in regionale ziekenhuizen vaak niet zo uitdagend voor de artsen, zeker niet nu de grote, gespecialiseerde ziekenhuizen steeds meer behandelingen voor hun rekening nemen.

Korte contracten

Hoewel een deel van het tekort aan artsen in de randprovincies te wijten is aan de keuze van de artsen zelf, is het ook de arbeidsmarkt die hen enigszins dwingt tot het afwijzen van banen buiten West-Nederland. Net als in veel andere beroepsgroepen krijgen jonge artsen vaak tijdelijke contracten aangeboden als zij beginnen met een nieuwe baan. Uit een enquête van De Jonge specialist, de beroepsvereniging van specialisten in opleiding, blijkt dat in 2016 52 procent van de net beginnende artsen een tijdelijk contract  krijgen. Zo’n contract loopt vaak niet langer dan 1 jaar, waardoor verhuizen een onaantrekkelijke optie is.

Oplossingen

Doordat minder jonge artsen voor een baan buiten de Randstad kiezen, is er dus al een tekort aan specialisten in bepaalde gebieden. Mogelijk groeit dit tekort de komende jaren alleen maar verder. Een kant en klare remedie is er nog niet, maar volgens Daniëls is het een goed idee om artsen te laten werken in een netwerk, waarbij specialisten van een groot regionaal ziekenhuis 1 dag in de week ook in een kleiner ziekenhuis in de buurt werken en vice versa. “Daar leren beide artsen van. Bovendien is het werk dan afwisselender. En het is beter dan schuiven met patiënten van ziekenhuis naar ziekenhuis, zoals nu gebeurt.”

Ook pleit Onderwijs en Opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland voor meer opleidingsplaatsen voor jonge artsen in ziekenhuizen in deze gebieden. Zij hopen hiermee te bewerkstelligen dat de specialisten die hier afstuderen ook in de regio blijven. Momenteel biedt slechts een vijftal ziekenhuizen in dit gebied opleidingsplaatsen aan.

 (Bron: NRC, Tubantia, ANP)

Geef een reactie